Nechováte se jako spojenci NATO, Islámský stát stále přežívá, zní z Washingtonu

Washington/Ankara - Turecký útok na severosyrské město Afrin, které měli pod kontrolou Kurdové, vyvolal hlubokou krizi americko-tureckých vztahů. Právě o tom by měli především diskutovat americký prezident Donald Trump se svým protějškem Recepem Tayyipem Erdoğanem při středečním telefonickém rozhovoru. Jak se bude vyvíjet vztah dvou zemí NATO dál? O tom informovala americká televize CNN

Podle CNN je turecký útok na kurdské území na severu Sýrie jen poslední kapkou rozporů mezi Spojenými státy a Tureckem, kteří jsou jinak spojenci v NATO. Televize připomíná například turecké spojení s Íránem a zadržování amerického pastora.

Současný rozpor je v tom, že se oba státy nedokáží shodnout na tom, jestli jsou Lidové obranné jednotky (YPG), které jsou tvořeny především Kurdy, teroristickou organizací, nebo ne. Zároveň obě země nemohou nalézt shodu v postoji k porážce Islámského státu.

Navíc se stala další věc, kterou nikdo nepředpokládal - Erdoğan začal směřovat Turecko blíže Rusku Vladimira Putina. Toto spojenectví vyvolává v NATO řadu otázek. "Panuje tu nejistota. Nikdo neví, co se děje, kam se budeme ubírat," prohlásil někdejší ambasador EU v Turecku Marc Pierini.

Jiný bývalý velvyslanec, Američan Eric Edelman tvrdí, že spory trvají již déle. "Vztahy mezi Spojenými státy a Tureckem jsou napjaté delší dobu. Toto napětí je nějakým způsobem zakořeněno již v povaze Erdoğanova režimu, který podporuje do jisté míry antiamerikanismus," řekl Edelman.

O napětí by spolu měli mluvit oba prezidenti, kteří si naplánovali telefonickou výměnu názorů právě na dnešek. Potvrdila to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Televize uvádí, že stejně, jako vzrůstá napětí mezi Tureckem a Amerikou, tak také chladnou turecko-evropské vztahy. Došlo to tak daleko, že čtyři státy EU se vyslovily proti vstupu Turecka do Unie. Zdůvodňovali to především nesvobodou v tisku, justici, apod.

Horší je to se situací ohledně členství v NATO. Jak říká Edelman, NATO nemá žádný mechanismus pro vyškrtnutí některé z členských zemí. Přitom Turecko otevřeně spolupracuje s Ruskem a například nakupuje ruské zbraně, které "nejsou kompatibilní s vojenskou technikou NATO".

"Turecko se nechová, jako člen NATO," kritizoval Erdoğanovu politiku Edelman. Nejaktuálnějším tématem sporu mezi zeměmi jsou syrští Kurdové.

Ankara totiž vidí v syrských Kurdech separatisty a teroristy. Podle nich představují hrozbu pro teritoriální celistvost Turecka. Kurdové jsou naproti tomu podporování Spojenými státy. Takovou spolupráci označil Erdoğan za "napomáhání teroristické organizaci".

Rozdíly jsou navíc i v pohledu na teroristickou organizaci Islámský stát. Podle Turecka je zcela poražena, to však Amerika odmítá. "Islámský stát je od porážky ještě hodně daleko. Teď není vhodná chvíle pro to odvracet pozornost," stálo ve vládním prohlášení.

S tím však Turecko nesouhlasí a požaduje po Spojených státech, aby stáhly své jednotky ze Sýrie a neposkytovaly Kurdům další zbraně.

Jak se konflikt mezi oběma zeměmi vyřeší, ukáže až čas. Jedno je ovšem jisté - Turecko nebude v nejbližší budoucnosti vnímáno jako spolehlivý partner NATO, nýbrž jako člen, který se pokouší za každou cenu dělat obstrukce.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Recep Tayyip Erdogan NATO Afrin (Sýrie) Turecko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy