Nová válka v Koreji? Kim bude okamžitě zabit, USA možná zaútočí první, píší odborníci

Soul - V odborných vojenských kruzích se stále častěji spekuluje o tom, jak by vypadal případný vojenský konflikt na Korejském poloostrově. Odborníci se přou, nakolik by nová válka byla podobná té předchozí z 50. let a v čem by byla naopak odlišná. Se svým pohledem teď přišel i odborný web National Interest.

Spekuluje se například, že by ihned v prvních okamžicích války došlo k odstranění severokorejského diktátora Kim Čong-una. Ten by mohl být zabit jihokorejskými nebo americkými speciálními jednotkami, popřípadě ho mohly v jeho bunkru zaživa pohřbít speciální bomby. Mohly by být také provedeny chirurgicky přesné nálety s cílem vyřadit další velitelská stanoviště a jaderná zařízení.

Tyto teorie vychází z nových korejsko-amerických plánů, jež byly přijaty v roce 2015. Ty v určitých ohledech mění náhled na potenciální konflikt. Dříve se například předpokládalo, že to bude Severní Korea která zaútočí první.

Očekávalo se, že se nekonečné množství severokorejských vojáků převalí přes hranici a Američané spolu s Jihokorejci je budou muset nejdříve zastavit, aby následně přešli do protiútoku. Jako v roce 1950. Stále více se ale spekuluje o možnosti, že by USA a Jižní Korea zaútočily první, formou jakéhosi preventivního úderu.

Podle vojenských expertů došlo k opravdu zásadním změnám ve společných americko-korejských plánech. Ty byly v důsledku posledních severokorejských provokací pozměněny tak, aby nabízely možnost elastičtější a rychlejší reakce. Nové postupy již byly údajně vyzkoušeny i v praxi, a to během loňského společného cvičení, kterého se zúčastnilo na 300 000 vojáků z obou stran.

Ne všichni ale přijali změny v americko-korejských plánech s nadšením. V Jihokorejském parlamentu je řada poslanců, kteří mají z případného preventivního úderu na KLDR obavy. Poslanci mají obavy zejména z toho, aby se případné omezené a preventivní údery nezvrhly v regulérní válku.  

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea armáda Jižní Korea USA (Spojené státy americké) Armáda

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 23 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy