Západní státy předložily svůj návrh rezoluce o Sýrii, Putin opět sepsul úder na Asada

New York/Ankara - Francie, Velká Británie a Spojené státy předložily 12 partnerům v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o Sýrii. Žádné datum hlasování nebylo stanoveno. Podle diplomatů je to tím, že Paříž, která návrh redigovala, chce čas pro "opravdová jednání". Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu o syrské krizi telefonicky hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Podle AFP je to poprvé, co je Radě bezpečnosti OSN předložen tak mnohostranný návrh, který se kromě chemických zbraní týká i humanitárních a politických aspektů syrského konfliktu, trvajícího déle než sedm let.

Návrh rezoluce odsuzuje všechny případy nasazení chemických zbraní v Sýrii, zejména chemický útok na Dúmu 7. dubna, a navrhuje vytvoření nezávislého mechanismu pro vyšetřování a zjištění viníků těchto incidentů "na zásadě nestrannosti a profesionality".

Návrh požaduje od syrských úřadů, aby plně spolupracovaly s Organizací pro zákaz chemických zbraní. Vyžaduje také nastolení "trvalého příměří" a zajištění "neomezeného přístupu" k humanitární pomoci po celé Sýrii. V politické oblasti dokument požaduje, aby syrské úřady začaly "v dobré víře, konstruktivně a bez předběžných podmínek" jednat s opozicí. Tato jednání, která naposledy v Ženevě na počátku března uvízla na mrtvém bodu, by se měla týkat vlády, ústavy, voleb, boje proti terorismu a opatření na posílení důvěry mezi znepřátelenými stranami. Návrh také žádá, aby generální tajemník OSN podal zprávu o uplatňování rezoluce během dvou týdnů od jejího přijetí.

Agentura AFP citovala nejmenovaného západního diplomata, podle kterého je smyslem návrhu rezoluce také oživení spolupráce pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Ruska, Číny, Francie a Británie. Od začátku syrského konfliktu byla tato skupina spíše rozdělená než jednotná, například Rusko dvanáctkrát vetovalo různé návrhy, připomněla AFP. 

Putin v sobotu večer opět odsoudil útok západních spojenců na Sýrii jako porušení mezinárodního práva a pravidel OSN. "Ruský prezident zdůraznil, že akce skupiny západních zemí hrubě porušují Chartu OSN a základní normy a principy mezinárodního práva," uvedl Kreml k telefonátu s Erdoganem. "Ruská a turecká strana vycházejí z toho, že ve světle těchto událostí je nezbytné oživit dvoustrannou součinnost, zaměřenou na reálné prosazení procesu politického urovnání v Sýrii," dodal.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) OSN Vladimír Putin Sýrie Chemické zbraně

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy