V Nikaragui teče krev, prezident Ortega navzdory protestům odmítá odstoupit

Managua - Masové protesty, které v Nikaragui trvají už tři měsíce, mají zhruba tři stovky obětí. Levicový prezident Daniel Ortega (72) navzdory krveprolití odmítá odstoupit a vypsat předčasné volby.

"Hlasování se bude konat v řádném termínu v roce 2021," řekl Ortega v rozhovoru pro americkou televizní stanici Fox News. "Předčasné volby by vyvolaly nestabilitu, nejistotu a všechno jen zhoršily," dodal.

Odmítl zároveň, že by podporoval polovojenské jednotky, které útočí na protivládní demonstranty. Podle něj své peníze získávají z obchodu s drogami a financovány jsou údajně i jeho oponenty doma a v zahraničí.

Také informace o pronásledování katolických duchovních v Nikaragui jsou podle prezidenta smyšlené. "Neexistuje jediný kněz, který říká, že je pronásledován," řekl Ortega, který zároveň popřel i informaci, že při nedávném obléhání kostela v metropoli Managui polovojenskými jednotkami zemřeli dva lidé. "Žádný Nikaragujec nezemřel v kostele," prohlásil Ortega.

Protesty v Nikaragui vypukly 18. dubna, když univerzitní studenti a zástupci zaměstnaneckých organizací začali protestovat proti vládní penzijní reformě. Od té vláda po masových demonstracích ustoupila, ale protesty pokračují. Také v pondělí vyšly v Managui do ulic tisíce lidí. Opět požadovaly Ortegovu rezignaci a předčasné volby.

Ortega vedl zemi už v 80. letech poté, co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy. Nyní je prezidentem 11 let. Jeho manželka Rosario Murillová je od loňského roku nikaragujskou viceprezidentkou.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nikaragua tají skutečný rozsah epidemie covid-19, pohřbívá v noci

Nikaragua pohřbívá v tichosti a za tmy, aby zakryla skutečný počet úmrtí lidí s covidem-19. Napsala to dnes agentura AFP s odvoláním na rodiny některých obětí a opozici. Autoritářský režim nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy při nynější pandemii nezavedl v šestimilionové zemi téměř žádná preventivní opatření a uvádí velmi nízké počty případů nákazy koronavirem (na 1500) i úmrtí s covidem-19 (55).
Noviny, ilustrační foto

Nikaragua může být prvním státem bez tištěných novin, režim prezidenta Ortegy zadržuje desítky tun papíru

Nikaragua by se mohla stát první zemí světa bez tištěných novin, varoval minulý týden nejstarší deník této středoamerické země La Prensa. Nikaragujská vláda autoritářského prezidenta Daniela Ortegy totiž podle něj ve snaze umlčet opoziční média už rok a půl zadržuje ve skladech celního úřadu desítky tun papíru a dalšího materiálu určeného dvěma velkým mediálním skupinám v zemi. Několik deníků už kvůli tomu přestalo vycházet.

Více souvisejících

Daniel Ortega nikaragua

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 47 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy