Konec letounů stealth? Přichází nová zbraň z říše sci-fi

NÁZOR - V dubnu 2018 se objevila zpráva, že kanadské ministerstvo obrany poskytne Univerzitě ve Waterloo 2,7 miliardy dolarů na výzkum technologie kvantového radaru, poukazuje Sébastien Roblin v komentáři pro server National Interest. Bezpečnostní analytik, instruktor a vysokoškolský pedagog soudí, že Kanada tím vstoupila do technologického závodu, jemuž zřejmě vévodí Čína, a byť je kvantový radar technologií, která má k dospělosti daleko, může nakonec poskytnout účinné prostředky k detekci letounů s technologií stealth a překonání prostředků elektronického boje.

Reálná technologie

Kanada ustoupila od záměru pořídit si stealth letouny F-35, zatímco Severoamerické velitelství obrany vzdušného prostoru, které Kanada provozuje spolu se Spojenými státy, musí počítat s případnými narušiteli v podobě nových čínských a ruských stealth letadel, konstatuje Roblin. Dodává, že technologie kvantových zbraní zdánlivě spadá spíše do oblasti sci-fi než do reálného světa, avšak tato technologie je skutečná a využívá principu kvantového provázání, což je fenomén, kdy se podmínky ovlivňující jednu subatomární částici projevují také v navázané partnerské částici, i když jsou daleko od sebe.  

Kvantový radar funguje tak, že využívá krystal k rozdělení fotonu na dva provázané fotony a následně vyšle jeden z páru, přičemž sleduje korespondující efekt na druhý, partnerský, vysvětluje odborník. Poukazuje, že pokud vyslaná částice narazí například do stealth letounu, bude to pozorovatelné na nevyslaném partnerském fotonu, který je oddělen od neovlivněných fotonů a vytvoří formu radarového obrazu.

Takovou formu radaru nepřelstí pro mnoho technologií navržených k překonání odrazu radiových vln, například snížený radarový průřez či materiály absorbující radarové paprsky, navíc ji neovlivňuje rušení a další prostředky elektronického boje, které hrají důležitou roli při obraně protivzdušných radarů, uvádí analytik. Doplňuje, že provázané fotony nejsou detekovatelné, díky čemuž se zaměřovanému cíli nedostává varování, navíc nelze vysledovat jejich zdroj.

"To znamená, že na rozdíl od tradičních radarů protivzdušné obrany, které se odhalují, kdykoliv aktivně vysílají radiové vlny, jimiž pátrají po letounech, kvantový radar neoznamuje svou přítomnost a nevystavuje se nebezpečí protiradarových střel," píše Roblin. Připouští ovšem, že kvantové radary mají své limity - podobně jako tradiční radary ztrácejí účinnost s přibývající vzdáleností, jelikož i provázané částice nakonec přijdou o svou soudržnost, což může urychlit například špatné počasí.    

Zcela nové možnosti

V září 2016 Čína oznámila, že vyvinula funkční kvantový radar s dosahem 100 kilometrů, čehož se údajně podařilo dosáhnout skrze vývoj vysoce efektivních protonových detektorů, připomíná instruktor. Zdůrazňuje, že mnoho komentátorů je ovšem skeptických vůči možnosti, že čínský kvantový radar je blízko nasazení mimo laboratorní podmínky.  

Pokud je čínské tvrzení pravdivé, přes veškerou svou působivost zdaleka neznamená zisk technologie potřebné k efektivnímu radaru protivzdušné obrany, podotýká Roblin. Pro srovnání odkazuje na radar 96L6E Cheeseboard, který využívá ruský protivzdušný raketový systém S-400, který má maximální detekční rádius zhruba 400 kilometrů, zatímco izraelský radar Green Pine vyvinutý pro Jižní Koreu a Indii má dosah téměř 500 kilometrů.

"Pokud dosah kvantového radar nemůže být rozšířen, jeho operační nasazení zůstane relativně úzké," vysvětluje expert. Konstatuje však, že vývoj schopného kvantového radaru zajisté zmnohonásobí prostředky, jimiž lze detekovat letouny stealth, a potenciálně eliminuje efektivitu rušení a dalších nástrojů elektronického boje, přičemž by mohl navádět i zbraně dlouhého dosahu, ačkoliv nikdo v této fázi o dané schopnosti nehovoří.    

Kvantové radary mohou přinést mnoho zajímavých nových možností, například detekci materiálu a dalších vlastností cíle, a to díky způsobu, kterým vyslané částice reagují při kontaktu s povrchem, nastiňuje Roblin. Vysvětluje, že to může poskytnout mnohem detailnější informace o značkách na radaru a pomoci odlišit klamné cíle od skutečných letounů a střel, případně zjistit, zda nesou jadernou hlavici. "Netřeba dodávat, že to by mělo velký dopad na protiraketovou obranu, kdy se vůdci států snaží rozhodnout, jak odpovědět na útok, který může být konvenční či jaderné povahy," píše analytik.

Další výhodou kvantového radaru, především toho, o který usiluje Kanada, je fakt, že na rozdíl od běžných radarů není ovlivňován elektromagnetickými jevy, které jsou běžné v Arktidě, například polárními zářemi či slunečními erupcemi, uvádí instruktor. Shrnuje, že kvantový radar má očividně výrazný potenciál, byť není jasné, zda jej lze transformovat ve funkční systém mimo laboratoř. I pokud se to podaří, vývoj potrvá dlouhá desetiletí, očekává Roblin. Dodává, že Kanada se přesto přidala do tohoto závodu mezi Čínou a Spojenými státy.   

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. AIR FORCE) Kanada F-35 Joint Strike Fighter kvantový radar Čína

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy