Karavana migrantů má už dvě oběti. Trump chce Střední Americe zavřít kohoutky

Karavana migrantů ze Střední Ameriky, která přes Mexiko míří na sever k hranicím USA, má už dvě oběti. Oznámily to v pondělí úřady státu Honduras, jehož obyvatelé tvoří většinu z nyní asi pětitisícové skupiny žen, mužů a dětí utíkajících před chudobou a kriminalitou. Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil, že USA začnou podstatně snižovat pomoc Guatemale, Hondurasu a Salvadoru, protože migranty nedokázaly zastavit.

Podle mexických úřadů přešlo guatemalsko-mexickou hranici v neděli nejméně pět tisíc lidí. Policie se jim v tom nejprve snažila zábránit plotem s ostnatým drátem, který na hraniční most kvůli tomu postavila. Někteří migranti proto přeplavali řeku, aby se do Mexika dostali. Ostatním pak policie průchod umožnila, informovala dnes agentura Europa Press.

Asi 1200 lidí už předtím na guatemalsko-mexických hranicích požádalo o uprchlický status v Mexiku. Nynější karavana, kterou přes sociální sítě zorganizovali aktivisté v čele s honduraským exposlancem Bartolem Fuentesem, vyrazila 13. října z města San Pedro Sula na severu Hondurasu a původně čítala asi 1300 lidí. Postupně se k ní připojili další, někteří naopak za slib práce a finanční pomoci souhlasili s nabídkou guatemalských a honduraských úřadů na organizovaný bezpečný návrat domů.

Honduraské úřady v pondělí oznámily, že první obětí nynější cesty migrantů na sever se stal v sobotu jeden Hondurasan, který v Guatemale spadl z auta. Někteří běženci využívají po cestě autostop. Druhý uprchlík zemřel v pondělí v Mexiku.

Takzvané karavany migrantů se organizují už několik let, ale až do letoška se většinou obešly bez větší publicity, než podobnou skupinu v dubnu označil prezident Trump za bezpečnostní hrozbu pro USA. Cílem hromadné cesty lidí z chudých středoamerických zemí je vyhnout se ve skupině nebezpečí, které při takové cestě hrozí jednotlivcům, a také upozornit na špatnou životní úroveň řady lidí ve Střední Americe.

Ve snaze snížit vlnu migrace ze Střední Ameriky do USA se v roce 2014 tyto země dohodly na finanční pomoci, kterou Washington přispívá chudým státům na programy vytváření pracovních příležitostí a na boj s kriminalitou. Od nástupu Trumpa do úřadu prezidenta v roce 2017 už USA tuto pomoc mírně snížily, napsal dnes španělský deník El País.

Podle španělského deníku Trump využívá karavanu migrantů v kampani před parlamentními volbami, které se v USA konají za dva týdny. Už minulý týden šéf Bílého domu obvinil americké demokraty, že můžou za ilegální migraci do USA, protože "nehlasují pro změnu ubohých imigračních zákonů".

Už minulý týden Trump pohrozil, že migranti z karavany do USA neprojdou, že jim to znemožní vysláním armády na hranice a že zastaví zemím Střední Ameriky finanční pomoc. "Guatemala, Honduras a Salvador nebyly schopny udělat svou práci a zabránit lidem, aby utíkali ze svých zemí a ilegálně šli do USA. Začneme nyní zastavovat, či podstatně snižovat masivní zahraniční pomoc, kterou jim dáváme," napsal v pondělí Trump na twitteru, kde opět označil karavanu za "bezpečnostní hrozbu" s tím, že mezi jejími účastníky jsou i "zločinci a neznámí lidé z Blízkého východu".

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

uprchlíci Mexiko USA (Spojené státy americké) Donald Trump guatemala honduras

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy