Šéf Pentagonu Mattis opouští vládu, přel se s Trumpem o vojáky v Sýrii

Americký ministr obrany James Mattis ve čtvrtek rezignoval na svou funkci, v níž měl v posledních měsících rostoucí neshody s prezidentem Donaldem Trumpem. Rezignace byla podle televize CNN přímým důsledkem Trumpem oznámeného odchodu amerických vojáků ze Sýrie, který se Mattis pokoušel ještě ve čtvrtek zvrátit. Trump uvedl, že brzy zveřejní jméno nástupce ministra, který z funkce odejde na konci února.

Osmašedesátiletý Mattis oznámil své odstoupení krátce po schůzce s Trumpem, na níž podle zdroje agentury Reuters probírali Sýrii a další témata, na něž měli odlišné názory.

"Protože máte právo vybrat si ministra obrany, jehož názory na tato a jiná témata jsou lépe sladěny s těmi vašimi, myslím, že je správné, abych odstoupil," napsal Mattis v dopise zveřejněném americkými médii.

Šéf Pentagonu dále uvedl, že USA by měly udržovat pevná spojenectví a projevovat svým partnerům respekt. Zároveň má podle něho Washington zvolit jednoznačný postoj k zemím jako je Rusko nebo Čína. V obou těchto bodech je Trumpovo chování mnohdy označováno za nevypočitatelné. Mattis ve svém dopise uvádí, že posledním dnem jeho působení v úřadu je 28. únor.

Mattis byl v době po Trumpově loňském nástupu do funkce považován za jednoho z nejvlivnějších prezidentových spojenců a šéf Bílého domu jej nazýval "jedním ze svých generálů". V posledních měsících však Trump opakovaně jeho názory nebral v úvahu a ministrův vliv začal klesat.

Mattis se stává dalším člověkem na neobvykle dlouhém seznamu politiků či úředníků, kteří Trumpa opustili či k tomu byli donuceni. Zatím posledním významným vládním činitelem, který po Trumpově tlaku odešel, byl v listopadu ministr spravedlnosti Jeff Sessions.

Podle amerických novinářů Mattisův odchod dláždí cestu globálnímu chaosu. Rezignace šokovala členy Kongresu z obou stran. Vůdce republikánské senátní většiny Mitch McConnell řekl, že ho znepokojuje, že důvodem byly "ostré neshody" mezi Mattisem a Trumpem.

Floridský republikánský senátor Marco Rubio se domnívá, že z Mattisova rezignačního dopisu je "naprosto zřejmé, že (USA) míří k sérii vážných politických omylů, které ohrozí národ, poškodí spojenectví a posílí protivníky".

Republikán a ohijský guvernér John Kasich označil současné dění v administrativě za chaos. "Tento zmatek na poli domácím i zahraničním Američany ohrožuje a musí se s ním okamžitě skoncovat," napsal na twitteru.

This chaos, both foreign and domestic, is putting America in danger and must stop immediately.

— John Kasich (@JohnKasich) 20. prosince 2018

Demokratickému senátorovi Markovi Warnerovi situace nahání strach. Mattis byl podle něj "ostrovem stability uprostřed chaosu panujícímu v Trumpově administrativě". "Naše národní obrana je příliš významná na to, aby byla vydána napospas prezidentovým rozmarům".

Šéfka nynější demokratické menšiny ve Sněmovně Nancy Pelosiová sdělila, že ji zpráva o Mattisovi ohromila a zarmoutila. Mattis byl "pro mnohé z nás útěchou jakožto stabilní hlas z Trumpovy administrativy," řekla.

Jak uvedla stanice CNN, politici, experti a diplomaté zastávali dosud názor, že dokud je při jednání Národní bezpečností rady po Trumpově boku Mattis, bude vše v pořádku. "Zavládly obavy, jaké jsem ještě nezažil. Mohlo by to skončit špatně," řekl republikánský člen Sněmovny Adam Kinzinger.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.

Více souvisejících

James Mattis Donald Trump vláda USA USA (Spojené státy americké) Sýrie Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 44 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

včera

Rusko opět vyhrožuje: Odpovíme zničujícím odvetným úderem, pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek podle agentury Reuters varovala, že Rusko odpoví "zničujícím odvetným úderem", pokud Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most nebo na anektovaný Krymský poloostrov. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy