Vědec varuje před ekologickou katastrofou. Za 35 let zmizelo až 98 % procent hmyzu

Za posledních 35 let zmizel z deštného lesa v Portoriku téměř všechen hmyz. Autor studie varuje, že tento kolaps hmyzí populace ohrožuje celý náš podpůrný systém a bude mít závažné důsledky. Na vině je s největší pravděpodobností globální oteplování.

„Byl to skutečný kolaps hmyzí populace deštného pralesa,“ řekl pro deník Guardian Brad Lister, který se do pralesa Luquillo vrátil po pětatřiceti letech. Ke zkoumání hmyzu v této chráněné oblasti se původně dostal oklikou, když studoval život místních ještěrů. V rámci tohoto výzkumu bylo důležité zmapovat počty hmyzí populace, jíž se tito plazi živí.

Hmyz je přitom jedním ze základních kamenů přírodního potravního řetězce. Podle odhadů odborníků celková váha světové hmyzí populace převyšuje lidstvo sedmnáctkrát. Výrazný propad v jejich počtu proto hrozí „ekologickým Armagedonem“.

„Jednoduše ničíme přesně ten podpůrný systém, díky němuž můžeme společně s dalšími živočichy na planetě existovat,“ komentoval své závěry Lister. „Je hrozné sledovat jak decimujeme přírodu.“

První, co po návratu na Portoriko upoutalo jeho pozornost, byla nápadná nepřítomnost ptáků v pralese. Ti se živí především různým hmyzem a jejich masivní úbytek proto Listera a jeho kolegy překvapil. Další překvapení na vědce čekalo, když začali se sběrem hmyzu. Zatímco dříve byly pasti téměř okamžitě plné, při poslední návštěvě někdy za celou noc nezachytili ani jednoho živočicha.

„Začali jsme si uvědomovat, že je to hrozný, skutečně velmi znepokojivý výsledek,“ cituje Guardian Listera.

Když získali z nahromaděných dat výsledky, byli vědci ještě více šokováni. Populace hmyzu žijícího v nejspodnější vrstvě lesa, tedy především na zemi, klesla o 98 %. Jen o málo lepší byla situace u druhů žijících ve vyšších vrstvách. Tamní populace poklesla o 80 %. O 50 % až 65 % se snížila také populace žab a ptáků.

Podle vědců za tento rekordní úbytek pravděpodobně může globální oteplování. Protože je oblast deštného pralesa chráněná, mohli vědci vyloučit faktory jako jsou dopady používaných pesticidů nebo ničení prostředí, které hrají roli v jiných regionech.

Již dříve odborníci předpokládali, že oteplování klimatu dopadne na hmyz v tropických oblastech velmi citelně, protože se vyvíjel ve stabilním klimatu. I malé narušení pak pro bezobratlé živočichy znamená velkou změnu. „Počet horkých dnů, kdy teploty stouply nad 29 stupňů Celsia obrovsky narostl,“ řekl Lister. „Od sedmdesátých let sledujeme nárůst o 44 %.“

Vědec proto varuje před něčím, co nazývá efektem „tropické kaskády“. Snižující se počty hmyzu budou mít postupně vliv na celý potravní řetězec. „Celé je to propojené a když zmizí bezobratlí živočichové, bude postupně trpět a chřadnout celá potravní síť,“ uzavírá Lister své varování. Nyní apeluje na další vědce, aby získali více dat, která by pomohla odhalit, jaká je situace jinde.

Související

Brazílie

Lidé loni zničili 11,9 milionu hektarů tropického lesa

V loňském roce se na světě vykácelo nebo vypálilo 11,9 milionu hektarů tropického lesa. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila organizace Global Forest Watch (GFW). Rok 2019 tak byl co do odlesňování podle ní třetí nejhorší od počátku nového tisíciletí.

Více souvisejících

deštný prales Hmyz životní prostředí Portoriko Příroda

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy