Úspěch globalizace je mýtus, tvrdí renomovaný historik. Hrozí další studená válka?

Niall Ferguson v rozhovoru pro Zeit.de uvedl, že pohádka o úspěchu globalizaci je svým způsobem mýtus. Britský historik, který dlouhou dobu působil na prestižní Harvardově univerzitě, patří mezi nejvlivnější intelektuály dneška.

Na dotaz redaktora Zeit.de, jestli vnímá New York jako centrum světového řádu vybudovaného pro roce 1945, historik odpověděl poněkud skepticky.

"Mnoho lidé by skutečně takto popsali světovou situaci. Podle mého názoru však riskujeme, že jsme minulost překryli pohádkovým příběhem."

Samotná pohádka podle historika spočívá v nepřípustně zjednodušené zkratce o pohodovém vývoji lidské společnosti od roku 1945, který zcela náhle ukončil děsivý nástup populistů v roce 2016, a ti měli zničit z ničeho nic starý dobrý světový řád. Jenže podle Fergusona mezinárodní situaci neurčoval žádný dokonalý "světový řád", ale studená válka. Málokdo si uvědomuje, že studená válka znamenala paralýzu OSN, jelikož Sovětský svaz v 70. a 80. letech blokoval Radu bezpečnosti OSN a své právo veta následně využívaly hojně i USA. Je jasné, že v takové situaci světová organizace jen těžko mohla plnit své mírové poslání, na druhou stranu nefunkčnost OSN není žádným tajemstvím.

Mnohem větší vliv měly ekonomicky orientované organizace jako Mezinárodní měnový fond a především Evropská unie. "Tyto instituce byly stejně tak součástí tohoto mezinárodního řádu jako OSN, ale jejich působení mělo nejspíš mnohem větší reálný dopad," zhodnotil historik  mezinárodní dějiny 2. poloviny 20. století.

Bez větší integrace však Evropská unie v budoucnosti nebude úspěšná. Měnovou unii nutně musí doplnit unie rozpočtová, ale v současnosti podle Fergusona politici o takovouto unii neusilují. Nedostatečná integrace hrozí tím, že finanční problémy některých zemí, jako například Itálie, se budou ostatními státy Evropské unie rychle šířit, ovšem zabránit jím bude problém. Dalším uhelným kamenem evropského společenství bude nejspíš migrace. 

Není pochyb o tom, že nynější migrační vlny jsou způsobeny procesem globalizace. Ovšem na celosvětovém propojování podle historika vydělalo jen procento nejbohatších a následně asijské země jako je Čína. Dělníci v Evropě a v Americe vnímají globalizaci negativně, jelikož jim způsobuje především konkurenci na pracovním trhu.

Éra globalizace je podle něj u konce a nahradí ji studená válka mezi USA  a Čínou, která bude válkou technologickou, což však byla i studená válka mezi USA  a Sovětským svazem. Komplikací je však technologické propojení států a ještě více se obává o zranitelnost demokratických USA dezinformacemi a extremismem. „Již teď je jasné, jak snadno zranitelná je americká demokracie falešnými zprávami a extrémními názory. Přepadá mě hrůza při představě, co se stane, až bude AI tak daleko, že falešné a pravdivé zprávy už nepůjde od sebe rozlišit,“ uzavřel rozhovor historik.

Související

Michail Gorbačov Komentář

Projev, který ukončil studenou válku? Od vystoupení Gorbačova v OSN uplynulo 35 let

Historické události a procesy s oblibou rámujeme jasnými začátky a konci, přestože je to z odborného pohledu mnohdy nešťastné. Nejinak tomu je se studenou válkou. Přestože se historici dodnes neshodnou, jak přesně vymezit období, kdy lze tímto termínem soupeření mezi Spojenými státy a Sovětským svazem i jejich spojenci a satelity nazývat, můžeme se setkat s názorem, že na jejím začátku stál známý projev Winstona Churchilla přednesený v březnu 1946 ve Fultonu. Přistoupíme-li na tuto zjednodušující symboliku, na konec studené války můžeme dosadit jiný projev, konkrétně ten, který 7. prosince 1988 na zasedání Valného shromáždění OSN přednesl sovětský vůdce Michail Gorbačov. 
Tomáš Řepa Rozhovor

Nový světový řád je nevyhnutelný. Je to historicky přirozený proces, plyne z rozhovoru s Tomášem Řepou pro EZ

Vojenský expert z brněnské Univerzity obrany Tomáš Řepa poskytl serveru EuroZprávy.cz rozsáhlý rozhovor o proměně světového řádu, rostoucí síle Čínské lidové republiky, a ochabující moci Ruské federace. Poskytl i několik myšlenek o tom, jak se má Západ k rozdělujícímu se světu postavit. „Životní úroveň například v západní Evropě je stále i ve světovém srovnání bezprecedentně vysoko a pokud se povede strukturu ekonomiky změnit a zavádět nové technologie, nemusíme nutně čelit nějakým katastrofickým scénářům, občanským válkám a podobně,“ popisuje. 

Více souvisejících

studená válka USA (Spojené státy americké) Niall Ferguson (historik) globalizace migrace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy