Kdo nejvíce dává na zbrojení: Vzrůst v USA po sedmi letech, Rusko vypadlo z top 5

Výdej na obranu v USA po více než 7 let stouply. Naopak Rusko zmizelo z žebříčku pěti zemi, které nejvíce dávají na obranu. Přesto stále vzbuzuje strach ve střední a východní Evropě, kde výrazně rostou výdaje na obranu, odhaluje statistika Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (The Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI).

Výdaje na obranu USA mezi lety 2017 a 2018 stouply o 4,6% na 649 miliard dolarů. Jedná se první nárůst od roku 2010. Jedná se o skoro stejnou částku, jakou na zbrojení věnuje dalších 8 zemí s největšími vojenskými rozpočty.

Do pětice států s největšími částkami věnovanými na obranu patří Čína (250 miliard dolarů), Saúdská Arábie (67,6 miliard dolarů), Indie (66,5 miliard dolarů) a Francie (66,5 miliard dolarů). Těchto pět zemí tvoří 60% globálních výdajů na obranu. 50 miliard dolarů a více dávají ještě dvě země, Rusko (61,4 miliard dolarů) a Velká Británie (50 miliard dolarů).

Ruské výdaje na obranu poklesly o 3, 5% a Rusko tak vypadlo z žebříčku prvních pěti zemí, které dávají na obranu největší částky. Saúdská Arábie si sice udržela své třetí místo, její výdaje ale též poklesly o 6,5%. Ačkoliv v porovnání s předchozím sledovaným časovým obdobím Francie vystoupila na žebříčku díky pádu Ruska o jedno místo, i její výdaje poklesly o 1,4%.

Čínské výdaje na obranu se zvýšily o 5% a jsou takřka 10krát vyšší než tomu bylo v roce 1994. Podle výzkumníků však v příštím roce mohou její výdaje výrazně poklesnou v reakci na zpomalování její ekonomiky. Výdaje za obranu v roce 2018 byly nejnižším ročním nárůstem od roku 1995.

Co se týče regionů, výdaje na obranu rostly v Jižní Americe o 3,1% v roce 2018. To je převážně díky nárůstu výdajů na zbrojení v Brazílii (o 5,1%). Výdaje na obranu v Africe klesly o 8,4%, což je čtvrtý po sobě jdoucí meziroční pokles. Hlavní pokles byl v Alžírsku (mínus 6,1%), Angole (mínus 18%) a Súdánu (mínus 49%).

Na Blízkém východě klesly výdaje na zbrojení o 1,9%. Nicméně, šest z 10 zemí z regionu mělo v roce 2018 největší vojenské břemeno (vojenské výdaje v poměru k HDP) na světě: Saúdská Arábie (8,8% HDP), Omán (8,2%), Kuvajt (5,1%) Libanon (5%), Jordánsko (4,7%) a Izrael (4,3%).

Největší meziroční nárůst vojenských výdajů v roce 2018 mezi top 15 zeměmi s největšími výdaji na obrany, mělo Turecko. Jeho vojenské výdaje vzrostly o 24% v 19 miliard dolarů. Nárůst vojenských rozpočtů v USA a Turecko, dvou největších armád v NATO, se výraznou měrou podepsal na celkovém navýšení výdajů na obranu Severoatlantické aliance. Celkové vojenské výdaje všech 29 členských států NATO dosáhly v roce 2018 výše 963 miliard dolarů, což představuje 53% všech světových výdajů na obranu.

Vojenské výdaje výrazně rostly v střední a východní Evropě. A Ukrajině se zvedly o 21% na 4,8 miliard dolarů v roce 2018. V Bulharsku, Rumunsku, Lotyšsku a Litvě se zvýšily z 18 procent na 24 procent pro každou zemi. V Polsku vojenské výdaje vzrostly o 8,9 procenta na 11,6 miliardy dolarů.

Důvodem zvýšených výdajů na obranu v těchto zemí je „zvětšující se vnímání hrozby z Ruska“, uvádí Pieter Wezeman, výzkumník z SIRPI a to „navzdory skutečnosti, že ruské vojenské se snížily v posledních dvou letech“. Rusko nicméně stále představuje zemi, která věnuje na obranu největší částky z globálního pohledu a která se svými investicemi rád chlubí. Minulé úterý ruský prezident Vladimir Putin pyšně představil novou ruskou superponorku.

Celkové světové vojenské výdaje vzrostly o 2,6% na 1, 82 bilionu dolarů. Celková hodnota výdajů na obranu v roce 2018 je o 5,4% vyšší než v roce 2009 a představuje nárůst o 76% oproti roku 1998, tj, za posledních 20 let.

Nicméně, celkové výdaje na obranu na hrubý domácí produkt klesly v roce 2018 na 2,1 procenta, což představuje 239 dolarů na jednoho světového občana, Jedná se též o pokles o 0,1 procenta během jednoho roku a pokles o 0,5 procenta během 10 let.

Související

Více souvisejících

Armáda obrana Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI) USA (Spojené státy americké) Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy