Kdo si přeje válku s Íránem? Zaznělo alarmující varování

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton chce, aby Spojené státy vstoupily do války s Íránem, deklaruje Ben Armbruster v komentáři pro server The Guardian. Ředitel komunikace americké neziskové organizace Win Without War dodává, že Bolton se tímto názorem netají více než dvě desetiletí.

Fantaskní falešný argument

Veškerá politika Trumpovy administrativy vůči Íránu, především od chvíle, kdy se Bolton stal v dubnu 2018 prezidentovým poradcem, musí být änalyzována touto optikou, což platí i o znepokojivých amerických vojenských opatřeních na Blízkém východě v posledních dvou týdnech, konstatuje aktivista. Připomíná, že pouhý měsíc po svém nástupu Bolton Trumpa definitivně přesvědčil, aby odstoupil od dohody o íránském jaderném programu, která v té době úspěšně ohraničovala jaderné aktivity Teheránu a bránila mu získat atomovou zbraň.

Společný komplexní akční plán, jak se dohoda s Íránem nazývá, představoval největší překážku pro Boltonovy snahy rozpoutat válku s cílem změny íránského režimu, jelikož eliminovala užitečnou záminku, která před 17 lety pomohla před veřejností ospravedlnit válku s Irákem, tvrdí Armbruster. Podotýká, že vypovězení dohody vysvětlila Trumpova administrativa záměrem vyvinout na Írán "maximální nátlak", který povede k lepší dohodě a zázrakem změní zemi v jeffersonovskou demokracii, která bude plnit veškerá americká přání.  

"To však byl vždy fantaskní falešný argument, který měl zakrýt skutečný cíl - změnu režimu - a poskytnout krytí pro postupné kroky - ničivé sankce, agresivní rétoriku a provokativní vojenské manévry -, které nyní přiblížily Spojené státy k válce s Íránem přinejmenším nejvíce od druhé poloviny (vlády) Bushovy administrativy, ne-li vůbec," píše ředitel. Doplňuje, že Bolton bez skrupulí manipuluje s informacemi tajných služeb, nebo je přímo ignoruje, aby prosadil svůj záměr.

Ve svém stanovisku z předminulého týdne oznamujícím vyslání letadlové lodě a bombardérů na Blízký východ Bolton odkazoval na "množství znepokojivých a eskalačních náznaků a varování" ze strany Íránu, aby posílení americké vojenské přítomnosti ospravedlnil, uvádí Armbruster. Zdůrazňuje, že mnoho lidí, kteří měli k dispozici stejné zpravodajské informace, ovšem tvrdí, že Bolton a Trumpova administrativa přehánějí a skutečný rozsah hrozby zveličují a dokonce i britský generál působící v oblasti minulý týden prohlásil, že nevidí žádný důkaz o nárůstu íránské hrozby.

Za ještě znepokojivější označuje ředitel to, že Bolton dobře ví, co dělá. "Je zkušený byrokratický zákulisní bojovník, který má schopnost tvrdě protlačovat své pohledy a mnohokrát dokázal tuto schopnost využít k oslabování americké diplomacie a práci na likvidaci dohod o kontrole zbrojení," poukazuje Armbruster. Připomíná, že v administrativě George W. Bushe sehrál Bolton klíčovou roli při likvidaci dohody z Clintovovy éry, která zmrazila severokorejský jaderný program.

Válce se jde vyhnout  

Poté, co v roce 2002 zřídil přerušení spolupráce USA a Mezinárodním trestním soudem Bolton prohlásil, že se cítí jako dítě o Štědrém dnu, uvádí aktivista. Dodává, že z pozice vysokého představitele Trumpovy administrativy nyní Bolton zařídil, aby Washington odstoupil od klíčové smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého dosahu.  

Není sice jasné, jakou roli sehrál Bolton při loňských Trumpových rozhovorech s Kim Čong-unem v Hanoji, ale veřejně obhajuje ve vztahu ke KLDR "libyjský model", tedy svržení režimu silou, konstatuje Armbruster. Připomíná, že jen měsíc před nástupem do pozice Trumpova poradce se snažil přijít s právními podklady pro preventivní úder na Severní Koreu.

"A pokud si myslíte, že se (Bolton) zajímá o dopady války se Severní Koreou, není tomu tak," pokračuje aktivista. Poukazuje, že Bolton údajně "nehnul brvou", když si během svého působení v Bushově administrativě vyslechl přednášku o katastrofálních důsledcích takové války a měl reagovat slovy: "Válkou se nezabývám. Zabývám se politikou."

Bolton zatím úspěšně přibližuje Spojené státy ke svému vytouženému cíli ve vztahu k Íránu, domnívá se Armbruster. Vyvozuje to z příkazu, který obdržel Pentagon, aby připravil pán na rozmístění 120 tisíc amerických vojáků v regionu, kteří mají Írán konfrontovat.

Existují nadějné signály, že válce se lze vyhnout, jelikož část amerických představitelů i evropské spojence USA zjevně vyburcovalo, co Bolton připravuje, a tak bijí na poplach a upozorňují, jak Trumpova administrativa překrucuje zpravodajské informace, uvádí ředitel. Bojí se však, že Bolton je rozhodnut jednat rychle, protože si je vědom, že Trumpův čas v úřadu nemusí být dlouhý.

Otázka podle Armbrustera zní, zda se Trump bude držet svého instinktu vyhýbat se dalším vojenským konfliktům, nebo se poddá muži, který jej tlačí do kouta, z něhož nevede jiná cesta, než je válka s Íránem.    

Související

Mary Trumpová

Amerika se hemží politickými bestsellery. Které stojí za to si přečíst?

Vedle nadcházejících listopadových prezidentských voleb obrátila Amerika svou pozornost k politickým titulům. Jen za několik posledních měsíců vyšla řada bestsellerů, další se chystají na podzim. Jejich plánované vydání by se mělo uskutečnit ještě před tím, než Američané formálně rozhodnou o nové hlavě státu.

Více souvisejících

John Bolton USA (Spojené státy americké) Írán

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy