Závod v jaderném zbrojení je zpět. Z Washingtonu zní rázná slova

NÁZOR - V pátek vyprší platnost jednoho z pilířů světové bezpečnosti, varuje editorial serveru Washington Post. Renomovaný americký deník se obává, že málokdo postřehne, že minulostí se stane smlouva o likvidaci raket středního a kratšího doletu z roku 1987.

Vše je o politické vůli

Hrozba jaderného útoku, který může přijít každou minutu, která byla tak znepokojivá v druhé polovině dvacátého století, nyní zapadla jako velmi vzdálená vzpomínka na pozadí uspokojení z konce studené války, konstatuje prestižní server. Zdůrazňuje, že konec smlouvy o raketách středního a krátkého dosahu by měl být ponaučením.

"Kontrola zbrojení, uzavírání ověřitelných smluv omezujících a snižujících (počty) jaderných, chemických a biologických zbraní, má svou mystiku," pokračuje americký deník. Označuje za ni nepochopené koncepce, exotická zařízení a spletitá vyjednávání.

Ve svém jádru je však kontrola zbrojení o politické vůli, deklaruje editorial. Poukazuje, že v případě smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu se jí tehdejší americký prezident Ronald Reagan a sovětský vůdce Michail Gorbačov podvolili natolik, že odstranili kompletní třídu rozmístěných zbraní, rakety země-země s doletem mezi 500 a 5.500 kilometry a jejich odpaliště.

Smlouva učinila svět bezpečnějším místem nejen kvůli odstranění jaderné hrozby nad Evropou, ale také díky zavedení nových opatření, například asertivního ověřování a inspekcí na místě, vysvětluje Washington Post. Dodává, že v posledních letech však Spojené státy zaznamenaly, že Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina vyvíjí, testuje a rozmisťuje rakety s plochou dráhou letu typu 9M729, které smlouva zakazuje.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Administrativa předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy proti tomuto porušování smlouvy Ruskem opakovaně protestovala, připomíná vlivný deník. Doplňuje, že bez úspěchu, a tak dne 20. října loňského roku Obamův nástupce Donald Trump oznámil, že Spojené státy od smlouvy odstupují.

"Politická vůle k dodržování (smlouvy) padla," píše americký server. Deklaruje, že ji opustilo Rusko a Trump pouze nehodlal zůstat pozadu.

Ochota pustit se do těžké práce  

Navíc, Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton v úterý prohlásil, že smlouva New START z roku 2010, která omezuje strategické jaderné zbraně dlouhého dosahu, byla "chybná od samého počátku", poukazuje washingtonský deník. Cituje Boltonova slova, že je nepravděpodobné, aby byla platnost dokumentu prodloužena, až v roce 2021 vyprší: "Proč prodlužovat chybný systém, jen abyste mohli říct, že máte smlouvu?"

Bolton a Trump nastínili vizi rozhovorů, které by se týkaly také čínských jaderných zbraní, připouští renomovaný server. Konstatuje, že nápad zní sice rozumně, ale čínský jaderný arzenál v reálu činí pouze zlomek velikosti amerického a ruského, navíc Peking takové jednání odmítá. Washington Post proto pokládá otázku, zda současná administrativa míní svůj návrh vážně, nebo pouze odvádí pozornost.

Smlouvu New START Bolton označil za chybnou kvůli tomu, že se nevztahuje na jaderné zbraně středního dosahu a taktické hlavice, uvádí vlivný deník. Vysvětluje, že taktických atomových zbraní se žádná smlouva netýká, ačkoliv by to bylo rozumné, a dohoda New START měla za cíl omezit především mezikontinentální balistické střely.

Podle editorialu se tak opět nabízí otázka, zda Trumpova administrativa má skutečně v plánu zahájit nová obtížná jednání o taktických jaderných zbraních, nebo pouze vytváří pomyslnou kouřovou clonu.

Náprava "chyb" v dohodách o kontrole zbrojení si žádá politickou vůli, nikoliv jednoduchá gesta, zdůrazňuje prestižní server. Podotýká, že bez smlouvy o raketách středního a kratšího dosahu budou jaderné zbraně méně limitované, a pokládá otázku, zda se svět v důsledku stane bezpečnějším místem.

"Kde je politické odhodlání pustit se do těžké práce - vyjednávání - s cílem odvrátit další závod v jaderném zbrojení?" táže se Washington Post. Dodává, že zatím to není jasné a je na čase to změnit, nikoliv pouze řečnit.     

Související

Více souvisejících

Jaderné zbraně USA (Spojené státy americké) Rusko 9M729 (ruská raketa) John Bolton

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy