Záhada havárie Boeingu 777: Nové kruté informace

San Francisco - Sobotní havárie dopravního letadla jihokorejské letecké společnosti Asiana Airlines na letišti v San Francisku si vyžádala dva mrtvé a 182 zraněných. Informovaly o tom tamní úřady. Starosta města Ed Lee sdělil, že záchranáři už nikoho nepohřešují. Letecká společnost uvedla, že oběťmi jsou dvě šestnáctileté čínské studentky, které seděly v zadní části letadla.

Na palubě stroje Boeing 777, který havaroval při nouzovém přistání, bylo 307 lidí - 291 cestujících a 16 členů posádky. Aerolinky uvedly, že mezi cestujícími bylo mimo jiné 141 Číňanů, 77 Jihokorejců a 61 občanů USA. Podle agentury Reuters jde o první nehodu Boeingu 777 se ztrátami na životech.

Lékaři v nemocnicích ošetřili 182 raněných, 49 lidí podle serveru BBC utrpělo vážnější zranění. Jen sanfranciská všeobecná nemocnice na svém twitterovém účtu oznámila, že přijala desítku raněných v kritickém stavu. Podle mluvčí nemocnice jsou mezi nimi dvě děti a šest žen.

Podle šéfky chirurgie sanfranciské všeobecné nemocnice Margaret Knudsonové jsou dva zranění lidé kvůli poranění míchy ochrnuti, další mají vážná zranění hlavy či břicha. Lidé se zlomeninami páteře či vážnějšími poraněními v oblasti břicha je zřejmě utrpěli při prudkém pohybu dopředu, když je držely bezpečnostní pásy, uvedla Knudsonová.

Většina zraněných podle lékařů vypovídá, že seděli v zadní části letadla.

Podle televizních záběrů letoun vzplál a přišel o ocas a jedno křídlo. Hasičům se podařilo oheň zlikvidovat. Podle mluvčí Federálního úřadu pro letectví (FAA) Laury Brownové havaroval letoun na lince z jihokorejského Soulu během přistání na sanfranciském letišti. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) jako příčinu vyloučil teroristický útok, zbývá tedy buď technická závada, anebo pochybení posádky.

Šéf Asiana Airlines ujistil, že letoun byl v pořádku.  Američtí vyšetřovatelé mezitím podle televize CNN našli "černé skříňky", zaznamenávající údaje o letu.

Piloti korejského boeingu se prý pokoušeli přistávající stroj znovu zvednout a manévr zopakovat, neměli už ale dostatečnou rychlost. "Můžu vám říct, že letadlo nalétalo na přistáni daleko pomaleji než je doporučených 254 kilometrů v hodině. Opravdu výrazně pomaleji, nemluvíme tady o pár kilometrech za hodinu," řekla médiím šéfka Národního úřadu pro bezpečnost dopravy Deborah Hersmanová. Navíc vyšlo najevo, že pilot přistával s letadla poprvé.

Jeden ze svědků nehody CNN popsal, že už při přistávání něco neladilo. "Stroj letěl příliš rychle a příliš nízko," líčil muž, který přistání pozoroval. Kola prý zavadila o překážku a letoun se začal rozpadat. "Za chvíli klouzal a otočil se. Křídla narazila na přistávací dráhu," popsal svědek. Pak se kabinou pro cestující začaly šířit plameny.

"Zdálo se, že se letadlo vymklo kontrole," řekl serveru BBC Ki Siadatan, který přistání sledoval z balkonu svého domu. "Uslyšeli jsme ránu a viděli, že letadlo zmizelo v oblaku prachu a kouře. Pak zazněla druhá exploze."

Jasné je tedy nyní to, že pasažéři, kterých bylo na palubě stroje celkem 291 (a s nimi ještě 16 členů posádky), pocítili silný náraz. Uslyšeli výbuch. A pak je obklopil oheň a hustý dým.

Stroj letěl před přistáním podivně nízko, na tom se shodla většina svědků. Když se pasažér Benjamin Levy podíval jen několik chvil před přistáním z okénka, uviděl vody Sanfranciského zálivu jen nějaké tři metry pod sebou, popsal pro televizi CNN. "Neviděl jsem ani kus ranveje. Jen vodu."

Co se po nárazu dělo uvnitř boeingu? Všichni se hrnuli k nouzovým východům. "Někteří se ani neobtěžovali použít evakuační skluzavky, prostě skákali z letadla rovnou na přistávací dráhu," popsal pro CNN pasažér Elliot Stone.

Ale právě to pomohlo a 305 z 307 lidí na palubě se zachránilo, píše iDnes.cz. Pravda, přes 180 z nich utrpělo zranění, desítky lidí skončily v nemocnici, někteří jsou v kritickém stavu. Ale i tak se dá mluvit o zázraku, jakkoliv to v kontextu úmrtí dvou mladých čínských dívek zní nepatřičně. "Mohlo to být mnohem horší," poznamenal starosta San Franciska.

Boeing 777 je navržen tak, aby se z letadla mohli všichni pasažéři dostat do 90 sekund – a to i v případě, že je polovina dveří nefunkčních. Tuto vlastnost podle CNN potvrzuje i sobotní nehoda, protože na fotografiích je vidět, že v nejpoškozenějších částech letadla pravděpodobně nebylo možné dveře otevřít.

Většina moderních letadel je navrhována tak, aby v případě nehody mohli lidé i za ztížených podmínek poškozené letadlo opustit. Technologické možnosti ale v takových případech musí podpořit i dostatečný výcvik posádky i cestujících.

Podle CNN se proto dá předpokládat, že i tyto okolnosti budou předmětem dalšího vyšetřování nejen v souvislosti se sobotní nehodou. Zatímco posádka obvykle prochází náročným výcvikem, při nehodě podobné té v San Francisku rozhodují o rychlé evakuaci z velké části také cestující, píše iHned.cz.

Související

Více souvisejících

Letecké nehody Boeing 777 San Francisco

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

Počasí na 14 dní: Meteorologové už určili nejteplejší den příštího pracovního týdne

Meteorologové už vidí do příštího pracovního týdne, který má být podle odhadů nadprůměrně teplý. Nejvyšších teplot bude dosaženo hned po nadcházejícím víkendu, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy