Lidstvo radikálně změní jídelníček? Vědci promluvili o škodlivosti masa

NÁZOR - Poslední zasedání Valného shromáždění OSN řešilo především klimatickou krizi a mnoho diskuzí se zaměřovalo na změny v energetickém a dopravním odvětví, které mají zmírnit potenciální katastrofu, připomínají Jess Fanzoová a Mario Herrero. Profesorka z Johns Hopkins University a vedoucí výzkumu zemědělství a potravin v Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation situaci rozebrali v komentáři pro server The Guardian.

Největší problém? Dobytek

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová přijela promluvit na klimatický summit OSN v New Yorku na bezemisní jachtě, aby ukázala, že zaoceánské lety produkují značné množství skleníkových plynů, poukazují vědci. Kvitují, že zpráva zabrala a lidé si začínají stanovovat limit na množství letů, které ročně podniknou.

Agenda summitu ovšem poněkud opomíjela dopad potravinového systému na emise skleníkových plynů a poškozování životního prostředí, kritizují odborníci. Odkazují na poslední studie, které tvrdí, že pokud chce svět řešit klimatickou krizi, musí tento systém radikálně modifikovat.

"Způsob, jakým produkujeme jídlo, způsob, jakým se s jídlem nakládá a pohybuje po světě, a co se jako občané rozhodneme dát si na svůj talíř, jsou pro klimatickou krizi podstatné," pokračují experti. Vysvětlují, že potravinový systém produkuje 21-37 % všech skleníkových plynů a výrazně přispívá k odlesňování, ztrátě biodiverzity a nedostatku vody a je přímo spojen s požáry Amazonského deštného pralesa.

Zřejmě největším problémem je dobytek, který využívá třetinu světové zemědělské plochy a produkuje 15 % světových emisí skleníkových plynů, upozorňují Fanzoová a Herrero. Podotýkají, že za každými dvěma kilogramy hovězího, které zkonzumujeme, se nachází stejný počet skleníkových plynů, jaký připadá na let z New Yorku do Londýna, přičemž průměrný Američan takové množství sní za měsíc.

Červené maso je obecně považováno za co do zdrojů nejnáročnější potravinu na planetě, ale faktory, které určují, zda je jeho produkce udržitelná, jsou složité, konstatují vědci. Deklarují, že produkce masa totiž může být environmentálně přívětivá a efektivní, pokud k ní dochází na málo výnosné půdě, která se nehodí k pěstování plodin či zachytávání uhlíku.

Produkce masa může být také efektivní v intenzivních chovech, kde se dbá na pohodu zvířat, jako je chov vepřů a drůbeže ve volných výbězích, tvrdí Herrero a Fanzoová. Vysvětlují, že chov může být environmentálně šetrný ve chvíli, kdy se zvířata krmí plodinami, které nemůže konzumovat člověk.

Na tom, co jíme, záleží     

Spolu s tím jako producenti zavádějí nové technologie, aby zajistili udržitelnost chovu zvířat, musí i jednotlivci měnit své chování, apelují odborníci. Zdůrazňují, že mnoho lidí konzumuje více červeného a zpracovaného masa, než je nutné, navíc za situace, kdy existuje mnoho neznámých ohledně jeho dopadu na zdraví i životní prostředí.

"Konzumace červeného masa na hlavu je od 90. let stejná. Proti tomu vidíme prudký růst konzumace vepřového a drůbežího na hlavu (až o 300 % v posledních 25 letech)," pokračují experti. Připomínají, že rychlý růst světové populace žene poptávku po živočišné potravě a některé země, především ty jihoamerické a sdružené v OECD, mají vysokou míru spotřeby červeného masa, zatímco jiné, například africké a jihoasijské, tohoto masa spotřebovávají málo.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Konzumace červeného masa je nižší v chudých zemích a poslední studie Mezinárodního panelu pro klimatickou změnu doporučují, aby ti, kdo jedí hodně masa, zvážili polovegetariánskou stravu, poukazují Fanzoová a Herrero. Vysvětlují, že ta se skládá především ze zeleniny a ovoce, celozrnných potravin, luštěnin, ořechů a nesaturovaných olejů, ale zahrnuje i vysoce kvalitní maso, mléčné výrobky a cukry, nicméně v mnohem menší míře, než je běžné v bohatých zemích.

"Jak by se měli zákazníci změnit?" pokládají otázku odborníci. Doporučují, aby se lidé přes den stravovali vegetariánsky a večer si dopřáli menší množství živočišné stravy, dodržovali bezmasá pondělí a přešli na chutnou asijskou kuchyni, která je více založená na rostlinných ingrediencích, případně zkoušeli alternativní zdroje proteinů, například rostlinné burgery.

Důležité je začít u dětí, protože školní strava není ani zdaleka zdravá a udržitelná, konstatují vědci. Nabádají, aby se lidé zajímali, odkud jejich jídlo pochází, kdo jej produkuje a jak, a podporovali ty producenty, jejichž maso má malý environmentální dopad. V případě červeného masa by měli lidé preferovat kvalitu nad kvantitou, jíst více porcovaného než zpracovaného masa a neplýtvat, apelují Herrero a Fanzoová.

Aby svět učinil tuto změnu, je třeba, aby ji vlády a potravinový průmysl usnadnily, deklarují experti. Dodávají, že je nutné investovat do informovanosti o zdraví a prosazovat opatření podporující zdravé stravování, které je dostupné, bezpečné a co je nejdůležitější, chutné.

"Na tom, co jíme, záleží," píšou Fanzoová a Herrera. Nejde podle nich pouze o nás a Zemi, ale také o mladé, kteří minulý týden pochodovali v ulicích za svou budoucnost a právo žít na této planetě.       

Související

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

Více souvisejících

Klimatické změny potraviny jídlo Vědci Maso

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy