Zvířecí sebevražda: Boj o záchranu 150 delfínů byl marný

Tokio - Po celý pátek se japonští záchranáři snažili dostat zpět do moře 150 kytovců, kteří uvízli na pláži v Hokotě. Úsilí bylo marné a akce byla dnes odvolána. "Zvířecí sebevraždy" nejsou bohužel ojedinělé, dodnes se ale vědcům nepodařilo tento jev objasnit.

Zpět do moře se podařilo dostat jen tři mořské savce druhu elektra tmavá. "Když se setmělo, bylo příliš nebezpečné v záchraně pokračovat. Na pláž navíc nebylo možné dopravit těžkou techniku," řekl nejmenovaný činitel hokotské městské rady. "Spousta lidí přišla dobrovolně pomáhat při jejich záchraně, ale elektry už byly moc zesláblé," dodal.

Elektra tmavá je kytovec z čeledi delfínovitých, který dosahuje hmotnosti 100 až 200 kilogramů. Obvykle žije v hlubokých vodách oceánu a nikdo netuší, co tak velkou skupinu přivedlo k mělčině, jež se jí stala osudnou.

Zdroj: YouTube

"Zvířecí sebevraždy" zůstávají záhadou

Klaus Vaneslow a Klaus Ricklef z univerzity v německém Kielu před časem uveřejnili v časopisu Journal of Sea Research výsledky svého výzkumu. Srovnali pozorovaní vorvaňů, kteří vpluli na pláže Severního moře od roku 1712 až do roku 2003. Vše doplnili informacemi astronomů a dospěli k pozoruhodnému závěru. Většina velrybích sebevražd se stala v období, kdy byla sluneční aktivita největší.

Část odborníků předpokládá, že se velryby vydají za smrtí, protože nemohou žít ve vodě, kterou člověk po staletí znečišťuje. Jiní tvrdí, že za vším jsou elektronické přístroje a navigační systémy, které používá armáda a moderní námořní lodě. Docela zajímavý argument přinesli zoologové z norského Oslo, informuje 21stoleti.cz. Domnívají se, že se v těchto velkých mořských savcích odehrávají jisté „vzpomínky na minulost". Vydávají se na souš, protože tam kdysi žili. Avšak konstrukce jejich mohutných těl jim v mělké vodě přivodí smrt.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Zvířata Delfíni

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 23 minutami

před 41 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 48 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy