Trojice kosmonautů z ISS se úspěšně vrátila na Zemi

Moskva - V 02:51 SELČ na západě Kazachstánu podle plánu přistála vesmírná loď Sojuz s třemi kosmonauty na palubě, žádné potíže při přistání nenastaly. Přistávací modul se od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) oddělil krátce před půlnocí.

Na palubě byl mimo jiné i první dánský astronaut v kosmu Andreas Mogensen a Rus Gennadij Padalka, držitel nového rekordu v celkové délce pobytu ve vesmíru. Ten na oběžné dráze strávil během pěti letů celkem 879 dní.

Padalka tentokrát na ISS přiletěl v březnu a v červnu překonal dosavadní rekord v celkové délce pobytu ve vesmíru, který před deseti lety vytvořil jeho krajan Sergej Krikaljov (803 dnů). Kromě rekordu má sedmapadesátiletý plukovník, který čtyřikrát velel ISS, i deset výstupů do otevřeného kosmu. Dohromady podle ruské vesmírné agentury Roskosmos strávil mimo ISS více než 24 hodin. Při posledním výstupu 10. srpna si udělal i vesmírné "selfie" na památku.

Přistání proběhlo bez komplikací, kosmonauti se podle svých slov po návratu cítí dobře. „Kluci, můžete si oddechnout," řekl Padalka ještě před přistáním. Na palubě stroje byl i Ajdyn Ajmbetov, první Kazach, kterýse do vesmíru podíval od vyhlášení nezávislosti země. I on se prý teď cítí dobře, dokonce se nechal slyšet, že je připraven na další let.

Елбасы «Союз ТМА-18М» экипаж мүшелерін Жерге сәтті оралуларымен құттықтады @kazcosmoskz http://t.co/OxxWe9LKzb pic.twitter.com/EhWspwAjOz

— «Хабар» телеарнасы (@KhabarTV) 12. Září 2015

Padalkovi k rekordu po přistání osobně poblahopřál i prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev, který přivítal všechny tři kosmonauty v hlavním městě. „Na Zemi jsou dvě stovky států, ale ne všechny mají to štěstí posílat své občany do vesmíru. Jsme jedním ze vzácných případů - již máme tři kosmonauty, ne jednoho," poznamenal šéf státu.

Této mise se měla původně účastnit i známá zpěvačka Sarah Brightmanová, ta si ale cestu nakonec rozmyslela a s odvoláním na rodinné důvody. Dalším vesmírným turistou v pořadí měl být Satoši Takamacu, i on ale rezignoval. Volné místo ve vesmírné lodi pak zaujal právě Kazach Ajmbetov.

Na ISS se odletem trojice navrátilců na Zemi poněkud uvolnil prostor. Týden tam totiž pobývalo devět lidí, protože minulý pátek na sedm dní přiletěli Mogensen a Ajmbetov a také ruský kosmonaut Sergej Volkov, který na stanici zůstane půl roku.

Nyní se posádka stanice zmenšila na šest členů. Vedle Volkova tam zůstávají ruští kosmonauti Michail Kornijenko a Oleg Kononěnko, Američané Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui. Kornijenko a Kelly budou mít v úterý 15. září za sebou už polovinu nepřetržité roční mise. Trvat má 342 dní a jejím cílem je získat další lékařské a psychologické poznatky nezbytné pro přípravu budoucích dlouhodobých vesmírných letů lidských posádek do hlubokého vesmíru.

Související

Axiom Mission 2 (Ax-2), druhá čistě soukromá mise astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, odstartovala v neděli 21. května v 17:37 EDT ze startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě.

K ISS dorazila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2

Čtveřice členů soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2) úspěšně dosáhla Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po úspěšném nedělním startu z Mysu Canaveral na Floridě. Tato mezinárodní posádka složená ze dvou Američanů a dvou občanů Saúdské Arábie plánuje strávit na ISS více než týden. Rajána Barnávíová se tak stane první astronautkou z arabského světa, která navštíví Mezinárodní vesmírnou stanici, informuje americká veřejnoprávní stanice PBS s odkazem na AP.

Více souvisejících

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) astronauti

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 9 hodinami

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy