Ani IS, ani Sýrie: USA roste za zády daleko větší hrozba

San'á/Washington - Organizace Islámský stát a boje v Sýrii se často stávají jediným tématem v oblasti boje proti teroristickým skupinám. Jonathan Marshall, spisovatel a expert na mezinárodní vztahy, ale varuje, že to vede k přehlížení situace v Jemenu, která je neméně kritická.

Hlavně být zadobře

Marshall uvádí, že Spojené státy ve snaze upokojit Saúdskou Arábii, jejíž nespokojenost vzrostla poté, co USA uzavřely jadernou dohodu s Íránem, a která ze zatím stále nedočkala změny režimu v Sýrii, ignorují kroky, které Rijád činí v Jemenu. Takové chování ale podle něj napomáhá teroristické skupině Al Kajda, která tak získává prostor pro rozšiřování svého území.

„Obamova vláda už téměř rok ignoruje humanitární katastrofu v Jemenu, kam v březnu roku 2015 vtrhla Saúdská Arábie, aby rozdrtila Íránem podporovanou vzpouru a navrátila moc do rukou zdiskreditovaného bývalého prezidenta," uvádí Marshall.

Konflikt si již vyžádal tisíce životů a dostal se i do hledáčku OSN. To ve své zprávě z konce ledna uvedlo, že jednotky Saúdské Arabie jsou vyzbrojené americkými letouny a tříštivými střelami, jejichž použití zakazuje mezinárodní smlouva.

Jak Marshall navíc upozorňuje, Saúdové podle této zprávy cíleně útočí na civilisty a jejich útoky ničí kulturní a historické památky. Saúdská blokáda, kterou Washington podporuje, pak zabraňuje, aby se do země dostala nutně potřebná humanitární pomoc.

Když se dva perou...

Z celé situace podle Marshalla těží Al Kajda na Arabském poloostrově (AQAP), která se díky tomu vzpamatovává ze svého oslabení v roce 2012. Marshall dále upozorňuje, že se bojovníci Al Kajdy připojují k prosaúdským bojovníkům v boji o město Taiz.

Připomíná také zprávu zpravodajské agentury Jane's Intelligence Weekly: „AQAP je díky využití trvalého bezpečnostního vakua a absence účinných státních institucí na cestě ustanovit se jako dominantní síla ve většině jižního Jemenu. Území, které má v současnosti pod kontrolou, je větší než území, které měla v roce 2011, kdy díky populárnímu hnutí proti prezidentovi Ali Abdullahovi Salehovi velikost oblasti ovládané touto skupinou dosahovala svého vrcholu."

AQAP je přitom skupina, která v očích Spojených států předčila svou nebezpečností všechny ostatní odnože Al Kajdy. Přihlásila se také k teroristickým útokům na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo z ledna loňského roku.

Podle Marshalla AQAP rychle zareagovala na vpád Saúdské Arábie do Jemenu a hned v dubnu, měsíc po začátku invaze, obsadila přístal Al Mukalla, „což džihádistům umožnilo vydrancovat pobočku centrální banky s více než 120 miliony amerických dolarů, obsadit ropný terminál a velký sklad zbraní a osvobodit stovky vězňů z městského vězení."

Teroristé získávají na síle

Od té doby se AQAP podařilo rozšířit se a obsadit další města, což jim následně umožnilo obrátit svou pozornost proti vládním jednotkám. Marshall upozorňuje, že situace velmi připomíná současný konflikt v Sýrii, kde takto postupuje Islámský stát, „ale nikdo s tím nic nedělá."

Místní obyvatelé navíc podle Marshalla často bojovníky AQAP vítají, protože „ukázali, že umí vládnout" a bojují proti těm, kteří do země vpadli. Nemají tak nouzi o nové členy a případné ztráty po nepříliš účinných náletech USA jsou rychle kompenzovány.

„Události v Jemenu jen znovu potvrzují to, co jsme měli pochopit již v Afghánistánu Iráku, Libyi a Sýrii: z občanských válek se rodí zákeřní zabijáci, kteří těží z konfliktu a rychle jdou z bojiště na bojiště, vyzbrojeni moderní technologií a fanatickými stoupenci," dodává Marshall.

Související

Více souvisejících

Jemen Al-Káida Terorismus v Jemenu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy