EU spoléhá na Turecko, na koho ale spoléhá Turecko? Západ to není, upozorňuje analýza

Ankara - Evropská unie doufá, že jí Turecko pomůže zmírnit migrační krizi. Samo Turecko má ale díky své unikátní zeměpisné poloze zájmy nejen v Evropě, ale i na Středním východě. Analýza společnosti Stratfor zkoumá, jak se bude Turecko na Středním východě orientovat a ke komu se zřejmě obrátí ohledně možného spojenectví.

Kdo nahradí USA?

Analýza upozorňuje, že společně s tím, jak Spojené státy omezují svou aktivitu na Středním východě, nové mocnosti se budou snažit vstoupit na jejich místo. Nahradit se je podle ní bude snažit Turecko, Írán a aliance sunnitských států Perského zálivu pod vedením Saúdské Arábie.

Spojené státy se ale nehodlají stáhnout úplně – mají v úmyslu podporovat své místní partnery a zároveň se chtějí snažit udržet v regionu rovnováhu tím, že žádný stát nezíská nad ostatními převahu.

Tomu se ale ostatní mocnosti podle analýzy nepodřídí. „Írán již začal budovat svůj vliv upevňováním vztahů s převážně šiítskými státy, včetně Sýrie, Iráku a Libanonu. Teherán také využil vliv sna šiítské menšiny k oslabení svých sunnitských rivalů tím, že rozdmýchal protesty v šiitských komunitách v Bahrajnu a Saúdské Arábii."

Írán také v poslední době upevnil své vztahy se Spojenými státy, což zneklidnilo sunnitské arabské státy. Ty tak na oplátku posílily bezpečnostní a ekonomickou spolupráci například s Egyptem a Jordánskem.

Turecko hledá spojence

Proti rostoucímu vlivu Íránu je ale podle analýzy i Turecko, jehož vztahy se Spojenými státy po skončení studené války upadly.

„Ačkoliv je sunnitská arabská koalice rivalem Turecka, zároveň je v některých oblastech i logickým partnerem. Ankara už nyní s Rijádem spolupracuje v rámci syrské protiteroristické koalice a saúdské letouny své nálety v Sýrii startují z tureckých základen. Turecko navíc staví leteckou základnu v Kataru a snaží se posílit své vztahy i s ostatními státy zálivu," vysvětluje analýza.

Zároveň ale také upozorňuje, že se společné zájmy Turecka a skupiny států vedených Saúdskou Arábií, shodují pouze v širším slova smyslu. Bližší spolupráci by podle ní Turecko mohlo navázat s Izraelí.

Udobří se Turecko a Izrael?

Turecko-izraelské vztahy jsou přitom velmi složité. „Po tureckých volbách v roce 2007 a izraelské válce v Gaze v letech 2008-2009 začala Ankara na Středním východě více podporovat skupiny napojené na Muslimské bratrstvo. Tím se Turecko dostalo do přímého konfliktu s Izraelskými zájmy."

Ještě více se pak vzájemné vztahy zhoršily v roce 2010, kdy izraelské jednotky napadly loď Mavi Marmara plující pod tureckou vlajkou. Při incidentu zahynulo 10 Turků a veškerá vojenská i diplomatická spolupráce mezi oběma zeměmi byla přerušena.

To by se ale v dohledné budoucnosti podle analýzy mělo změnit. Poukazuje například na fakt, že v prosinci loňského roku začaly obě strany jednat o obnovení diplomatických styků, a přiblížil se i konec izraelské blokády Gazy, která je, jak analýza uvádí, „překážkou v normalizaci vztahů".

„Turecko trvá na tom, aby jeho humanitární pomoc mohla projít do Gazy; Izrael tvrdí, že by to ohrozilo jeho národní bezpečnost," vysvětluje analýza.

Pokud ale k napravení diplomatických vztahů dojde, mohlo by to znamenat obnovení starého spojenectví. Analýza na závěr dodává, že vzhledem k překrývajícím se zájmům je takové spojenectví eventuálně „nevyhnutelné".

Související

Více souvisejících

Turecko Izrael Střední Východ

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy