Žena vězněného držitele Nobelovy ceny děkuje české vládě a Havlovi

Peking - Liou Siau, manželka vězněného čínského disidenta Liou Siao-poa oceněného minulý týden Nobelovou cenou za mír, poděkovala v rozhovoru pro Český rozhlas české vládě a exprezidentovi Václavu Havlovi. Vyjádřila pochyby, zda bude moci převzít v prosinci cenu pro manžela v norské metropoli Oslo.

"Chtěla bych poděkovat vaší vládě i za možnost vyjádřit se k tomu, co cítím a v jaké situaci se nacházím. Děkuji také panu Václavu Havlovi," řekla Liou Sia.

Liou Sia je takřka jedinou spojkou zbytku světa s jejím manželem, který si v Číně odpykává jedenáctiletý trest vězení. Když ho v neděli ve vězení navštívila, požádal ji Liou Siao-po, aby za něj v prosinci v Oslu převzala Nobelovu cenu. "Liou Siao-po mne pověřil, abych si cenu vyzvedla já. Nejsem si však jistá, zda budu moci do Osla jet, jestli mi to čínská vláda umožní," řekla.

Nobelův výbor čínského disidenta a básníka ocenil za jeho dlouhý a nenásilný boj za dodržování lidských práv v Číně.

Na Nobelovu cenu Liou Siao-poa mimo jiných navrhl Václav Havel.

Liou má s Havlem leccos společné. Kromě disidentství a roků strávených v komunistickém kriminále i to, že zakládal hnutí ovlivněné Chartou 77. Nazval ji podle roku vzniku Charta 08.

Havel i česká vláda vyzvali čínské komunisty, aby vězněného disidenta propustili.

Proti ceně pro Lioua Siao-poa čínská vláda protestuje. Spustila kampaň obviňující Západ ze spiknutí a uvalila na disidentovu manželku domácí vězení.

Sama Liou Siau si netroufá říct, kdy bude propuštěna. "V tuto chvíli prostě zůstávám zavřená doma a do ciziny nemohu vycestovat. Jestli tedy skutečně do Norska pojedu, to vážně netuším a nevím ani, kdy mne pustí z bytu," řekla.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena krimi

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Velká Británie

Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

včera

včera

včera

včera

včera

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy