Sestřelit diktátora a ukončit tyranii? USA řeší další trable

MAGAZÍN - Vždy se objevují velké naděje, že nově jmenovaný diktátor bude mírnější a slušnější než jeho předchůdce, uvádí vojenský historik Max Boot v komentáři pro server Commentary Magazine. Připomíná, že v případě syrského a severokorejského vůdce, Bašára Asada, resp. Kim Čong-una, se naopak ukázalo, že tito nástupci v diktátorských dynastiích jsou ještě vražednější než jejich rodiče a nepředstavují žádné reformátory, jak se kdysi sami chvástali.

KLDR porušuje všechny mezinárodní normy

Asad je bezesporu zodpovědný za velkou část obětí syrské občanské války, která si vyžádala na půl milionu životů, konstatuje expert. Doplňuje, že Kim se zase proslavil zabíjením svých příbuzných - nejprve nechal v roce 2013 zlikvidoval svého strýce Čang Song-tcheka a nyní svého nevlastního bratra Kim Čong-nama.

Metoda, kterou byl Kim Čong-nam zabit svědčí podle odborníka o ochotě severokorejského diktátora porušovat všechny mezinárodní normy. Podle předběžných testů malajsijských vyšetřovatelů zabíjel nervový plyn VX, jedna z nejvražednějších látek na světě, u níž stačí 10 miligramů k usmrcení člověka, připomíná Boot. Poukazuje, že nyní Kim přesto neváhal použít tuto chemickou zbraň na rušném letišti v Kuala Lumpur.

"To je jako načasovaná připomínka, že Severní Korea vlastní nejen jaderné zbraně, ale také zbraně chemická a biologické," varuje historik. Odkazuje na zprávu listu New York Times, který s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany napsal, že v roce 2014 se v severokorejských muničních skladech nacházelo mezi 2500 a 5000 tunami chemických zbraní, přičemž země zároveň dokáže vyrábět různé druhy biologických zbraní.

Nejenže KLDR takové zbraně vlastní, ale používá je k teroristickým akcím v zahraničí, zdůrazňuje odborník. Soudí, že jen těžko si lze představit pádnější důkaz pro to, aby americká vláda zařadila Severní Koreu zpět na seznam zemí podporujících terorismus, z něhož ji v roce 2008 neprozřetelně odstranil prezident G. W. Bush s cílem pokusit se o restart jednání o severokorejském jaderném programu. Spojení mezi Pchjongjangem a terorismem je podle Boota dlouhodobé, přičemž, jak tvrdí list Weekly Standard, existuje těsná spolupráce mezi KLDR a dalšími sponzory terorismu - Sýrií a Íránem.

Označení Severní Koreje za sponzora terorismu je pouze jedním z kroků, které USA mohou podniknout směrem k vystupňování sankcí, míní expert. Vysvětluje, že na papíře jsou sice na KLDR uvaleny značné sankce, ale jejich prosazování představuje problém, především díky Číně, která Pchjongjangu poskytuje záchranné lano.

Je třeba změnit režim

Analytička Sue Mi Terryová, která dlouho pracovala pro CIA, nedávno v americkém Kongresu prohlásila, že navzdor rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2321, která v lednu 2016 poprvé omezila import severokorejského uhlí do Číny na milion tun či 53 milionů dolarů, jen o osm týdnů později oficiální čínská čísla odhalila, že dovoz uhlí z KLDR do země se meziměsíčně zvýšil z 1,9 milionu na 2 miliony tun, připomíná Boot. Dodává, že podobně loni vzrostl celkový dovoz severokorejského zboží do Číny, konkrétně o 6%, na 2,6 miliardy dolarů.    

"Čína nyní zastavila svůj import ze Severní Koreje - na znamení své nespokojenosti s Kimovými prudkými akcemi - ale je pravděpodobné, že se zanedlouho opět vrátí k podpoře režimu v Pchjongajngu," očekává historik. Poukazuje na závěry Terryové, že USA mohou dlouhodobé čínské postoje změnit pouze tehdy, pokud uvalí dodatečné sankce na čínské banky pomáhající prát severokorejské peníze a čínské subjekty obchodující s KLDR či angažující se v severokorejských veřejných zakázkách.  

Něco takového Obamova administrativa odmítala, jelikož upřednostňovala obchod s Pekingem, avšak s ohledem na protičínskou rétoriku rezidenta Trumpa se dá očekávat, že současný vládce Bílého domu bude ochotnější jednat, soudí Boot. Připouští však, že Trumpova administrativa působí zmateně v mnoha oblastech zahraniční politiky a prezident se navíc často rozchází s názory svých ministrů, tudíž je těžké předvídat, kam až je ochotna zajít.   

Brutální vražda Kim Čong-nama by podle historika nicméně měla sloužit jako připomínka - pokud byla vůbec třeba - jak strašlivý a nepředvídatelný severokorejský režim zůstává. Hlavním americkým cílem by tak mělo být nikoliv jeho zadržování, ale vytváření potřebného nátlaku, který by přivedl KLDR ke kolapsu a následně došlo ke sjednocení s Jižní Koreou, nabádá odborník.

"Paradoxně zavraždění Kim Čong-nama činí tento cíl o něco reálnějším, jelikož eliminovala jednoho z zřejmých nárokovatelů severokorejského trůnu, který by mohl převzít moc jako více reformě smýšlející diktátor než jeho bratr," uzavírá expert.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Kim Čong-nam Chemické zbraně USA (Spojené státy americké) Kim Čong-un

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy