Zastáncům tvrdé čínské linie chybí soudnost, myslí si dalajláma

New York/Peking – V rozhovoru pro americkou stanici HBO duchovní vůdce Tibetu, 14. dalajlama, prohlásil, že čínským zastáncům tvrdé linie chybí soudnost. Odpověděl tak na otázku, co by se stalo, kdyby příštího dalajlamu vybrala Čína. Takové případné rozhodnutí by podle něj bylo bláhové a krátkozraké.

Dalajláma poskytl rozhovor satirické talk-show televizní stanice HBO shrnující události předchozího týdne. Možnost, že by Čína mohla dosadit vlastního dalajlamu, ten současný v rozhovoru označil za zhoubné rozhodnutí. „Víte, lidský mozek je schopen zdravého úsudku, ovšem čínským zastáncům tvrdé linie tato část mozku chybí,“ uvedl.

Peking, jenž současného dalajlamu považuje za nebezpečného separatistu, jeho výroky kritizoval. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang prohlásil, že „dalajlamovy komentáře se mohou jevit jako humorné a zábavné, ale jsou to lži, které se skutečností nemají nic společného". Dodal, že Čína považuje 14. dalajlamu za politického exulanta v náboženském převleku.

Současný dalajlama, který odešel do exilu po nezdařeném povstání proti čínské nadvládě v roce 1959, odmítá násilí a prohlašuje, že má jediné přání: skutečnou autonomii, nikoli nezávislost Tibetu.

Zopakoval také své předchozí výroky, že by mohl být posledním dalajlamou. Na svých webových stránkách uvedl, že pokračování instituce dalajlamy bude záviset na rozhodnutí tibetského lidu. Tvrdí také, že pokud se narodí znovu, bude to logicky mimo území Tibetu, mimo kontrolu čínských úřadů, aby mohl pokračovat v započaté práci.

Po staletí vybírali dalajlámu tibetští mnichové, kteří pátrali po reinkarnacích zemřelých duchovních vůdců. Podle současných čínských nařízení však musí Peking každého nového náboženského představitele úředně potvrdit. Nynější tibetský duchovní vůdce ale v minulosti čínské vedení opakovaně varoval, že Tibeťané by nového dalajlamu vybraného čínskými úřady neuznali. „Kandidátovi vybranému z politických důvodů nepřísluší ani uznání, ani přijetí," uvedl.

V pozadí sporů o reinkarnaci je soupeření o nadvládu nad Tibetem. Čína už v roce 1995 odmítla uznat pančenlamu, po dalajlamovi druhého nejvýše postaveného lamu, a přišla se svým kandidátem. V důsledku toho vedle sebe působí pančenlamové dva - čínský i tibetský.

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Prahy (17. října 2016)

Dalajlama se poprvé od počátku pandemie objevil na veřejnosti

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes po zhruba dvouleté přestávce objevil na veřejnosti. Veškerou veřejnou činnost přerušil kvůli pandemii covidu-19, ven vyšel pouze jednou, aby se nechal naočkovat v nemocnici. Druhou dávku dostal doma, píše list Hindustan Times.

Více souvisejících

H. H. Dalajlama tibet Čína

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy