Uprchlíci na ostrově Manus přežívají v úděsných podmínkách. OSN apeluje na Austrálii

Sydney - OSN dnes vyzvala Austrálii, aby poskytla potraviny, vodu a zdravotní služby 600 žadatelů o azyl, kteří jsou v detenčním zařízení na Papui-Nové Guineji. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová zopakovala nabídku své země, která je ochotna přijmout až 150 běženců ze zavřeného tábora na ostrově Manus.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku, jež znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi. Doposud posílala žadatele o azyl do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea a za provozování táborů těmto zemím platila.

Soud Papuy-Nové Guineje nedávno rozhodl, že tábor je nelegální. Uprchlíkům bylo nabídnuto natrvalo se usídlit v Papui-Nové Guineji, požádat o možnost žít v Kambodži, anebo o přemístění na Nauru, ale jen málo z nich tyto možnosti zvolilo. Na ostrově Papua-Nová Guinea se volně pohybovat nechtějí, protože se obávají útoků místních obyvatel.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes apeloval na Austrálii, aby převezla 600 žadatelů o azyl z tábora na australskou pevninu k posouzení jejich žádostí. Australská detenční zařízení v Nauru a Papui-Nové Guineji označil UNHCR za neudržitelná a nehumánní.

Novozélandská premiérka Ardernová dnes řekla, že bude o uprchlících mluvit se svým australským protějškem Malcolmem Turnbullem na nedělní schůzce v Sydney.

Íránec Behrúz Búčání, který v táboře na ostrově Manus pobývá, uvedl, že uprchlíci hladovějí a chybí jim lékařská péče. V příspěvcích na twitteru Búčání mimo jiné napsal, že běženci ve středu začali hloubit jámy ve snaze najít pitnou vodu.

Ve čtvrtek situaci s vodou v táboře zlepšily silné dešťové srážky. "V tomto okamžiku kolem mě leží stovky nahých mužů. Hladovějí a jejich těla slábnou," napsal na twitteru Búčání. Podle něj je nabídka Nového Zélandu pro migranty "tou nejlepší šancí".

Mezi běženci jsou převážně příslušníci muslimského etnika Rohingů, kteří čelí pronásledování v Barmě, obyvatelé Afghánistánu sužovaného řadu let válečným konfliktem, Íránci, Srílančané a další.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Austrálie Papua Nová Guinea Nový Zéland OSN

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Převáží zbraně mezi Ruskem a KLDR. Loď, na kterou USA uvalily sankce, kotví v čínském přístavu

Čína umožňuje ve svém přístavu kotvit ruské nákladní lodi, na kterou USA uvalily sankce a která zřejmě převáží do Ruska zbraně ze Severní Koreje. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy