Jižní Korea vyzvala USA a KLDR k ústupkům, Washington ustoupit nehodlá

Soul - Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes prohlásil, že Spojené státy a Severní Korea by měly ustoupit ze svých pozic tak, aby mohly v brzké době zahájit dialog. KLDR zopakovala, že je ochotna zlepšit vztahy s Washingtonem. Ten je ale neústupný.

"Je zapotřebí, aby Spojené státy snížily své nároky před rozhovory se Severní Koreou. A Severní Korea by měla ukázat, že je ochotna přistoupit na denuklearizaci. Je důležité, aby USA a KLDR zasedly k jednání co nejrychleji," řekl prezident Mun. Ochotu jednat se Spojenými státy opakovaně vyjádřil generál Kim Jong-čchol.

Bílý dům ale ve svém prohlášení napsal, že veškeré rozhovory s KLDR musejí vést k ukončení jaderného programu. Zdůraznil také, že mezinárodní společenství musí pokračovat v maximálním tlaku na Severní Koreu prostřednictvím sankcí. "Uvidíme, zda tvrzení Pchjongjangu ohledně ochoty k rozhovorům představuje první krok na cestě k denuklearizací," napsal Bílý dům.

Americký prezident Donald Trump dnes zopakoval, že jednání možné je, ale jen za určitých podmínek. Vzdát se svého jaderného zbrojního programu KLDR nadále odmítá. "Uvidíme, jak to bude," řekl dnes Trump na možnost konání rozhovorů s tím, že uspořádat schůzku je za správných podmínek možné.

Zopakoval také, že díky postoji jeho administrativy učinila Čína ve věci KLDR mnohem více než kdykoli předtím. V minulosti Trump opakovaně prohlašoval, že předchozí americké vlády jednaly ve snaze přímět Peking k větší spolupráci nedůsledně. Kriticky se naopak prezident vyjádřil k Rusku, ze kterého KLDR i přes uvalené sankce získává potřebné zboží.

Zimní olympiáda se stala prostředkem ke sblížení obou Korejí. Delegace KLDR při jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a s ministrem pro sjednocení Čo Mjong-kjonem v Soulu slíbila, že bude pokračovat v posilování mezikorejských vztahů.

V Soulu se dnes na demonstraci sešly stovky jihokorejských pravicových aktivistů, kteří kritizovali prezidenta Muna a jeho vládu, že přijali severokorejskou delegaci, především pak místopředsedu ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jong-čchola. Pálili severokorejské vlajky a nožem rozřezali portrét severokorejského diktátora Kim Čong-una. Ten je momentálně pověřený agendou kolem vztahů mezi oběma Korejemi, v minulosti byl ale šéfem vojenské rozvědky, kterou Soul viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat jihokorejskou korvetu Čchonan.

Osmičlenná severokorejská politická delegace opustí Jižní Koreu v úterý. V tu dobu mají v pohraničním pásmu začít mezikorejské rozhovory o účasti KLDR na paralympijských hrách, které jsou plánovány na 9. až 18. března.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea Severní Korea (KLDR) Mun Če-in USA (Spojené státy americké) Kim Jong-čchol (generál KLDR)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy