Kim Čong-un dorazil do Singapuru na summit s Trumpem

Singapur - V úterý 12. června by se v Singapuru měli sejít šéf Bílého domu Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Pokud se tak stane, bude to vůbec první schůzka amerického prezidenta s nejvyšším představitelem KLDR. Kim už dorazil. Jeho letoun přistál dnes na singapurském letišti Changi.

Severokorejského vůdce dopravil do Singapuru stroj společnosti Air China, uvedl singapurský list tisk. Policie v okolí letiště uzavřela silnice zhruba hodinu před Kimovým příletem. Kim a jeho delegace budou ubytováni v hotelu St Regis, kolem nějž byly od rána patrné přípravy a přísná bezpečnostní opatření.

Kolona odjela z letiště a Singapur zveřejnil fotografii uvítání Kima singapurským ministrem zahraničí Vivianem Balakrishnanem.

Trump a Kim byli donedávna zapřisáhlými nepřáteli, kteří si navzájem hrozili jadernými útoky a častovali se množstvím urážek. Ve svém letošním novoročním projevu Kim varoval USA, že má stále na stole jaderné odpalovací tlačítko a může kdykoli zahájit útok na Spojené státy. Trump mu vzkázal, že má v Bílém domě "mnohem větší a mocnější" jaderný knoflík. Americký prezident rovněž opakovaně nazval Kim Čong-una "rakeťákem" s odkazem na pokračující severokorejské raketové a jaderné testy, zatímco Kim o Trumpovi prohlásil, že je choromyslný.

V novoročním projevu ale dal Kim zároveň naději na zlepšení napjatých vztahů na Korejském poloostrově a nabídl Jižní Koreji vzájemné sblížení, což vyústilo v jeho dubnové setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. V březnu nabídl Kim setkání také Trumpovi a ten jeho návrh přijal. Nad summitem ale dlouho visely otazníky. Nejprve Pchjongjang hrozil, že schůzku zruší kvůli každoročnímu společnému vojenskému cvičení USA a Jižní Koreje, pak zase summit odřekl Trump kvůli nepřátelským postojům KLDR.

Nakonec ale Bílý dům oznámil, že se summit přece jen konat bude. Vzhledem k nevyzpytatelnosti obou vůdců ovšem stále není jisté, že si Trump s Kimem v úterních 09:00 místního času (03:00 SELČ) v hotelu Capella na singapurském ostrově Sentosa skutečně potřesou rukama.

Americká vláda opakovaně zdůrazňuje, že od Severní Koreje očekává úplné, nezvratné a ověřitelné jaderné odzbrojení. V případě, že na to Pchjongjang přistoupí, jsou Spojené státy ochotny poskytnout Severní Koreji požadované bezpečnostní záruky a nakonec i uvolnit sankce. Trump ale před odletem do Singapuru připustil, že nadcházející summit bude jen začátkem plánovaného procesu likvidace severokorejských jaderných zbraní, který potrvá delší dobu.

Trump se také před odletem nechal slyšet, že se při jednání s Kimem bude řídit především svým instinktem a že hned během první minuty pozná, zda to Severokorejci myslí s denuklearizací vážně. 

Ze strany Trumpa je podle analytiků největším ústupkem skutečnost, že je ochoten osobně se sejít se severokorejským diktátorem. Analytici ale varují, že by summit neměl být předčasně vyzdvihován jako zvrat v americko-severokorejských vztazích a v procesu denuklearizace Korejského poloostrova. Poukazují přitom na sliby KLDR o zmrazení jaderného programu z minulosti, po nichž země zase vývoj nukleárních zbraní obnovila.

Jedním z mála konkrétních výsledků summitu by podle expertů mohl být podpis mírové dohody, která by oficiálně ukončila korejskou válku z 50. let, jež skončila pouze příměřím. Pchjongjang v minulosti opakovaně žádal uzavření mírové dohody se Spojenými státy, protože právě ony jsou přímým signatářem smlouvy o příměří. Tu podepsali 27. července 1953 v Pchanmundžomu generálplukovník americké armády Kelly Harrison jako reprezentant společného velitelství jednotek OSN a severokorejský generál Nam Il jako představitel Korejské lidové armády a Čínské dobrovolnické armády.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.
Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Kim Čong-un Donald Trump singapur Severní Korea (KLDR) USA (Spojené státy americké) Lee Hsien Loong (Singapur)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy