Saúdská Arábie je vražedný ropný režim. S tolerancí a podporou Západu

Komentář Petra Šulky – Na planetě existují stále hrozné diktátorské režimy. KLDR, Venezuela nebo Eritrea. Ovšem jen jeden režim si může dovolit naprosto nevídané věci, a to za naprostého ticha ze strany Západu. Ten mu dokonce někdy dělá i komplice tak jako v Jemenu a bez otázek mu dodává kvanta zbraní. Tou vyvolenou zemí je Saúdská Arábie.

Představte si situaci: zajdete si na ambasádu své země kvůli dokumentům o rozvodu. Místo úředníka tam na vás čeká patnáctičlenné komando, které vás napřed mučí, zabije a vaše ostatky rozřeže a rozpustí v kyselině. O úklid se postará forenzní specialista. Jediným svědectvím, odhalujícím, co se stalo, jsou vaše chytré hodinky… Scénář hloupého špionážního filmu? Nikoliv! Saúdská ambasáda v Istanbulu, 2. října 2018. Oběť se jmenovala Džamál Chášakdží.

Na devětapadesátiletého Chášakdžího měl režim spadeno dlouho. Známý novinář, který měl na twitteru 2 miliony sledujících, často kritizoval i v oficiálních saúdských médiích královskou rodinu a dovolil si dokonce zpochybňovat státní doktrínu. Poslední kapkou byla v roce 2016 kritika nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Chášakdží se stal v zemi personou non grata a uchýlil se do emigrace v USA a Turecku. Odtud pokračoval v kritice Rijádu. Dovolil si dokonce prohlásit, že ženy by měly mít stejná práva jako muži a hájil saúdské ženské aktivistky. Na druhou stranu chválil reformy korunního prince Muhammad bin Salmána. Ani to jej však nezachránilo. Podle New York Times  pět vrahů patřilo přímo do jeho Salmánovo ochranky.

A reakce demokratického světa? Dopadnou rychlé na Rijád sankce a vypudí se diplomaté jako se to stalo Rusku, za stále nejasnou kauzu Skripal? Nevypadá to. Jinak striktní ochránci lidských práv z EU a USA se chovají naprosto liknavě. EU prohlásila že vše se musí nejdříve vyšetřit.  Francouzský prezident Emannuele Macron považuje to, co se stalo za „velmi velmi vážné…Ale vše se musí teprve vyšetřit.“ Mluvčí španělské vlády Isabela Celaaová se omezila pouze na všeobecné konstatování, že svoboda slova je pro demokracii důležitá.

Jediný, kdo nalil čistého vína byl Donald Trump. USA jsou uprostřed zbrojního megakontraktu se Saúdy za 110 miliard dolarů a ten se rozhodně nebude kvůli celé události rušit. Do oblasti poslal ministra Mikea Pompea, který má spíše než celou událost prošetřit věc zamést pod koberec. Alespoň tak působí vyjádření po jeh setkání se saúdským korunním princem.  I Evropa má se Saúdy velké zbrojní kontrakty. Španělé dodávají rakety, Francouzi tanky a mají touhu po nové zakázce na vrtulníky a Němci nově dodají dělostřelecké poziční systémy, i když v únoru vojenské obchody s Rijádem zastavili. Na rozdíl od Trumpa je toto veřejné tajemství.

Je zde navíc konflikt v Jemenu. Tento týden oznámila OSN, že v zemi hrozí 14 až 20 milionu lidí hladomor. Saúdové totiž nejen ničí místním úrodu, ale brání i dovozu potravin a humanitární pomoci do země. Po epidemii cholery další rána pro už před válkou jednu z nejchudších zemí na světě. Jemenští povstalci na oplátku obsadili několik základen na jihu saúdského království.   A jaká je reakce Západu a světa? Vedle pokračujících dodávek zbrání a pokračujícího poskytování logistické podpory náletům ze strany armády USA téměř nulový.

Jak drží Saúdská Arábie celý svět v šachu? Vedle rozsáhlých zakázek na všechny strany světa a to včetně Ruska a Číny se Saúdům podařilo Západ svázat svými „dary“. Jen v okolí Washingtonu ročně saúdská státní ropná firma Aramco utratí za „konzultace“ 100 milionů dolarů, které jdou na konto lidem blízkým vedení USA. Podobná částka jde i lobbistům v Bruselu. Jen 10 milionů dolarů šlo na konto fondu Hillary Clintonové. Takové částky šli i na jiné nadace a nevládní organizace. a i rodina Bushových a Trumpových má se Saúdy osobní obchodní vztahy.

A kdyby vše selhalo Saúdská Arábie vlastní zbraň, která je ničivější než nukleární bomba. Ropu. Tento týden varoval před případnou odvetou a zavedením jakýkoliv sankcí Turki Aldakhil, generální manažer Saúdy vlastněné a oficiální televize Al Arabiya. „Pokud ceny ropy dosahující 80 dolarů za barel rozhněvaly prezidenta Trumpa, nikdo by neměl vyloučit, že mohou vyskočit na 100 nebo 200 dolarů či dokonce na dvojnásobek této sumy,“ varoval. Saúdové by jednoduše na chvíli, ale ne moc dlouhou, i oni jsou na ni závislí, přestali vyvážet ropu.

Pokud by se tak stalo následky by byly nedozírné. Každý desátý vytěžený barel na planetě pochází ze Saúdské Arábie a těžba jede na maximum a pouze Saúdové mají kapacity na další zvyšování těžby. Pokud by svoji těžbu přerušili svět by se propadl do recese nejen ekonomické, ale i politické. Nové a rozvíjející ekonomiky jako Indie nebo Čína by se zhroutily. Vlna nezaměstnanosti a sociálního napětí by zasáhla EU i USA. Naopak země jako Rusko, Írán nebo Venezuela by se mohly radovat. Ropa je saúdský nůž na tepně světa.

Jedinou reálnou reakcí, na kterou se Velká Británie a USA vzmohly, bylo prohlášení, že si rozmyslí účast na ekonomickém fóru, které se má konat v Saúdské Arábii příští týden. I to po návštěvě Pompea v Rijádu a slibu, že vše bude řádně prošetřeno, padá. A padá i nimbus USA a Evropy a jejich hájení lidských práv. Pokud kritizují demokratičtí státníci jiné státy kvůli jejich porušování a pak se objímají se Saúdy tak je to horší než pokrytectví. Je to směšné! A směšná je potom i snaha těch samých k jejich prosazování ve světě. Dokud se nedokáží Saúdům vzepřít, bude Západ jen jejich komickým slouhou, který bude u diktátorů vzbuzovat jen pobavený úsměv.   

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Džamál Chášakdží (novinář) Donald Trump USA (Spojené státy americké) Muhammad bin Salmán (Saúdská Arábie) Emmanuel Macron ropa

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy