Další Tibeťan se upálil na protest proti Číně. Před činem poslal vzkaz dalajlamovi

Další Tibeťan se upálil na protest proti Číně, oznámila skupina Mezinárodní kampaň za Tibet se sídlem ve Washingtonu. Muž přitom vyzval k návratu duchovního vůdce dalajlamy do vlasti, informovala dnes s odkazem na lidskoprávní organizaci agentura AP.

Mezinárodní kampaň za Tibet uvedla, že 23letý Tibeťan Dorbe se upálil v neděli v okrese Ngawa, což je region tradičně osídlený Tibeťany v provincii S'-čchuan. Organizace sdělila, že před svým činem Dorbe popřál dalajlamovi dlouhý život. Mnoho Tibeťanů má jen jedno jméno.

Dhorbo, a young #Tibetan, self immolated in #Ngaba town, #Amdo, East Tibet, sending a message 2 days ahead of the #UPR31. He was "calling for the long life of exiled #Tibetan leader the #DalaiLama and his return to #Tibet while fatally burning." https://t.co/ufUnZOmuYK#FreeTibet https://t.co/9Ht5HhYTUT

— Ichnaie (@TibetanZone) 7. listopadu 2018

Dorbe se podle nevládní organizace stal již 154. Tibeťanem od roku 2009, který tímto způsobem spáchal sebevraždu na protest proti Číně. Takové činy jsou ale čím dál vzácnější kvůli zvýšené kontrole čínských úřadů.

Čína tvrdí, že Tibet byl po staletí součástí jejího území, avšak mnoho Tibeťanů říká, že většinu času byli v podstatě nezávislí.

Dalajlama uprchl do Indie v roce 1959 po potlačeném povstání proti čínské nadvládě. Čínská lidová osvobozenecká armáda obsadila himálajský stát o devět let dříve.

Sebeupalováním chtějí tibetští mniši, jeptišky i běžní věřící upozornit na vládní útlak tibetské buddhistické kultury a rovněž apelovat na návrat dalajlamy do původní vlasti. Region je uzavřen pro zahraniční média a potvrzení údajných sebeupálení je tudíž v podstatě nemožné. Čínští vládní představitelé pravidelně popírají jakékoli incidenty tohoto typu.

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Jan Lipavský

Lipavský se podle Číny dopustil výtržnosti. Setkal se s Tibeťany

Mluvčí čínského velvyslanectví v Praze dnes vyzval Česko, aby se vyvarovalo dalších výtržností ve vztazích mezi oběma zeměmi a respektovalo závazek jedné Číny. Ambasáda tak reagovala na úterní schůzku ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se zástupci tibetské komunity v Indii. Šéf české diplomacie po něm uvedl, že na setkání není nic špatného a že jde o běžnou záležitost.

Více souvisejících

tibet Čína sebevražda H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy