Konec války s Tálibánem? Afghánský prezident vytvořil cestovní mapu pro mírová jednání

Afghánský prezident Ašraf Ghaní dnes oznámil vytvoření dvanáctičlenného vyjednávacího týmu, který bude usilovat o uzavření mírové dohody, jež by v zemi ukončila občanskou válku. Na základě mírové dohody by podle prezidenta mělo být islamistické hnutí Tálibán začleněno do demokratické společnosti, která bude respektovat práva žen. Po vystoupení Ghaního na Konferenci OSN o pomoci Afghánistánu v Ženevě o tom informovala agentura Reuters.

"Jsem rád, že mohu dnes oznámit, že po několikaměsíčních intenzivních jednáních s občany celé země jsme vytvořili cestovní mapu pro mírová jednání," prohlásil Ghaní. "Zřídili jsme příslušné orgány a mechanismy pro dosažení mírové dohody. Nyní se můžeme přesunout k další kapitole mírového procesu," dodal afghánský prezident.

Ghaní řekl, že naplňování mírové dohody potrvá nejméně pět let, během nichž bude nutné znovu začlenit do společnosti šest milionů uprchlíků a vnitřně vysídlených lidí. Ghaní také zopakoval, že žádné skupiny napojené na teroristy se nebudou smět mírových rozhovorů účastnit.

Reuters - Afghan president forms team to negotiate peace with Taliban https://t.co/FwtqYieM8W #Afghanistan #AFG #Ghani #NUG #peace #Taliban #GVAfghanistan2018

— Afghanistan in Media (@AFG_in_Media) 28. listopadu 2018

Tálibán, který jednáním v Ženevě nebyl přítomen, výzvu afghánského prezidenta odmítl. Řekl, že nechce jednat s kábulskou vládou, ale pouze se Spojenými státy. Hnutí v prohlášení uvedlo, že mluvit s "bezmocnou vládou dosazenou cizinci" je ztráta času. "Celý svět chápe, že více než polovina Afghánistánu je pod kontrolou Islámského emirátu (Tálibánu) a že vláda v Kábulu je dosazena Američany."

Náměstek amerického ministra zahraničí David Hale řekl, že je plánem prezidenta Ghaního na vytvoření vyjednávacího týmu povzbuzen. "Nadešel čas plánu pro mírový Afghánistán," uvedl. Hale také vyzval Tálibán, aby zahájil příměří a sestavil svůj vlastní vyjednávací tým.

Evropská unie je připravena mírový proces jako neutrální partner podpořit, slíbila na konferenci v Ženevě šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Ve čtvrtek Evropská komise oznámila, že EU přispěje Afghánistánu dalšími 474 miliony eur (12,3 miliardy Kč), které jsou určeny mimo jiné na pomoc afghánskému zdravotnictví, justici, k organizaci voleb či zvládání migrace.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval mezinárodní společenství k dlouhodobé pomoci Afghánistánu. "Musíme ve své solidaritě pokračovat i po dosažení mírové dohody," řekl ve vzkazu předaném prostřednictvím videa.

Afghánský prezident Ghaní i premiér Abdulláh Abdulláh na konferenci připustili, že startovní pozice není právě jednoduchá. Kromě vleklého konfliktu zkomplikovalo situaci v zemi sucho, kvůli němuž se prohloubila chudoba, kterou v Afghánistánu trpí miliony lidí. Vláda podle nich ale dosáhla značného pokroku v boji proti korupci.

Premiér Abdulláh upřesnil, že mírový proces bude mít pět fází. Začne vnitroafghánským dialogem, potom budou následovat rozhovory s Pákistánem a Spojenými státy, dále pak jednání s dalšími zeměmi regionu, arabským světem a nakonec se státy sdruženými v NATO i s těmi, které stojí mimo Severoatlantickou alianci.

Podle prezidenta Ghaního jsou pro mírový proces klíčové úspěšné prezidentské volby, které jsou plánovány na duben. Tento týden se ovšem objevily zprávy, že afghánská nezávislá volební komise zvažuje odklad prezidentských voleb vzhledem k problémům voleb parlamentních, které v říjnu provázel chaos a násilí. Hlasy z parlamentních voleb navíc stále nebyly ve většině provincií sečteny a existují obavy, že kvůli průtahům sčítání nebude dostatek času připravit volby prezidentské.

Související

Více souvisejících

Ašraf Ghání (prezident Afghánistánu) Tálibán Afghanistán OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy