Z Pákistánu musí odejít 18 humanitárních organizací, milionům lidí hrozí pád do chudoby

V Pákistánu musí ukončit činnost 18 mezinárodních charitativních organizací, které místní úřady viní z šíření dezinformací. Vyplývá to z rozhodnutí pákistánského soudu, který zamítl jejich poslední možné odvolání. Podle mluvčího humanitárních organizací tento krok postihne miliony Pákistánců žijících v těžké chudobě a povede to ke ztrátě desítek milionů dolarů pomoci, napsala dnes agentura AP.

Většina organizací, jejichž působení v zemi pákistánské úřady zakázaly, má sídlo ve Spojených státech, další jsou z Evropské unie. Vypovězení z Pákistánu hrozí navíc dalším 20 charitativním organizacím.

Islámábád vyvíjí na mezinárodní neziskové organizace v zemi stále větší tlak, přičemž pákistánským úřadům slouží k zákazu činnosti příslušné organizace jakákoli drobná byrokratická záminka, jíž mohou být například nesrovnalosti v registraci, píše AP.

Pákistán zahraniční humanitární pracovníky často obviňuje, že jejich práce je pouhou zástěrkou pro špionážní činnost. Situace se zhoršuje od roku 2011, kdy se do sporu s místními úřady dostala humanitární organizace pro pomoc dětem Save the Children.

Podle úřadů byla spojena s pákistánským lékařem Šakílem Afridim, kterého si najala americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), aby jí pod záminkou falešného očkovacího programu pomohl při pátrání po šéfovi teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládinovi. Toho nakonec americké speciální komando v květnu 2011 zabilo v jeho domě v pákistánském Abbottábádu a Afridi byl odsouzen za velezradu do vězení. Islámábád tvrdí, že ho USA předem o akci neinformovaly. Organizace Save the Children jakýkoli podíl na těchto událostech odmítla.

Před několika měsíci pákistánské úřady nařídily ukončit činnost 38 mezinárodním humanitárním organizacím. Dnes pákistánská ministryně pro lidská práva na twitteru uvedla, že 18 z těchto organizací musí z Pákistánu odejít pro šíření dezinformací. "Musejí opustit zemi. Je třeba, aby charitativní organizace pracovaly na předem stanoveném cíli, což se v tomto případě nedělo," vysvětlila ministryně.

Podle mluvčího Pákistánské humanitární nadace, která sdružuje 15 z těchto organizací, Umara Hasana pomáhají členové nadace 11 milionům chudých Pákistánců a přispívají na pomoc více než 130 miliony dolary. "Žádné z těchto organizací nebyl sdělen jasný důvod, proč jim byla žádost o obnovu registrace zamítnuta," prohlásil Hasan.

Zmíněné organizace v Afghánistánu zajišťovaly mimo jiné vzdělání, zdravotní péči, dodávky pitné vody či hygienická zařízení. Mnohé z nich spolupracovaly s provinčními vládami, uvedl dále Hasan.

Mezi vypovězenými jsou podle agentury AP například americká organizace zaměřující se na ochranu práv dětí a žen Plan International či křesťanské organizace World Vision a Catholic Relief Services.

Související

Více souvisejících

Pákistán Save the Children humanitární pomoc

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 34 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy