Američané zavedli sankce proti třem vysokým činitelům KLDR

Spojené státy dnes zavedly sankce proti třem vysoce postaveným severokorejským činitelům včetně poradce diktátora Kim Čong-una. Podle informace ministerstva financí je krok trestem za "pokračující cenzuru a vážné porušování lidských práv". Je rovněž reakcí na mučení Američana Otto Warmbiera, který loni v létě zemřel po mnohaměsíčním věznění v KLDR.

Postiženým Kimovým poradcem je muž jménem Rjong He-čche, který podle amerického ministerstva řídí organizační oddělení vládnoucí Korejské strany práce. Sankce byly rovněž uvaleny na ministra státní bezpečnosti Kjong Tek-čonga a šéfa partajního oddělení pro agitaci a propagandu Kwang Ho-paka.

Warmbier byl americký student, který byl v Severní Koreji uvězněn za krádež propagačního plakátu z hotelu. Ve vězení strávil 17 měsíců, než byl v zuboženém stavu dopraven do USA, kde po několika dnech zemřel.

Podle agentury Reuters není zřejmé, zda nově vyhlášené sankce jsou reakcí na neuspokojivý pokrok v jednání o denuklearizaci Severní Koreje, zahájeném v červnu na setkání prezidenta Donalda Trumpa s Kimem v Singapuru.

Počátkem listopadu se měla uskutečnit schůzka amerického ministra zahraničí Mikea Pompea s bývalým šéfem tajné služby KLDR Kim Jong-čcholem, která ale byla na poslední chvíli zrušena. Uskuteční se prý, až to diplomatické harmonogramy obou států dovolí.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Kim Čong-un Otto Warmbier (student zadržený v KLDR) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy