Osud velryb zpečetěn? Riziko je bezprecedentní, zní z Británie

Lidé loví velryby tisíce let, připomíná editorial serveru The Observer. Prestižní týdeník poukazuje, že velrybí maso, olej a tuk se dlouho využívaly v potravinářství, k výrobě vosku na svíčky a jako palivo do lamp, ale dnes již nejsou potřeba, jelikož moderní společnost získává proteiny a světlo z jiných, dostupnějších zdrojů, a tak Mezinárodní velrybářská komise v roce 1986 vyhlásila moratorium na komerční lov těchto kytovců.

Těžko pochopitelný krok

Krok přišel pozdě, jelikož mnoho velrybích druhů se tehdy již nacházelo na pokraji vyhynutí, zdůrazňuje britský server. Dodává, že i o tři desetiletí později má plejtvák obrovský, keporkak, velryba černá a mnoho další velkých kytovců problém dostat se ze seznamu kriticky ohrožených druhů, kam je dovedl lov.

"Kdyby nebylo velrybářství před 30 lety zastaveno, mnoho z těchto úžasných stvoření by již v našich oceánech neplavalo," pokračuje The Observer. Deklaruje, že svět, který nyní obýváme, by tím byl velmi ochuzen.    

Vzhledem k tomuto pozadí je těžké pochopit oznámení japonské vlády, které avizovalo, že Japonsko v červnu opustí Mezinárodní velrybářskou komisi, aby mohlo od dalšího měsíce pokračovat v komerčním lovu velryb, uvádí renomovaný týdeník. Konstatuje, že dle všech měřítek jde o deprimující a alarmující krok, který nemá absolutně žádné ekonomické či ekologické ospravedlnění.

Příprava na porážku jedněch z nejinteligentnějších stvoření na planetě kvůli jídlu je podle editorialu odporná a není překvapivé, že vlády, vědci a environmentální organizace po celém světě dávají jasně najevo své znechucení japonským plánem.

Ozvali se například britští, australští a novozélandští politici, zatímco Světový fond na ochranu přírody oprávněně kritizuje Tokio za jeho záměr v době, kdy velrybí druhy bezprecedentně ohrožují například rybářské sítě, lodní hluk, plastový a chemický odpad či klimatická změna, poukazuje The Observer.

Japonsko harpunuje sebe samo

Motivy japonských politiků jsou podobně znepokojivé, tvrdí britský týdeník. Připomíná, že v minulosti si Japonsko zajišťovalo velrybí maso pomocí díry v pravidlech Mezinárodní velrybářské komise, která umožňuje "lov pro vědecké účely" v mezinárodních vodách, především v jižním Atlantiku, kde jsou každoročně uloveny stovky velryb ve jménu výzkumu kytovců.    

Maso z těchto "výzkumných" misí následně končí v obchodech a restauracích, podotýká editorial. Doplňuje, že tento druh lovu vyvolal velkou kritiku ostatních zemí a environmentálních skupin a japonští velrybáři jsou často obtěžovány plavidly zelených aktivistů.

"Namísto toho, tím, že se stáhne do vlastních národních vod, které se rozkládají na 1,7 milionech čtverečních mil, což je oblast zhruba o velikosti Indie, Japonsko jasně doufá, že bude moci velrybařit mnohem více v tichosti," kritizuje prestižní server. Konstatuje, že teprve čas ukáže, nakolik bude tento krok úspěšný.

Rovněž není jasné, zda současná generace japonských zákazníků má o velrybí maso zájem, nastiňuje The Observer. Poukazuje, že v 60. letech se ho v Japonsku prodalo téměř čtvrt milionu tun, avšak nyní jeho prodej propadl na pouhé 3 tisíce tun a množství úlovku z "vědeckého lovu" ve skutečnosti končí jako jídlo pro domácí mazlíčky.

Stejně tak není jasné, kolik jsou zákazníci připraveni za velrybí maso zaplatit, naznačuje renomovaný týdeník. Vysvětluje, že japonský "vědecký lov" je dotován vládou a není zřejmé, zda jeho nahrazení komerčním lovem v teritoriálních vodách získá patřičnou vládní finanční podporu - v opačném případě velrybí maso zdraží a provozovatelé specializovaných restaurací již vyjadřují obavy z prudkého růstu cen.

"Japonsko si vyslouží silné mezinárodní opovržení, aniž by si tím jakkoliv pomohlo. Střelí se harpunou do nohy," domnívá se The Observer. To je podle něj výsledek, který si země zaslouží a který většina světa nyní očekává.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Velryby Mezinárodní velrybářské komise (IWC)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy