Pokud nezměníte válečnou strategii, vystavíme naší vlajku ve vašem hlavním městě, varuje Indii pákistánský vůdce opozice. Kvůli čemu by mohla vypuknout válka mezi Indií a Pákistánem?

Mezi Indií a Pákistánem to vře. Indické stíhačky se pohybovaly v pákistánské části sporného území Kašmír. Vůdce pákistánské opozice vyzval Indii, aby se změnila svoji válečnou stratii, jinak Pákistán dobije její hlavní město. Nynější zesílené napětí mezi oběma státy se může ještě posílit v souvislosti s globálním oteplováním a vysycháním klíčových vodních zdrojů, které se nachází právě v Kašmíru.

Příčinou obnovených tenzí byl nedávný sebevražedný útok v indické části sporné oblasti Kašmír, který měl za následek 40 mrtvých. K útoku se přihlásila teroristická skupina Džaíš Muhammad, která působí v Pákistánu a které se např. připisuje útok na indický parlament v roce 2001, který málem přivedl Pákistán a Indii na pokraj války. Indie obviňuje Pákistán, že proti skupině dostatečně tvrdě nevystupuje.

Indie v uskutečnila současný útok v pákistánské části Kašmíru, kde se měli skrývat teroristé kvůli údajnému echu, že se chystají na další akci – a samozřejmě v odvetu na předchozí sebevražednou misi. Nejmenovaný indický vládní zdroj sdělil agentuře Reuters, že nálet si vyžádal životy tří set extremistů. Podle indické diplomacie bylo jeho terčem výcviková základna Balakot v odlehlém údolí pákistánské provincie Chajbar Pachtunchvá.

Pákistán uvedl, že úder si nevyžádal žádné oběti a nezpůsobil ani závažnější materiální škody. K indickým letadlům dle pákistánské armády ihned vzlétly pákistánské stíhačky a vyprovodily je k indickým hranicím.

Vůdce pákistánské opozice, Šahbáz Šaríf  z Pákistánské muslimské ligy, varoval indické vedení, aby „znovupromyslelo svoji válečnou strategii“ a „ přišlo k rozumu“ a nezatáhlo Indii a Pákistán do války. Jinak Indii hrozí, že Pákistán postaví svoji vlajku v Novém Díllí, citují jej pákistánská média.

List New York Times reportuje, že obě strany už připravily své vojáky na hranice pro případ vypuknutí konfliktu. Tato možnost je podle analytiků naštěstí poměrně malá, skutečností však je, že Indie a Pákistán jsou nyní ve velkém napětí, zčásti i kvůli tomu, že se blíží indické parlamentní volby a současný indický premiér Naréndra Módí, který prosazuje velmi nacionalistickou agendu, nechce vypadat před indickou veřejností slabě.

Kašmír a války o vodu

Hlavním zdrojem sporů mezi Indií a Pákistánem zůstává sporná provincie Kašmír, o kterou spolu v letech 1947-1948 vedly válku. V roce 1965 se rozhořela druhá válka o Kašmír. Ten je nyní rozdělen na indickou a pákistánskou část, přičemž obě země si ale nárokují právo na celou oblast.

Kašmír je pro obě země důležitý především proto, že je střediskem klíčových vodních zdrojů. Obě země se dohody The Indus Water Treaty z roku 1960 dělí o vodu ze tří „západních řek, které protékají indickým územím dále do Pákistánu. Podle dohody patří tyto řeky sice Pákistánu, Indie je ale může volně  používat k vlastní spotřebě. Další tři „východní“ řeky patří Indii, tečou ale i do Pákistánu.

Právě využívání hrozeb „utužení kohoutku“ vytváří mezi oběma zeměmi značné napětí. Indie v reakci na sebevražedný teroristický útok hrozila, že zastaví podíl vody, který teče do Pákistánu.

Pro Pákistán by to byl značný úder. Jak upozorňuje specialista na Jižní Asii z Harvardské univerzity, profesor Sunil Amrith, v rozhovoru pro magazín Foreign Policy , Pákistán patří mezi země, které nejvíce využívají vody a jsou i nejvíce ohroženy jejím nedostatkem. Podle některých odhadů by do roku 2025 měl Pákistán ztratit asi 31 miliónů hektarů vody. Země využívá každoročně asi 104 miliónů akrů vody pro zemědělské zavlažování. Nedostatek vody by tedy měl významný dopad na život statisíců zemědělců.

Podle odborníků jsou však indické hrozby zamezení vody mířeny nikoliv na Pákistán jako na indické publikům a nelze je tedy třeba brát tak vážně. Nicméně, obě země se budou muset  vypořádat s výzvami, které přináší globální oteplování a postupující vysychání vodních zdrojů. Ačkoliv se nedá čekat, že by nyní vypukla mezi oběma zeměmi válka, v budoucnu, jak na Kašmír navázané vodní zdroje budou vzácnější, by tato možnost mohla padnout na stůl. Třetí válka o Kašmír by tentokrát mohla být tou konečnou, protože obě země mají k dispozici nukleární zbraně.

Související

Více souvisejících

Indie Pákistán Kašmír Voda Su-30

Aktuálně se děje

před 38 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy