Kaviár z dovozu, drahý alkohol a cigarety, prádélko pro obšťastňovaní jednotku. Vůdce KLDR si žije v luxusu, jeho lidé živoří

Při pohledu na severokorejského diktátora Kim Čong-una nás jistě ani nenapadne, že by trpěl nouzí. Zatímco obyčejní obyvatelé KLDR trpí hladem a žijí jen z přídělů, jejích vůdce utrácí navzdory sankcím doslova miliardy za nejluxusnější zboží z celého světa .

Severokorejský režim před pár dny požádal mezinárodní humanitární organizace o potravinovou pomoc. Nouze prý vypukla kvůli nepřízni počasí a mezinárodním sankcím. V zemi existují příděly potravin, ty ale režim údajně musel snížit na téměř polovinu - konkrétně z 550 gramů na 300 gramů na osobu a den. Podle odhadů OSN hladoví 41 procent obyvatel Severní Koreje.

Hlad se ovšem týká jen řadových občanů, vůdce Kim Čong-un, jak je vidět na nedávných fotkách ze summitu v Hanoji, rozhodně nestrádá. Podle odhadů z loňského října severokorejský vůdce utratil od roku 2011. kdy se chopil moci, více než 4 miliardy dolarů za dovoz luxusního zboží z Číny.

A za co vše Kim vlastně utrácí?

Vůdce KLDR údajně kupuje drahé a luxusní předměty z Číny, ale i odjinud. Své rodině pořídil hydroplán, na jeho nákupním seznamu nechybí ani drahé hudební nástroje, vysoce kvalitní televizory, sedany, likéry, hodinky a kožešiny, které rozdává jako dary pro elity, které podporují jeho režim.

Kim Čong-un si dopřává dovozový kaviár i designové cigarety. A i když je severokorejský alkohol levný a snadno dostupný, evidentně není Kimovi po chuti. Místo toho údajně každoročně utrácí tisíce dolarů za dovoz zahraničního alkoholu. V roce 2016 vůdce například zaplatil 33 000 dolarů za americké lihoviny. Upřednostnil přitom dražší značky, jako je Hennessy, nejlepší láhev může stát 2,145 dolarů. Utratil také 95,394 dolarů na německé víno.

Kim nešetři ani pokud jde o jeho stravu. Je známo, že si objednal špičkové vepřové maso z Dánska, kaviár z Íránu, čínské melouny a steaky z hovězího masa Kobe – vyhlášené japonské pochoutky. V roce 2016 dokonce vynaložit neuvěřitelných 921 712 dolarů za brazilskou kávu. Kolik toho snědl a vypil přímo Kim a kolik jeho kroužek věrných ale není jasné. Horentní sumy ovšem vůdce KLDR neutrácí jen za jídlo. Je známý také tím, že rád nakupuje francouzské cigarety Yves Saint Laurent, které se prodávají za 44 dolarů za krabičku.

Kim si také platí 130členný lékařský tým, který má jediný úkol – udržet ho zdravého. Kim je totiž znám svým nezdravým životním stylem, už roky je silný kuřák a nebojí se ani jídla – což je na něm ostatně vidět. Lékaři mají za úkol pečovat o jeho zdraví a předcházet cukrovce a kardiovaskulárním problémům. Drtivá většina občanu KLDR přitom musí podle zprávy Amnesty International spoléhat na státní systém péče, která je špatný a nedostatečně zásobený. 

Vůdce také rád utrácí za dárky pro svou manželku Ri Sol-Ču, se kterou se oženil v roce 2009. První dáma KLDR tak třeba vlastní kabelku Christian Dior, jejíž cena se pohybuje kolem 1500 dolarů. To je skoro tolik, co si za rok vydělá průměrný Severokorejec. Kim ale také v roce 2016 utratil 3,5 milionu dolarů za spodní prádlo pro jeho „obšťastňovaní jednotku“. Členky jednotky, které slouží de facto jako sexuální otrokyně, jsou vybírány pro svou krásu. Od Kima pak dostávají třeba podvazky a korzety přivezené z Číny.

Je libo film? Není problém. Kim vlastní kino, které má kapacitu asi 1000 míst. Do vývoje lyžařského střediska Masikryong investoval asi 35 milionů dolarů, zřejmě má posílit cestovní ruch. Háček je v tom, že k jeho údržbě údajně využívá i děti mladší 11 nebo 12 let.

Pokud byste se ptali, kde Kim žije, zřejmě nedostanete jasnou odpověď. Vlastní totiž 17 paláců rozptýlených po celé zemi. A dokonce vlastní i svůj ostrov. Na veřejnosti se Kim nikdy neobjevuje bez luxusních hodinek.  Deník Telegraph uvedl, že jeho osobní sbírka stojí více než 8,2 milionu dolarů. Švýcarská vláda proto v roce 2016 zakázala vývoz luxusních hodin do Severní Koreje. Kim se také může pochlubit sbírkou asi 50 klavírů, Některé nástroje mohou podle magazínu Time stát až 50 tisíc dolarů.

Ani při cestování se diktátor nijak neomezuje. Vlastní jachtu za asi 8 milionů dolarů. Podle severokorejských učebnic se vůdce naučil řídit auto už ve třech letech. To je sice velice nepravděpodobné, přesto má ale dnes působivou sbírku automobilů. Údajně vlastní asi 100 vozů a jeho oblíbenou značkou je Mercedes-Benz. Jeden model Benz S600 má dokonce cenu asi 1,7 milionů dolarů – to ale kvůli pancéřování, díky kterému se z auta stala spíše obrněná pevnost na kolech.

Na větší vzdálenosti cestuje soukromým letadlem nazvaným Air Force Un po vzoru amerického Air Force one. V interiéru bychom našli kožené sedačky a křišťálové popelníky. Aby mohl létat z jednoho sídla na druhé, nechal si u nich vybudovat soukromé přistávací dráhy.

Na nedávný summit ovšem Kim přicestoval vlakem. O něm toho sice není příliš známo, na základě starších fotografií se ale uvádí, že na jeho palubě bychom našli drahá francouzská vína, počítače Apple a sedadla z jemné kůže. I vlak je obrněný – kvůli tomu je ale těžký a tak se pohybuje poměrně pomalu.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Kim Čong-un Ri Sol-Ču Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 45 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy