Vetřelci v Hongkongu: Soužití s divočáky je stále složitější, lidé mají strach z útoků

Hongkong, bývalá britská kolonie a od roku 1997 zvláštní autonomní oblast Číny, je známý obrovskými ultramoderními mrakodrapy. Velké části jeho území jsou však pokryty subtropickou džunglí, kde si libují eurasijská divoká prasata. Nyní se tam rozvířily prazvláštní diskuse: týkají se toho, jak právě s rostoucím počtem neodbytných divokých prasat naložit. Hongkong nyní vstoupil do roku prasete.

Soužití lidí s divočáky je však stále složitější. Byly natočeny záběry, jak divočáci utíkají po silnici vedle automobilů, promenují se po přeplněných plážích, očichávají asfalt na mezinárodním letišti nebo se dokonce propadávají stropem obchodu s dětským oblečením.

Divočáci snadno získávají potravu z popelnic, zbytky z pikniků v parcích nebo od soucitných lidí. Kvůli tomu se stále častěji odvažují do města.

"Jsou nebezpeční pro chodce, když se řítí ze svahu, nejvíce pro staré lidi a ty nejslabší, ohrožují provoz na silnici i výletníky," řekl agentuře AFP městský radní Chan Chit Kwai, který požaduje, aby byla přijata opatření na snížení jejich počtu. "Není to tak jednoduché, jak si myslí lidé, kteří tvrdí, že můžeme žít všichni v míru," dodává.

Podle úřadů loni oznámilo přítomnost divočáků nebo jimi způsobené škody 679 lidí, zatímco v roce 2013 to bylo jen 294 případů. Několik lidí bylo zraněno, divočáci například pokousali dvě starší osoby.

Ministerstvo zemědělství, rybolovu a ochrany životního prostředí chce zabíjet "vysoce rizikové" divočáky, zejména pak ty, kteří už zaútočili na lidi. "Použili bychom k tomu drogy," řekl tisku Cheung Ka Shing z tohoto ministerstva. To už nechalo sterilizovat 54 divočáků, kteří vytrvale navštěvovali městské zóny, a dalších 92 prasat přemístilo do odlehlejších míst.

Politici navrhují různá opatření, jako je vysazení predátorů, legalizace lovu divočáků a dokonce převoz prasat na nějaký neobydlený ostrov. Poslední myšlenka byla brzy zamítnuta, protože prasata umějí plavat. Mnozí však odmítají divočákům nějak ubližovat.

Nedaleko od vstupu do parku Aberdeen na ostrově Hongkong pochrupuje rodinka tří divočáků na sluníčku jen několik metrů od tří starších lidí, kteří hrají karty. "Strach nemám. Když na ně nebudeme sahat nebo po nich něco házet, bude to v pořádku," tvrdí třiasedmdesátiletý Fung. "Díky nim se park Aberdeen stal atrakcí. Když na ně neútočíme, nic nám neudělají. Je velmi kruté je zabíjet," říká sedmdesátiletý Lai, který na svých procházkách divočáky často potkává.

Ministerstvo zemědělství nemá odhady ohledně počtu divočáků v Hongkongu. Záběry z kamer rozmístěných v parcích ale svědčí o tom, že jejich počty se zvyšují.

Experti zdůrazňují, že 90 procent potravy divočáků je rostlinného původu a že nepotřebují, aby je lidé krmili. V parku Aberdeen vybízejí cedule návštěvníky, aby prasata nekrmili.

Veronique Che ze Skupiny na ochranu divokých prasat v Hongkongu soudí, že zvířata za škody nemohou - město se rozšiřuje do jejich přirozeného prostředí, nikoli naopak. "Mnohé problémy s divočáky ve skutečnosti vyvolal člověk," říká. "Mezi lidmi a divočáky musí být soulad. Lidé nesmějí s prasaty zacházet jako s hrozbou, ani jako s domácími mazlíčky," dodává.

Související

Ministerstvo spravedlnosti ČR

Ministerstvo zamítlo milost pro Čecha odsouzeného v Hongkongu na 27 let za pašování drog

České ministerstvo spravedlnosti zamítlo milost pro penzistu Vladimíra Švece, odsouzeného před pěti lety v Hongkongu na 27 let za pašování drog. Loni na podzim vydaly hongkongské úřady seniora do ČR. Podle ministerstva spravedlnosti žádost o milost nesplňovala podmínky pro její udělení, uvedl dnes Český rozhlas-Radiožurnál. Švec byl zadržen na hongkongském letišti se zhruba třemi kilogramy kokainu, vinu ale vždy popíral. Tvrdil, že o drogách v kufru nevěděl.

Více souvisejících

Hongkong divočáci Zvířata

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy