Volby v Thajsku vyhrála Síla lidového státu, vojenská junta tak zůstane u moci

Podle upřesňovaných předběžných výsledků vítězí v dnešních parlamentních volbách v Thajsku strana Síla lidového státu (PPP) blízká vládnoucí vojenské juntě. Po sečtení 92 procent odevzdaných hlasů oznámila státní volební komise v Bangkoku náskok PPP v čele s dosavadním premiérem Prajutchem Čan-Očou nad hlavní opoziční formací Strana Thajců spojenou s bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou.

Strana PPP současného šéfa vojenské vlády získala podle dosud zveřejněných částečných výsledků 7,5 milion hlasů, opoziční Strana Thajců sedm milionu hlasů. Na třetí místo se ziskem 5,2 milionu hlasů zatím dostala strana Budoucnost vpřed. Oprávněných voličů bylo v Thajsku 51 milionů.

Na základě 90 procent sečtených hlasů oznámila volební komise, že volební účast činila 66 procent, informovala agentura Reuters. Komise také sdělila, že bezmála šest procent odevzdaných hlasů bylo neplatných, v pondělí budou znovu přepočítány.

Counting the vote. #ThailandElection2019 #thailand pic.twitter.com/LORuUieokv

— Danny Bull (@dannyabull) 24. března 2019

Předběžné výsledky oznámené volební komisí ohlašující náskok provládní strany PPP před opoziční Stranou Thajců stojící v čele "demokratické fronty" jsou podle agentury Reuters nečekaným a pro mnohé ohromujícím výsledkem prvních demokratických voleb po pěti letech od převratu, jímž se moci v zemi chopila vojenská junta. Jsou zároveň v jasném protikladu k předvolebnímu průzkumu, který thajská televize PBS odvysílala krátce po uzavření volebních místností. Tato anketa předpovídala vítězství Straně Thajců se ziskem 173 mandátů v 500členné dolní komoře parlamentu, zatímco PPP blízká vládnoucí vojenské juntě měla podle ní získat jen 96 křesel.

Současný šéf vojenské vlády, generál Prajutch Čan-Oča, má tedy podle dosud neoficiálních výsledků dobrou šanci na setrvání ve funkci premiéra. Analytici už předem poukazovali na to, že vstupoval jako špičkový kandidát PPP do voleb s jasnou startovní výhodou: armáda totiž po převzetí moci v roce 2014 změnila ústavu a volební zákony. Výhradně ona sama rozhoduje nyní o obsazení 250členné horní komory (Senátu), kde si už zajistila plnou sestavu. Budoucího premiéra pak vybírají obě komory společně, Čan-Oča by tak potřeboval ke zvolení už jen 126 hlasů z dolní parlamentní komory. Podle propočtů státní televize MCOT tam jeho strana získá 141 mandátů.

V reakci na rýsující se nízký zisk v dnešních volbách oznámil svou rezignaci z postu předsedy šéf Demokratické strany, známý politik Apsichisit Vedžadžíva.

Neoficiální výsledky dnešního hlasování budou podle předsedy volební komise Ittiporna Búnprakonga oznámeny až v pondělí v 10:00 místního času (4:00 SEČ). Důvod odkladu oznámení výsledků původně stanoveného na nedělních 20:30 místního času (14:30 SEČ) šéf komise podle agentury Reuters nesdělil.

Související

Thajsko

Kdo vyhrál volby v Thajsku? Výsledky stále nejasné, prý se ve velkém podvádělo

Vítěz prvních thajských parlamentních voleb od vojenského převratu v roce 2014 stále není jasný. Vyhlášení výsledků plánované na dnešek bylo odloženo, což vyvolalo další podezření z nesrovnalostí a podvodů. Volební komise dnes zveřejnila pouze obsazení 350 míst v 500členné dolní parlamentní komoře, která jsou volena většinovým volebním systémem. Opoziční formace Strana Thajců spojená s bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou na základě těchto výsledků získává ve Sněmovně reprezentantů 138 křesel, zatímco strana Síla lidového státu (PPP) blízká vládnoucí vojenské juntě si připisuje 96 mandátů, napsala agentura Reuters.

Více souvisejících

volby v Thajsku Thajsko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy