Sbohem, slanino. Svět může zasáhnout vepřová krize, masa bude nedostatek

Čína se potýká s epidemií afrického moru prasat. Ačkoliv mor není nakažlivý pro lidi, čínští obchodníci se postupně zbavují vepřového masa. Čína je největším producentem vepřového na světě a mor tak může citelně ovlivnit globální obchod s vepřovým masem.

Čína je největší producent i spotřebitel vepřového masa na světě. V loňském roce Čína vyprodukovala 54,8 milionu tun vepřového masa a spotřebovala téměř 60 milionů tun.

Obvykle spotřebuje 49% celosvětové nabídky masa, uvedl Arlan Suderman, hlavní komoditní ekonom společnosti INTL FCStone. Pokles čínské produkce vepřového o 10%, podle amerických vládních statistik, ji nutí se pohlédnout po jiných dodavatelích. Dovoz vepřového od EU, Brazílie, Kanady, USA a dalších států by tak měl tento rok dosáhnout rekordní úrovně, poukazuje stanice CNN.

Pokles je dán rozšířením afrického moru prasat. V únoru Čína porazila v průběhu šesti měsíců téměř 1 milion prasat, aby zabránila šíření tohoto vysoce nakažlivého a smrtelného onemocnění pro prasata.

List New York Times tvrdí, že epidemie afrického moru prasat, na který neexistuje žádná léčba nebo vakcína, se do rozšířil do každé čínské provincie a regionu a skončil na hranicích s Kambodže, Mongolska a Vietnamu. Podle analytiků holandské banky Rabobank, která se zaměřuje na půjčky zemědělskému průmyslu, Čína v tomto roce utvoří o 150 až 200 miliónů méně prasat kvůli úmrtím na infekci nebo porážku.

Čína se pokouší výpadek vepřového masa nahradit obracením se k alternativním masům, jako je drůbež. Ačkoliv to pravděpodobně pomůže uspokojit čínskou poptávku, výrobní limity jako např. omezený počet chladících námořních dopravců, povedou k tomu, že tato mezera nebude zaplněna zcela v takovém rozsahu, v jakém by si Čína představovala. Suderman odhaduje, že v příštím roce bude mít Čína celkový nedostatek masa ve výši 16,2 tuny.

Podle New York Times může počet poražených a na infekci uhynulých prasat větší než se uvádí v oficiálních údajích, protože Čína má tendenci o svých vnitřních problémech příliš nemluvit a nepřiznávat, že se epidemie mohla rozšířit díky laxnosti úřadů.

Někteří farmáři přiznávají, že neinformovali o epidemiemi úřady, protože nevěří, že by s tím něco dělaly. Nedůvěra však může ničivé následky, upozorňují New York Times. Čínská vláda zavedla nové hygienické předpisy a uložila karanténu, ale na místech, kde farmáři neinformovali úřady o problému epidemie, se nedá očekávat, že by tato zvýšená bezpečností opatření byla náležitě aplikována.

Napříč Čínou byla nalezena těla mrtvých prasat v řekách a příkopech, což naznačuje, že je farmáři zlikvidovali a vyhodili pryč, aby se to nedozvěděly úřady. Čínská vláda už oznámila, že kdokoliv neohlásí ohniska epidemie, bude potrestán. Čínští farmáři se však zdráhají případy epidemie ohlásit, protože se bojí, že budou považováni za odpovědné a budou jim tedy dány tvrdé tresty.

Nedůvěra vůči státu se netýká pouze farmářů, ale i čínských obchodníků. Ačkoliv vláda opakovaně uvádí, že africký mor prasat není nakažlivý a nebezpečný pro lidi, čínští obchodníci se preventivně zbavují vepřového.

Nedostatek vepřového se začíná podepisovat na zpomalující čínské ekonomice. Vepřové začalo být dražší a vyšší ceny pomohly zvednout inflaci na nejvyšší pětiměsíční úroveň v březnu.

Vepřové nezdražuje jen v Číně, ale všude na světě – včetně ČR. „V posledních třech týdnech vzrostla cena jatečného masa v ČR kvůli situaci v Číně zhruba ze 36 na 41 korun. A může dál stoupat řekněme až ke 46 korunám. To se však těžko odhaduje,“ řekl serveru iDNES.cz Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat. Na pultech se to však zatím neprojevilo.

Související

Ministerstvo zemědělství

Česká republika se připojuje k celoevropské kampani EFSA proti šíření afrického moru prasat

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) společně s Ministerstvem zemědělství v roce 2023 spojí síly v celoevropské kampani na podporu boje proti africkému moru prasat (AMP). Kampaň #StopASF, která probíhá již čtvrtým rokem, zvyšuje povědomí zemědělců, myslivců a veterinářů v osmnácti evropských zemích včetně České republiky o této nebezpečné nákaze a vyzývá k přijetí opatření k zastavení jejího šíření.

Více souvisejících

africký mor prasat Čína Maso vepřové Maso

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy