Duterte se bouří. Zprávu expertů OSN má za vměšování

Úřad filipínského prezidenta se ohradil proti kritice expertů OSN, kteří v pátek vyzvali k mezinárodnímu vyšetřování násilností spáchaných v souvislosti s protidrogovou kampaní prezidenta Rodriga Duterteho. Jeho mluvčí dnes označil tuto snahu expertů OSN za vměšování do svrchovanosti Filipín a uvedl, že vychází ze špatných informací. Informovala agentura Reuters.

Protidrogová vládní kampaň na Filipínách si za tři roky, kdy je Duterte v úřadu prezidenta, vyžádala přes 5000 obětí, převážně z řad drobných překupníků a narkomanů. Nezávislí experti OSN viní Duterteho z podněcování násilí vůči obchodníkům s drogami, ale také ze zastrašování aktivistů a soudců nejvyššího soudu a z ponižování žen.

"Zaznamenali jsme šokující množství případů mimosoudního zabíjení v souvislosti s tažením proti drogám, jakož i zabíjení ochránců lidských práv," uvádí se ve zprávě 11 nezávislých expertů OSN. Ta vyzývá Radu OSN pro lidská práva, jejíž 47 členských států se 24. června sejde k třítýdennímu zasedání, aby zahájila nezávislé vyšetřování situace lidských práv na Filipínách, která se podle nich radikálně zhoršila.

Mluvčí filipínského prezidenta Salvador Panelo dnes experty OSN označil za "zahraniční propagandisty, kteří se maskují jako ochránci lidských práv". Podle Panela se vměšují do svrchovanosti Filipín, kde "funguje demokracie" a "instituce vykonávají své povinnosti v souladu s ústavou".

Duterte vyhrál volby v roce 2016 mimo jiné díky slibu vymýtit v zemi ilegální obchod s drogami. Minulý měsíc autoritářský prezident upevnil svou moc, když jeho koalice vyhrála místní volby a zajistila si většinu kromě dolní komory parlamentu i v Senátu. Duterte tak bude moci snáze prosadit například svůj plán obnovení trestu smrti, snížení věku trestní odpovědnosti z 15 na 12 let či změny ústavy, díky nimž by mohl kandidovat znovu na prezidenta. Jeho nynější mandát vyprší za tři roky a podle nynější ústavy se o druhý mandát ucházet nemůže.

Související

Velikonoce

Velikonoce ve světě. Jak se slaví v Asii, Africe nebo Austrálii?

Pomlázka, malovaná vajíčka nebo mazanec – to jsou typické symboly našich Velikonoc. Oslavy Velikonoc mají v různých zemích světa svou specifickou podobu, stejně tak charakteristické zvyky. Odráží se v nich zbožnost, staré rituály i prvky lidové kultury. Jak se slaví Velikonoce za hranicemi Evropy?

Více souvisejících

Filipíny Rodrigo Duterte OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy