Výročí kapitulace Japonska: Kontroverzní svatyně Jasukuni opět budí vášně

Japonský premiér Šinzó Abe dnes, na kdy připadá výročí kapitulace Japonska ve druhé světové válce, poslal obětní dar do kontroverzní tokijské svatyně Jasukuni. Toto místo však osobně nenavštívil, informuje agentura Reuters.

Návštěvy japonských politiků ve svatyni v minulosti pobouřily Koreu a Čínu, protože se v Jasukuni mezi 2,5 milionu padlých vojáků uctívá také 14 odsouzených válečných zločinců. Tyto země se v minulém století staly oběťmi japonské agrese.

Jménem premiéra finanční dar v chrámu předal zvláštní poradce Abeho Tomomi Inada, který byl dříve ministrem obrany. "Za mír v naší zemi a její prosperitu vděčíme hrdinům, kteří položili životy za vlast, a já jim za to vyjadřuji vděk a respekt," citoval Inada premiérova slova.

Abe od roku 2012, kdy se stal premiérem, chrám osobně navštívil jednou, ale 15. srpna mu pravidelně posílá oběti. To samé dělá i při jarních a podzimních slavnostech pořádaných v Jasukuni.

Vztahy mezi Japonskem a Jižní Korejí se zhoršily po loňském rozsudku jihokorejského nejvyššího soudu, podle kterého mají japonské firmy odškodnit Jihokorejce za nucené práce z válečného období. Podle Tokia rozhodnutí soudu porušilo mezinárodní právo, protože veškerá práva na kompenzace byla zrušena smlouvou z roku 1965, v níž obě země navázaly diplomatické styky.

Soul tento týden oznámil, že v září Japonsko vyřadí ze seznamu obchodních partnerů, kterým se dostává přednostního zacházení.

Jihokorejci si dnešek připomínají jako den vysvobození od japonské nadvlády. "Doufáme, že Japonsko bude hrát klíčovou roli při prosazování míru a prosperity ve východní Asii a zároveň se zamyslí nad minulostí, kdy sousedním zemím přineslo neštěstí," řekl dnes jihokorejský prezident Mun Če-in v projevu k oslavám výročí japonské kapitulace.

O hluboké lítosti v souvislosti se světovým konfliktem mluvil v minulosti už někdejší japonský císař Akihito, dnes tento slovní obrat použil i jeho syn Naruhito, který na trůn usedl letos v květnu.

"S ohledem na dlouhé období míru po válce, při pomyšlení na naši minulost a s vědomím hluboké lítosti upřímně doufám, že válečné ničení se už nikdy nebude opakovat," citovala Naruhita, prvního japonského monarchu narozeného po skončení druhé světové války, agentura Reuters. "Společně se vším naším lidem vzdávám čest těm, kdo za války přišli o život ... a modlím se za mír ve světě a další rozvoj naší země," řekl také císař Naruhito.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Šinzó Abe Naruhito Jižní Korea Mun Če-in

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 27 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy