Agresivní sršně útočí: V Asii zabily desítky lidí a míří do Evropy

Peking/Paříž - Útoky agresivních sršní nadále sužují Čínu, kde už stoupl počet lidí zabitých jedem tohoto hmyzu na 41 od letošního července. Dalších více než 1600 lidí sršně pobodaly, informovala čínské sdělovací prostředky.

Z pobodaných lidí zůstává 206 v nemocnici a 37 pacientů je v kritickém stavu. Odborníci soudí, že k nárůstu sršní aktivity mohlo přispět víc faktorů, včetně nedávného horkého a suchého počasí. Vliv ale může mít i rozšiřování oblastí obývaných a využívaných lidmi.

K nejhůře postiženým patří města Ang-kchang, Chan-čung a Šang-luo v centrální části Číny. Vláda do těchto oblastí vyslala týmy likvidátorů hmyzu. Pomáhat jim mají hasiči a policisté, kteří dostali ochranné oblečení.

V Číně žije největší sršeň na světě - sršeň mandarínská (Vespa mandarinia), která dorůstá délky více než čtyři centimetry a její žihadlo měří šest milimetrů.

Agresivní hmyz je už i v Evropě

Francouzi bojují se sršní asijskou (Vespa velutina nigrithorax), která dosahuje délky tří centimetrů a je rozpoznatelná podle červené hlavy a žlutých nohou a také se sršní mandarínskou (Vespa mandarinka). 

Zprávy o nejrůznějších biologických invazích se v poslední době objevují čím dál častěji. Určitý druh se vytrhne ze své původní vlasti a rozšíří se na místa, kde si s ním místní fauna či flóra prostě nedokážou poradit. Napomáhá tomu globalizace a také klimatické změny. To je právě příklad asijských sršní, které se do Evropy dostaly spolu s čínským zbožím.

Asijské sršně vytlačují původní evropské a jsou velkým nebezpečím jak pro včelstva, tak pro lidi. Během několika málo hodin totiž dokáže běsnící sršní komando zlikvidovat celý úl, plenění neuniknou ani larvy a kukly. Ohroženi jsou i lidé. 

Tajná zbraň sršňů

Jed sršňů není tak jedovatý jako ten včelí. Takže ústně přenášená úsloví jako, že sedm bodnutí sršně usmrtí koně a tři pak stačí člověku nejsou opodstatněná. Bodnutí od sršně je nebezpečné pro malé děti, starší či nemocné lidi a především pro alergiky. Obecně mají všichni zástupci blanokřídlých jako je vosa, včela, čmelák nebo právě sršeň ve svých žihadlech jed.

Bodnutí od sršně je bolestivější než od včely. To je dáno mimo jiné i tím, že sršeň má žihadlo delší a větší. Navíc na něm nejsou zpětné háčky, proto jej může použít i opakovaně. Oproti tomu včela může použít žihadlo jen jednou a následně zemře.

V žádném případě není dobré při setkání se sršní panikařit, začít vřeštět a dělat rychlé pohyby. Sršeň nechce ublížit. A pokud jste se náhodou nedostali do těsné blízkosti jejího hnízda (někteří autoři mluví o 0,5 metru, jiní o metrech dvou) nemáte se čeho bát, nezaútočí. Tedy pokud ji nebudete ohrožovat. Pokud si sedne na člověka, pak se jen pokusí prozkoumat, jestli náhodou není k jídlu a jakmile během několika vteřin zjistí, že tomu tak není, odletí.

A ještě co se týká případné přítomnosti v blízkosti hnízda. Nedoporučuje se dýchat směrem k hnízdu, přibližovat se k otvoru hnízda nebo jej dokonce něčím zakrývat a bránit tak sršním v možnosti výletu. Také bychom v jeho blízkosti neměli ničím vibrovat, informuje server priroda.cz.

Kromě toho, že sršni mohou jed, který přenášejí na svou potenciální oběť žihadlem, vpíchnout, mohou také tyto látky vystřikovat. A to až na vzdálenost 40 centimetrů. Problémy přináší hlavně zasažení očí, kdy jed působí stejně jako například pepřový sprej.

Související

Sršeň

Změny počasí mají na přírodu výrazný dopad. Zanedlouho s námi může být hmyz celoročně

Ačkoliv podzim většinou znamená čas, kdy se hmyz pomalu vytrácí a začíná zimovat, stále častěji se ukazuje, že doba, po kterou zůstává aktivní, se prodlužuje. Stejně jako u jiných druhů je životní cyklus hmyzu řízen přírodními podmínkami, ty se ale vlivem oteplování mění. A jednou bychom se mohli dočkat nelichotivé budoucnosti, ve které hmyz budeme vídat celoročně.

Více souvisejících

Sršňě Hmyz

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 9 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy