Diplomatický úspěch: Při jednání s Íránem se stalo nečekané

Vídeň/Teherán - Ve vídeňském sídle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dnes skončila dvoudenní jednání o íránském jaderném programu. Šlo o dvanácté kolo rozhovorů na expertní úrovni od začátku roku 2012. Podle účastníků byly nové vídeňské rozhovory úspěšné a pokračovat se v nich bude v listopadu.

Jednání v pondělí zahájili ředitel MAAE Jukija Amano a náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Araghčí. Zástupce Íránu přislíbil nový přístup při rokování s agenturou OSN. MAAE hodnotí prvních deset setkání od začátku loňského roku za neuspokojivá. Až to, které se konalo letos v září, prý přineslo určité výsledky.

"Delegace agentury a Íránu vedly velmi plodné rozhovory," řekl novinářům po skončení dnešní schůzky Amanův zástupce Tero Varjoranta. Írán podle agentury AFP předložil praktické nabídky a rozhovory budou pokračovat 11. listopadu v Teheránu.

Agentura chce obnovit prohlídky íránských provozů, aby mohla vyloučit podezření na vojenský charakter íránského programu. Jde hlavně o technologii obohacování uranu. MAAE by také ráda poslala své inspektory na vojenskou základnu Parčín, čemuž se ale Íránci bránili s tím, že jde o výhradně vojenské pracoviště, které nemá s jaderným programem nic společného. Panuje ale podezření, že některá z tamních zařízení se používají k nukleárním testům.

Po rozhovorech, které se konají na expertní úrovni v sídle MAAE, budou příští týden následovat jednání na úrovni diplomatů. S Íránci v nich několik let vyjednávají Německo, Rusko, USA, Čína, Francie a Velká Británie. Jednání se budou konat v Ženevě 7. a 8. listopadu.

Cílem je vyjasnit charakter íránského jaderného programu. Teherán ujišťuje, že je výhradně mírový, proti čemuž ale svědčí některé jeho aktivity. Íránci například obohacují uran na 20 procent, což je hodnota, která není pro energetiku potřebná. 

Izrael je však zřejmě jedinou blízkovýchodní zemí, která vlastní jaderný arzenál, na což Teherán poukazuje. Izrael nikdy nepřiznal, že má atomovou bombu; odhaduje se, že má k dispozici 200 jaderných hlavic.

Opravdu Írán vyvíjí atomovou zbraň?

V dnešní době získává Írán většinu (téměř 98 %) elektrické energie z fosilních paliv (především ropy). Jelikož je ropa velmi lukrativní surovina, je pochopitelná snaha Íránu přejít na jiný zdroj energie, aby ropu mohl prodávat do zahraničí. Dalším argumentem pro odklon od fosilních paliv je skutečnost, že hlavní město (Teherán) patří mezi nejznečištěnější metropole na světě.

Zvážíme-li všechna pro a proti jednotlivých energetických zdrojů, dospějeme k závěru, že nejlepším zdrojem je zdroj jaderný, a to především díky vysokému a téměř konstantnímu výkonu (pomineme-li nutné odstávky). Alternativní zdroje jsou vzhledem k přírodním podmínkám Íránu naprosto nepoužitelné.

Z mnoha médií je slyšet, že rozvoj jaderného průmyslu je pouze cesta k získání jaderných zbraní. Je však nutné si uvědomit, že reaktor, který je nyní stavěn v Bušéhru je tlakovodní, lehkou vodou moderovaný a chlazený (tedy téměř stejný jako v Dukovanech nebo Temelíně), jenž je nevhodný pro výrobu plutonia (nutné pro plutoniové bomby).

Dalším argumentem, který podle redaktorů různých médií potvrzuje snahu o výrobu jaderných zbraní, je obohacování uranu (tedy zvyšování podílu izotopu U235 na úkor U238). Avšak typ reaktoru, který byl zmíněn výše, samozřejmě obohacený uran ke své činnosti potřebuje. Toto obohacení dosahuje řádu několika procent (např. pro reaktor temelínský VVER se jedná o 3,1% až 4,4%), což je velmi málo pro uranovou bombu (zde je nutné obohacení přes 90 %), píše server vesi-elt.wz.cz. Informace zazněly na přednášce Ing. Dany Drábové Ph.D, předsedkyně SÚJB (Státní úřad pro jadernou bezpečnost).

Související

Více souvisejících

Írán Atomová bomba

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 58 minutami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

Svět reaguje na smrt Raísího: Pákistán vyhlásil den smutku, kondoluje Rusko i Hamás

Pákistán prohlásil pondělí za den smutku na památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který zahynul při havárii vrtulníku v íránské provincii Východní Azerba. Na sociálních sítích o tom informoval pákistánský premiér Šáhbáz Šaríf, který vyjádřil soustrast a solidaritu "s bratrským Íránem".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy