VIDEO z pátrání: Zmizení Boeingu-777 je bezprecedentní záhada

Kuala Lumpur - Příčiny pátečního zmizení letadla malajsijských aerolinií s 239 lidmi zůstávají záhadou a nelze vyloučit ani únos. Šéf malajsijské agentury pro civilní letectví Azharuddin Abdul Rahman považuje zmizení stroje za "bezprecedentní záhadu". Podle něj se nepotvrdilo, že by se na moři objevily trosky letadla. Že se ale stroj mohl zřítit, nelze stále vyloučit a proto pátrací týmy rozšířily oblast pátrání.

Letadlo odstartovalo v pátek v 17:41 SEČ z Kuala Lumpuru a mířilo do Pekingu. Kontakt s ním byl naposledy v 18:30 SEČ, těsně před tím, než letadlo mělo přejít z malajsijského do vietnamského vzdušného prostoru. Malaysia Airlines ztratily spojení s letadlem ve chvíli, kdy bylo ve výšce bezmála 11.000 metrů a letělo stálou rychlostí.

Není možné vyloučit únos a všechny možnosti se dále prověřují, řekl Rahman. Spekuluje se i o tom, že se letoun rozpadl za letu, což by mohlo naznačovat pumový útok, že byl sestřelen nebo se srazil s jiným objektem.

Rahman dnes také uvedl, že vietnamské úřady nepotvrdily, že by někdo zahlédl trosky letadla na hladině.

V neděli v podvečer posádka letounu vietnamského námořnictva údajně zahlédla u jižního pobřeží Vietnamu předmět, který vypadal jako dveře pohřešovaného letadla. Objekt se nacházel zhruba ve stejné oblasti, kde vietnamská letadla už v sobotu spatřila rozsáhlé olejové skvrny.

Po troskách pátrá u pobřeží Vietnamu a Malajsie 40 lodí a 34 letadel devíti států. Úřady sdělily příbuzným cestujících pohřešovaného letadla, aby se připravili na nejhorší.

Zdroj: YouTube

Thajská policie zahájila vyšetřování "pasového gangu"

Už v sobotu se objevila informace o tom, že nejméně dva pasažéři použili pasy ukradené v Thajsku v roce 2012 a 2013, a to občanům Itálie a Rakouska. Letenky si tyto osoby koupily zřejmě společně za thajské báty a konečnou destinací nebyl Peking, ale Evropa.

Na seznamu cestujících letu MH370 byla dvě evropská jména - Rakušan Christian Kozel a Ital Luigi Maraldi. Ale ani jeden ve skutečnosti do letadla nenastoupil. 

Letové informace, které má AFP k dispozici, ukazují, že letenky na jména Maraldi a Kozel byly rezervovány 6. března 2014 a vyzvednuty v thajském letovisku Pattaja jižně od hlavního města Bangkoku. "Kozel" měl rezervovaný let z Kuala Lumpuru do Pekingu, a pak měl zamířit do Amsterdamu a Frankfurtu, zatímco "Maraldi" si zabukoval stejné lety až do Amsterdamu, odkud měl pokračovat do Kodaně.

Interpol potvrdil, že dva pasy, na které dotyční cestovali, byly zaneseny do jeho databáze hlášených ukradených pasů v roce 2012 a 2013.

Boeing 777 patří mezi nejbezpečnější typy letadel. Databáze ASN Aviation Safety Database obsahuje pouhých osm záznamů, z nichž dva jsou únosy letadla. V jednom případě došlo k úmrtí, když uhořel technik, který neopatrností při doplňování paliva způsobil požár, další 3 oběti zahynuly při nehodě v San Franciscu.

Psali jsme:
Byl fanda Boeingu-777, řekli kolegové o pilotovi ztraceného letadla. Chybu by neudělal
 

Dne 17. ledna 2008 letadlu Boeing 777-200ER společnosti British Airways, letícímu z Pekingu do Londýna, vysadily 20 sekund před přistáním na londýnském letišti Heathrow oba motory. Po tvrdém dosednutí v předpolí přistávací dráhy bylo letadlo natolik poškozeno, že muselo být odepsáno. Mezi cestujícími došlo k 47 převážně lehkým zraněním. Vyšetřovatelé nakonec dospěli k závěru, že nehodu způsobil led ze zbytků vody (obsažené v podchlazeném palivu), který narostl na čelech trubiček výměníků tepla olej/palivo u obou motorů, čímž se značně omezil průtok paliva. Konstrukce výměníku byla vhodně upravena.

Dne 6. července 2013 došlo k havárii letadla Boeing 777-200ER společnosti Asiana Airlines letícím ze Soulu do San Francisca. Letadlo během tvrdého přistání na mezinárodním letišti v San Franciscu ztratilo ocasní část a po přistání začalo hořet. Na palubě bylo celkem 307 lidí. Nehoda si vyžádala tři mrtvé a 181 zraněných. Podle předběžných výsledků vyšetřování nehodu způsobila chyba jihokorejských pilotů. (Letoun letěl při přistávacím manévru příliš nízko a pomalu.)

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malajsie Boeing 777

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy