Jaká je spojitost mezi Ukrajinou a Sýrií? Politik vysvětluje zákulisní vztahy. Budete se divit

Praha – Už před nějakou dobou vystřídalo dění v Sýrii a s tím spojená migrační vlna na titulních stranách novin problematiku Ukrajiny a Krymu. Obě země jsou ale podle europoslance Miloslava Ransdorfa spojeny více, než se na první pohled zdá.

„Řada publicistů psala o tom, že tyto dvě země jsou v něčem spojeny. Situace v Sýrii a migrantská krize odsunuly dění na Ukrajině na vedlejší kolej. Ruské vedení získává v Sýrii ve vztahu k Západu body, o které přišlo kvůli Ukrajině a oddělení Krymu," nastiňuje situaci na svých stránkách Ransdorf.

To prodle něj ale není jediná linie, která oba státy pojí. „Na nedávné prodejní výstavě zbraní v Kyjevě patřila mezi prominentní návštěvníky delegace Kataru, která zakoupila protiletadlový systém Pečora. Konečným uživatelem tohoto systému má být podle médií Islámský stát. V celé záležitosti se objevila i turecká stopa a na internetu kolují kopie dokumentů kontraktu," píše politik.

Turecká stopa je podle něj přítomná na východě Evropy i v podobě podpory krymskotatarských aktivistů, které prý Turci využívají proti Rusům. „Čtenáři si jistě vzpomenou na listopadové přerušení dodávek elektřiny na Krym, které ale postihlo i dvě oblasti Ukrajiny. Bez proudu se ocitlo mnoho set ukrajinských obcí (podle některých údajů až 1400!). Jedním z organizátorů této energetické blokády Krymu byl Lenur Islamov," připomíná souvislosti komunista.

Právě Islamov podle Ransdorfa oznámil, že Erdoganovo Turecko bude podporovat vznik batalionu Noman Čelebidžichan. „Tento dobrovolnický útvar o plánovaném počtu 560 mužů bude údajně pomáhat kontrole hranic a do 15. 1. 2016 má obdržet příslušné číslo útvaru. Lenur Islamov prohlásil, že k energetické blokádě by měla přibýt blokáda potravinová, během níž by malé záškodnické lodě napadaly plavidla, dopravující na poloostrov potravinové zboží. Islamov řekl i to, že existují i jiné účinné metody, jak poškodit Krym a jeho ekonomiku," říká Ransdorf.

O tom všem měl Islamov podle českého politika mluvil v rozhovoru pro Oděsské krizové medální centrum. „Krymská prokurátorka Natalija Poklonskaja sdělila, že Lenur Islamov byl v souvislosti s listopadovým přerušením dodávek elektřiny obviněn ze sabotáže. Ukrajina jistě není tak bezmocná, aby neměla sílu kontrolovat území, ve kterých funguje její správa. Spíš mlčky toleruje protiruské kroky krymskotatarských aktivistů na ukrajinském území," myslí si europoslanec.

On sám Krym navštívil a tvrdí, že krymské vedení dělá vše pro uspokojení požadavků a potřeb Tatarů, důkazem má být například jazykový zákon ze září i zákon o vzdělání z června roku 2015. „Erdogan podporou skupin krymskotatarských aktivistů pokračuje v konfrontační linii vůči Ruské federaci. Rusové byli přinuceni urychleně položit první dva kabely pro zásobování Krymu elektřinou a v instalaci dalších se pokračuje. Pokud jde o potravinovou blokádu, sami ukrajinští výrobci jsou s ní nespokojení, protože je připravuje o trh, kde byli doma," uvádí Ransorf.

Turecký prezident podle něj chce Rusům zkomplikovat život. „Hodně tím ale riskuje, a pokud by se rozhořel kurdský problém, Turecko by mohlo následovat neblahý osud Sýrie. Ve svém vyostřování situace Erdogan možná kalkuluje i s tím, že ochlazení ekonomické spolupráce Ruska a Turecka (a Erdogan zcela nedávno mluvil o tom, že vzájemná výměna by měla překročit sto miliard dolarů) se dotkne zejména muslimských oblastí Ruské federace, třeba Tatarstánu. Na podobné dotazy odpovídal nedávno na své tiskové konferenci i Vladimír Putin. Další uprchlickou vlnu by ale už turecké služby těžko spoluorganizovaly. Erdogan ve svém křesle nemusí být neotřesitelný," dodává Ransdorf.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Ukrajina Miloslav Ransdorf

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy