Islámský stát zaútočil v Istanbulu: Výbuch zabil nejméně 10 lidí

Istanbul – Centrem Istanbulu otřásla exploze. Její příčina zatím není známa. K výbuchu došlo v oblasti, kde se pohybují velké skupiny turistů. Zemřelo nejméně 10 lidí, Turků i turistů. Dalších asi 15 lidí bylo zraněno. Turecký premiér Ahmet Davutoglu řekl, že za atentát nese zodpovědnost Islámský stát.

Státní televize TRT uvedla, že šlo pravděpodobně o sebevražedný atentát, další média s odvoláním na guvernéra oblasti uvádí, že zemřelo 10 lidí. Dalších 15 bylo zraněno. Svědek agentuře Reuters řekl, že zahlédl kousky lidských těl.

Devět mrtvých a pravděpodobně devět zraněných jsou podle tureckých představitelů němečtí turisté. Atentátník rovněž zabil jednoho Peruánce a zranil jednu Peruánku. Turecký premiér Ahmet Davutoglu prohlásil, že za útokem je radikální organizace Islámský stát (IS).

S touto verzí neoficiálně pracují i bezpečnostní složky. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana má pachatel činu syrské kořeny. Údajně měl 27 let. Spekulovalo se také o tom, že by pachatelem mohla být žena.

Mluvčí českého ministerstvo zahraničí Michaela Lagronová ČTK sdělila, že mezi mrtvými a zraněnými byli pravděpodobně Norové a Němci, o čemž informovala také například televize CNN Türk. "Zranění jsou v různých nemocnicích, tudíž není snadné rychle získat informace. Zatím ale nemáme zprávy o tom, že by se útok týkal i českých občanů," řekla ČTK Lagronová.

Podle reportéra televize CNN přítomného na místě bylo zraněných hodně a většinu z nich tvoří turisté. Mezi zraněnými, které rozvezly sanitky do nejbližších nemocnic, jsou údajně i němečtí turisté.

Německé ministerstvo zahraničí, které nevyloučilo, že mezi oběťmi jsou Němci, vyzvalo svoje občany, aby se prozatím vyhýbali místům, kde se soustřeďuje větší množství lidí.

Týká se to jak veřejných prostranství, tak i turistických objektů. Zároveň úřad varoval, že se v celém Turecku nadále dají očekávat další násilné střety a teroristické útoky. Němci se mají také vyhýbat místům, kde se konají masové demonstrace, zejména ve velkých městech.

K explozi došlo v 10:00 místního času v historické části města Sultanahmet, která je vyhledávaným cílem turistů z celého světa a v jejíž blízkosti stojí Modrá mešita a byzantský chrám Boží moudrosti.

İstanbul Maltepe'de yangın çıkan bir binada mahsur kalan kişiler tahliye ediliyor. pic.twitter.com/oOdmLCwFVn

— JeansBiri™ (@JeansBiri) 12. Leden 2016

Podle serveru listu Daily Sabah exploze nastala poblíž tramvajové stanice u Theodosiova obelisku. Úřady oblast uzavřely a lidé byli evakuováni do vzdálenějších částí čtvrti, Bezpečnostní složky se obávají, že by mohlo dojít k dalšímu výbuchu.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je nyní v Istanbulu asi 200 Čechů, polovina z cestovních kanceláří. Mezi českými návštěvníky města jsou podle něj často lidé, kteří Istanbul využijí k přestupu na leteckých linkách do Asie. Cestovní kanceláře se nyní snaží své klienty kontaktovat.

Český generální konzulát v Istanbulu zjišťuje podrobnosti k události, sdělil úřad ČTK. Situaci komplikuje embargo tureckých úřadů na poskytování informací o výbuchu. Státní příslušnost mrtvých a zraněných nebyla zatím oficiálně oznámena.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko Teroristické útoky v Turecku Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy