Uprchlíci v roce 2016? Čtěte zajímavé reakce

Praha - Uprchlická krize byla jako v předchozím roce opět významným politickým a mediálním tématem. Jak Brexit, tak překvapivé vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách je čteno jako signál odmítnutí multikulturní a migrační politiky. Jaký byl ale rok 2016 z pohledů migrantů a těch, co jím pomáhají? Al-Džazíra vyzpovídala jak migranty, tak členy humanitárních organizací.

Na čem se všichni dotázaní shodují, že solidarita s migranty se snížila a že naopak stoupá počet zemí a politických stran, které chtějí zabránit migrantům vstoupit do jejich země. Podle Al-Džazíry stoupl počet uprchlíků, který se utopil v Středomoří. Zatímco v roce 2015 to bylo 3771, v roce 2016 se jednalo už o 5000.

Podle mnohých z oslovených na vině je zpřísnění hranic a nepřátelský postoj některých zemí vůči přijímání uprchlíků. Aboud Shalhoub, syrský uprchlík v Nizozemsku, říká, že zatímco on s jeho rodinou žije bezpečně a mírumilovně v Evropě, jiní to štěstí neměli a žijí v otřesných podmínkách, protože „některá politická rozhodnutí vedly k zákazu neregulérní migrace v jakékoli formě - uzavřením hranic, za použití násilí, slzného plynu a zatýkání - aby se zastavil tok uprchlíků." Jiný uprchlík, Syřan Rami, říká, svět začal být unuděn uprchlickým tématem. 

Středomořská skupina Doktorů bez hranic považuje růst hranic, zátarasů, oplocení a restriktivních opatření za podstatný důvod, proč je počet zemřelých uprchlíků větší než předtím. Skupina kritizuje snahy států přesunout odpovědnost vůči uprchlíkům stanovenou mezinárodními dohodami na země třetího světa. Dohoda EU s Tureckem je pro Doktory bez hranic nejzřetelnějším příkladem této taktiky, kterou považují za nebezpečné omezení uprchlického práva na azylum.

Bill Frelick, ředitel uprchlického programu organizace Human Rights Watch, tvrdí, že největší masová deportace, která proběhla téměř bez povšimnutí světa, byla učiněna Pákistánem, který nutil asi 400 000 afghánských uprchlíků a dalších 250 000 neregistrovaných Afghánců k návratu do jejich stále nebezpečné a neklidné vlasti. Přesto Frelick apeluje především na EU a USA, aby se vzdaly své privilegované mentality a znovu v sobě našly pocit společného lidství.

Totéž požaduje Preethi Nallu, editorka Refugees Deeply. Podle ní rok 2016 prokázal, že militarizace Středomoří a posílení hranic není obhajitelné řešení. V globalizovaném světě s prostupností hranic se překupníci adaptují na nové překážky a obchází je. Podle ní to zřetelně ukazuje Itálie, která získala nový rekord s více než 171 000 přichozími migranty poté, co dohoda mezi EU a Tureckem zmařila příjezdy migrantů do Řecka. Takovouto dohodu považuje pouze za „obvaz na infekci."

Milena Zajovic, z organizace Are You Syrious?, připomíná vlastní frustraci, kterou jako účastnice jugoslávské občanské války cítila nad tím, že mezinárodní společenství není schopno poskytnout účinnou pomoc proti krutostem války. Podle ní se situace znovu opakuje, ale na mnohem větší škále. Zajovic se cítí pohoršena nesolidárním postojem balkánských zemí, „kde většina ví, jaké je to zažít válku." Zajovic doufá, že uprchlíci najdou „ ve svých srdcích sílu odpustit nám všechny další traumata a zrady, které pocítili, když požádali o mezinárodní pomoc." Pro Zajovic rok 2016 potvrdil „krizi humanity."

Jiní dotázaní však vyjadřovali i jistý optimismus. Shalhoub poukazuje na zprávy, ve kterých je podle něj hodně vidět, jak Evropa a svět sympatizuje s uprchlíky. Oceňuje, že se pořádají humanitární kampaně, které přináší jídlo a oblečení migrantům. Na druhou stranu, podotýká Shalhoub, zároveň s tím je uprchlíkům říkáno, aby nepřekračovali hranice a šli domů. Ramy Abdu, předseda Euro-Mediterranean Human Rights Monitor, v podobném duchu říká, že ačkoliv výsledky průzkumů, podle kterých většina lidí podporuje uprchlíky, dává důvod k optimismu, budoucnost pro uprchlíky kvůli růstu krajně pravicových politik je zatím spíše černá.

Simon Cox, právník specializovaný na problematiku migrace, identifikuje pět trendů, které budou pokračovat i v roce 2016: 1. Uprchlické sebe-určení - lidé v ohrožení budou bojovat o dosažení bezpečného místa a zůstání tam. 2. Solidarita - obyčejní lidé budou organizovat pomoc uprchlíkům mimo selhavší hlavní struktury podpory. 3. Kontrola exportu - bohaté země budou požadovat po chudších, aby braly uprchlíky a bránily jim v migraci. 4. Monetizace - zkorumpované režimy jako Afghánistán či Nigérie budou brát západní peníze a účtovat si větší úplatky za překročení hranic. 5. „Okružní" uprchlíci – podle výzkumů tři ze čtyř domů poslaných Afgánců se vrací zpět domů. Co podle Coxe chybí, je serióznější debata o důvodech selhání zmíněných taktik.

Související

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

migrace uprchlíci krize

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy