Budoucnost Saúdské Arábie nevypadá růžově. Cena za selhání mocenských plánů může být vysoká

Rijád - Od roku 1967 se Saúdská Arábie snažila nahradit Káhiru jako centrum moci v regionu. Se svým bohatstvím a náboženským kreditem získaným z držení dvou nejsvatějších míst muslimského světa – Mekky a Mediny – pro ni bylo snadné navázat mnohé diplomatické styky a vazalské vztahy. Její ambice být jedničkou v regionu však jsou v současnosti mařeny mnoha problémy, s kterými se Saudská Arábie potýká, píše íránská zpravodajská agentura Tasmin News.

Jedním z nejvýraznějším z těchto problémů, který velmi ovlivňuje mocenské plány Saúdské Arábie, je ekonomická recese. Přesto, tvrdí zpravodajská agentura, to není největší problém pro Saúdskou Arábii v roce 2017. Tím bude existenční krize vyplývající z neschopnosti saúdských vůdců zajistit své hegemonické postavení v rámci arabského světa a vzejít jako vítěz z dlouholetého sporu s Iránem.

Hlavním symbolem saúdského selhání je syrské město Aleppo. Přes značnou saúdskou podporu byli syrští rebelové poraženi silami syrského prezidenta Bašára al-Asada. Aleppo je místem vítězství pro hlavního konkurenta Saúdské Arábie, Irán, který spolu s Ruskem a Asadem vytvořili silnou koalici, od které se dá – přes všechny rozličné zájmy zúčastněních subjektů – očekávat pokračování v snižování vlivu Saudské Arábie v regionu.

Pro saúdské vůdce je to hrozivá zpráva zvláště proto, že dlouhodobý spojenec Saúdské Arábie, Spojené státy, se v poslední době zdráhá ji podporovat v jejích mocenských ambicích. Tendence ponechat Saúdskou Arábii jejímu vlastnímu osudu se objevili už u Obami, a vzhledem k dosavadním výrokům na adresu Saúdské Arábie ze strany Donalda Trumpa, je pravděpodobné zintenzivnění této praktiky. Méně závislý na její ropě, kritický k její sociální tradici a neochotný chránit cizí státy bez náležité finanční kompenzace, Trumpův příchod do prezidentského úřadu pro ekonomickými problémy stiženou Saúdskou Arábii představuje velmi těžký oříšek k rozlousknutí. A že jej bude potřeba rozlousknout, upozorňuje agentura, protože Saúdská Arábii potřebuje americkou pomoc více než jindy.

Američané nejsou jedinými spojenci, kteří se ukazují jako stále více a více nespolehliví. Tradičně svolný spojenec, egyptský prezident Sisi, začal více sledovat vlastní zájmy, a to i přes silnou finanční podporu ze strany Saúdské Arábie. Zatímco Saúdové od něj očekávali naprostou oddanost, Egypt se v Sýrii rozhodl pomoci syrskému režimu s odůvodněním, že prioritou Egypta je podpora národních armád.

Egypt se též rozhodl stáhnout ze Saúdskou Arábií vedené koalice v Jemenu, který představuje další klíčovou oblast, kde Saúdská Arábie chce uplatnit svůj vliv. Po fiasku v Sýrii se saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz pravděpodobně bude soustředit na konečné vyřešení jemenského konfliktu – samozřejmě ku prospěchu Saúdské Arábie. Nicméně, to nebude snadný úkol. 18 měsíců války zatím neukázalo žádný velký posun a pouze vyprodukovalo mezinárodní kritiku na adresu Saúdské Arábie za její nadměrné a nevhodné použití smrtících zbraní.

Bez bezprostředního vítězství v Jemenu se bude muset saúdské vedení postarat o domácí extremisty, kteří očekávali rychlé a posvěcené vítězství, tvrdí Tasmin News. Jejich frustrace, znásobená nepříliš optimistickými ekonomickými vyhlídkami, může přerůst v hledání nejpravděpodobnějšího a nejdostupnějšího viníka, kterým by se mohla ukázat vládnoucí dynastie. Toto nebezpečí je ještě posílené o podstatný faktor navracejících se bojovníků, kteří nebudou mít kam jinam jít a z nichž někteří budou infikováni proti-saúdovskou rétorikou IS.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

před 4 hodinami

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Bude von der Leyenová nadále v čele EK? Frakcím vadí jedna věc

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová si musí spočítat, koho v Evropském parlamentu požádá o podporu v jejím úsilí o obhajobu postu. Její domovská Evropská lidová strana ji jistě podpoří, socialisté ale mohou z této podpory ustoupit. Leyenové totiž nevadí spolupráce s pravicovou italskou premiérkou Giorgií Meloniovou, což je pro levicové S&D zcela logicky nemyslitelné. Variantou tak je podpora Zelených, programy EPP a této frakce ale nemohou být odlišnější. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Osud Ukrajiny je i v rukou lidí, kteří se dnes scházejí ve Švýcarsku. Začíná mírový summit

Zejména zraky Ukrajinců se budou během víkendu upírat do Švýcarska, kde se koná mírový summit o Ukrajině. Zástupci desítek států mají na akci, která potrvá po celý víkend, hledat budoucí mírové řešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy