Islamisté udeřili v Egyptě: 29 mrtvých křesťanů při střelbě na autobus s kopty

Káhira - Dnešní útok na koptské křesťany v Egyptě si vyžádal nejméně 29 mrtvých a 22 zraněných. Mezi oběťmi bylo i mnoho dětí. S odvoláním na egyptské ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo vnitra a svědky o tom informovaly tiskové agentury. Zatím neznámí útočníci stříleli na vozidla s kopty v provincii Mínja jižně od Káhiry.

Podle svědků incidentu autobus a další vozidla s kopty, kteří měli po pouštní cestě namířeno do kláštera svatého Samuela, zastavilo asi osm až deset maskovaných mužů ve vojenských uniformách a následně na věřící začali střílet. Egyptské ministerstvo vnitra uvedlo, že atentátníci na místo přijeli ve třech sportovně užitkových vozech s náhonem na čtyři kola. Bezpečnostní složky po útočnících zahájily rozsáhlé pátrání.

České ministerstvo zahraničí i nadále upozorňuje turisty, že v celém Egyptě je nadále třeba dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny bezpečnostních složek a vyhýbat se jakýmkoliv veřejným shromážděním či demonstracím. Bezpečnost turistických letovisek u Rudého moře a významných staroegyptských památek je podle české diplomacie zajištěna dostatečně.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí svolal schůzi bezpečnostních expertů a egyptská vláda, uvedla, že útočníkům se nepodaří zemi rozdělit. Imám káhirské mešity Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib požádal Egypťany, aby se "sjednotili v boji proti brutálnímu terorismu". Za "odporný zločin" útok označilo také například palestinské radikální hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy.

Sísí později informoval, že jeho země zaútočila na základny, kde byli útočníci vycvičeni, ale neuvedl další podrobnosti. Agentura AP napsala s odkazem na vládní zdroje, že egyptské letectvo zaútočilo na vojenské základny ve východní Libyi. Svědkové z místa útoku agentuře AFP sdělili, že letectvo zaútočilo na čtyři místa ve východolibyjském městě Derna, které ovládá milice blízká teroristické síti Al-Káida.

"Apeluji na prezidenta Trumpa: vkládám ve vás svou důvěru, věřím, že dostojíte svému slovu a že z boje proti terorismu učiníte svůj hlavní úkol," uvedl egyptský prezident v televizním vystoupení jen několik hodin po útoku. Americký prezident Donald Trump útok v Egyptě komentoval prohlášením, že "krev křesťanů už nesmí být dále prolévána". "Teroristé vedou válku proti civilizaci a všichni, kdo uznávají hodnotu života, se musí tomuto zlu postavit a porazit jej," řekl dále Trump.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky v Egyptě po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Radikálové koptské křesťany viní z podpory sesazení Mursího. V zemi platí tříměsíční výjimečný stav poté, co na začátku dubna zabili sebevražední atentátníci ve dvou kostelech - v Tantě a v Alexandrii - 45 lidí. K tomuto masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Radikálové tehdy varovali před dalšími útoky. Koptská menšina, která tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, je největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě.

České ministerstvo zahraničí už po dubnových teroristických útocích proti koptským chrámům doporučilo pečlivě vážit individuální cesty do Káhiry a okolí a na celém území dbát zvýšené opatrnosti. "V tuto chvíli neexistuje předpoklad, že by nařízení o vyhlášení výjimečného stavu mělo jakýkoliv přímý vliv na fungování egyptských turistických letovisek u Rudého moře," uvedlo tehdy české ministerstvo zahraničí. "Toto detailní doporučení zůstává platné i po dnešním útoku," řekla ČTK Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

Podle diplomatů je bezpečnostní situace v Egyptě stabilní. Výjimkou je sever Sinajského poloostrova a oblasti u západní hranice s Libyí. "V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře," varovalo ministerstvo.

Česká diplomacie proto doporučuje, aby lidé do Egypta cestovali pouze v odůvodněných případech. "To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je zajištěna dostatečně," dodal Černínský palác. Lidé by podle něj měli pečlivě vážit individuální cesty do oblasti Velké Káhiry, tedy egyptského hlavního města a jejího okolí.

Českým turistům mířícím do Egypta ministerstvo doporučuje, aby se zaregistrovali do databáze cestovatelů DROZD a sledovali webové stránky českého velvyslanectví v Káhiře. Upozornilo také, že egyptská strana striktně kontroluje platnost cestovních dokladů, které musí být platné ještě nejméně šest měsíců po předpokládaném datu odjezdu z Egypta.

Útoky na koptské křesťany v Egyptě:

1. ledna 2011 - Výbuch bomby umístěné ve vozidle zaparkovaném před koptským kostelem v egyptské Alexandrii si vyžádal 23 lidských životů. Zranění utrpělo téměř sto lidí. Bezprostředně po výbuchu vypukly v ulicích města střety mezi křesťany a muslimy. Egypt později obvinil z atentátu před koptským kostelem v Alexandrii islamistickou palestinskou organizaci Armáda islámu, která ovšem odpovědnost odmítla.

9. října 2011 - Nejméně 28 lidí zahynulo a na 150 bylo zraněno při násilnostech v ulicích Káhiry. Nepokoje vypukly poté, co skupina Egypťanů začala házet kamením na koptské křesťany. Ti ve městě protestovali proti nedávnému vypálení kostela a proti vládnoucí armádě, která podle nich podobné incidenty nepostihuje dost tvrdě.

15. února 2015 - Radikálové z Islámského státu zveřejnili na internetu video, na němž je podle jejich tvrzení zachyceno stětí skupiny mužů označených za egyptské křesťany nedávno unesené v Libyi. Islamisté zavraždili 21 Egypťanů, příslušníků křesťanské koptské církve. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v reakci na vraždění nechal bombardovat pozice radikálů v Libyi.

11. prosince 2016 - Nejméně 25 mrtvých, většinou žen, si vyžádal bombový útok, který byl spáchán uvnitř koptského kostela v Káhiře. Dalších pět desítek lidí výbuch zranil. K atentátu se přihlásila radikální skupina Islámský stát (IS). Egypt přípravu útoků původně připsal zakázanému Muslimskému bratrstvu.

Související

Více souvisejících

Egypt Teroristické útoky v Egyptě Islámský stát (IS) koptové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy