Čtyři arabské země rozšířily svůj seznam teroristů napojených na Katar

Dauhá - „Černá listina“ teroristů, kterou vytvořila skupina čtyř arabských států po přerušení diplomatických styků s Katarem, se rozrostla. Přibyli na ni jednotlivci a asi 20 skupin. Informovala o tom dnes saúdskoarabská státní agentura SPA.

Listinu sestavily čtyři arabské země, které začátkem června přerušily diplomatické styky s Katarem. Podle agentur se tím zvýší napětí ve sporu, který je nejhorším v oblasti za několik let a který se dosud neúspěšně snažilo urovnat několik zahraničních státníků.

Podle agentury Reuters se Katar se k rozšíření seznamu zatím nevyjádřil, už dříve ale označil obvinění vůči němu za neopodstatněná. Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn viní Katar z podpory terorismu a kritizují jeho sbližování s Íránem. Podle analytiků je ale za bojkotem zejména obava Saúdské Arábie ze ztráty dominantního postavení v regionu.

Na "černou listinu" zveřejněnou začátkem června nově přibyly mimo jiné tři jemenské charitativní organizace, tři libyjská média, dvě ozbrojené skupiny a náboženská nadace spjaté s Katarem. Podle zemí kolem Saúdské Arábie mají tyto organizace kontakty s teroristickou sítí Al-Káida v Libyi.

Na seznam se tak zatím dostalo asi 90 subjektů, už začátkem června označily čtyři arabské země za teroristy 59 lidí a 12 organizací, včetně charitativních, spjatých s Katarem. Polovina z těchto organizací jsou bahrajnská protivládní hnutí, včetně několika extremistických. Černou listinu kritizovala nejen katarské vlády, ale i londýnská organizace pro lidská práva.

Nově se na listinu dostaly dvě televizní stanice, z nichž jedna je podle agentury Reuters spřízněná s katarskou televizí Al-Džazíra. Uzavření této televize bylo jedním ze 13 požadavků, které arabské země stanovily jako podmínku vyřešení krize. Minulý týden ale své požadavky zredukovaly na šest principů, nově už nepožadují uzavření Al-Džazíry či stažení turecké vojenské základny z Kataru.

Od vypuknutí diplomatické krize 5. června se řada zahraničních státníků pokoušela zprostředkovat smír mezi arabskými zeměmi regionu. Zatím neúspěšně se o to snažil zejména Kuvajt, dále také americký ministr zahraničí Rex Tillerson či nejnověji turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který dnes popsal svou právě skončenou dvoudenní cestu do Perského zálivu jako „produktivní a úspěšnou".

Související

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

Více souvisejících

Katar Saúdská Arábie Egypt bahrajn spojené arabské emiráty

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 41 minutami

před 42 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy