Pekelné teploty a vyčerpání zásob ropy. Perský záliv čeká chmurná budoucnost

Kuvajt City - Stát v Perském zálivu stojí před velkým problémem. Se změnou klimatu se průměrná teplota v zemi stále zvyšuje, je třeba tak uzpůsobit města tomuto novému trendu. Masivní budování moderních klimatizovaných komplexů však do budoucna, kdy pomalu docházejí zásoby vody a ropy, nemuselo být tím nejlepším řešením.

Kuvajt City je jedno z teplotně nejžhavějších měst. Běžně zde teploty dosahují přes 40 stupňů Celsia. Přesto lze pozorovat desítky a stovky dělníků, kteří v takových podmínkách musí pracovat. Stav se snaží zachránit zmrzlinové stánky a všudypřítomná klimatizace. 

Britský Guardian popisuje stav v hlavním městě jedné z nejmenších zemí Perského zálivu. Kuvajtské klima se zhoršovalo rok od roku. Státy Zálivu se v létě běžně potkají s teplotami až 50 stupňů Celsia, loni se Kuvajt stál nejteplejším místem na planetě, kdy tam teplota vyšplhala na těžko představitelných 54 stupňů.

Hlavní město se snaží připravit na změnu klimatu a na narůstající teplotu, co ale bude s lidmi, kteří si takové výdobytky prostě nemůžou dovolit. Druhou otázkou je, jak si tuto energeticky velmi náročnou politiku "klimatizací" Kuvajťané budou moci dovolit, až jim dojde zásoba vody a ropy? Tyto zásoby se tenčí permanentně. 

Až 70 procent obyvatel Kuvajtu tvoří námezdní dělníci, kteří nejčastěji budují moderní kancelářské komplexy a nákupní centra po celé zemi. Ačkoliv legislativa zakazuje práci dělníků mezi 12. a 16. hodinou odpolední, není vzácností potkat dělníky i v této době. 

Deník Guardian zaznamenal několik takových dělníků v tomto zakázaném čase na stavbě budovy poblíž kuvajtského mezinárodního letiště. Tehdy mohlo být takových 47 stupňů. Ironií celé scenérie, kdy se dělníci plahočili po konstrukcích lešení, bylo to, že instalovali klimatizaci. Jeden z majitelů společnosti, která takové dělníky zaměstnává, sdělil pro deník pod podmínkou anonymity, že většinu tvoří Egypťané, Bangladéšané nebo Indové. Takové dělníky často dodávají subdodavatelé, což umožní tak podnikům, aby porušily zákony, které chrání pracovníky před teplem.

Pokud by se snížila pracovní morálka dělníků v pekelných teplotách, mají smůlu. "Nedostali by žádné peníze a byli by donuceni se vrátit do jejich domoviny," dodává majitel společnosti. Vláda podle jeho slov vůbec nekontroluje, zda společnosti zákaz práce dělníků dodržují.

Podmínky se dělníkům zhoršují vytrvale. Mezi lety 2010 a 2035 se očekává, že dojde k nárůstu průměrné teploty o 1,6 procenta, tedy na 28,7 stupně. S vysokými teplotami budou také častěji přicházet prachové bouře, s kterými se už teď hlavní město Kuvajt potýká často. 

"Ano, jsme pod tlakem," říká Shareef al-Khayat, specialista na klimatickou změnu. "Ne jen kvůli rostoucím teplotám, al kvůli hladině moře - požadavek elektřiny a vody bude v budoucnu také velkou výzvou," dodává. 

Jedním z klíčových problémů boje Kuvajt City proti účinkům změny klimatu je ústřední úloha, kterou ropa hrála - a stále hraje - při výstavbě města: objev cenného zdroje v roce 1938 nejen, že vytvořil hluboký symbol národní hrdosti a masivního bohatství, ale od počátku přetvořil design moderního Kuvajtského města. Plán moderního města pochází z roku 1952 od britských autorů. Došlo tak k úplné přeměně města, k demolici starých budov z bahnitých cihel, které nahradily více západní představy o tom, jak by město mělo vypadat.

 "Plánovači, kteří přišli (v polovině 20. století), naplánovali dálnice a pak začali vyplňovat prázdné prostory," vysvětluje  Nasser B Abulhasan, vedoucí společnosti AGi Architects, která se snaží podnítit udržitelnou výstavbu v Kuvajtu. "Bohužel v tomto regionu je způsob, jakým se dá dívat na udržitelnost, omezený. "Používání solárních panelů k napájení klimatizačních strojů na střeše plně skleněných budov... Ale proč mám zcela zasklenou budovu? Pak potřebuji  více energie, abych ji ochladil," vysvětluje. 

Jak se takové energeticky náročné město vyrovná s teplem, když se zásoby ropy a vody zmenšují? 99 procent pitné vody pochází z procesu odsolování. Jde o energicky náročný proces, který je závislý na dodávce ropy. Stát produkci vody velmi silně dotuje.

Jednou z cest, jak se takovému scénáři vyhnout, je totální přeměna stylu budování budov a infrastruktury. Příkladem tak mohou být nové budovy inspirované tradičními perskými věžemi, které jsou pokryty terakotou a s pečlivě umístěnými okny, které čelí slunci. Ty nasbírají vzduch z venku a nasměrují je přes vodní nádrž na úrovni země, aby ochladila celou budovu přes centrální nádvoří. Ke změně by mělo dojít i v oblasti dopravy, kdy auta by mohly nahradit autobusy.

Manažer společnosti AGi Aisha Alsager má jiný názor. "Potřebujeme změnit způsobit života a způsob, jakým se kolem města pohybujeme. Všude na světě odstraňují dálnice, v Kuvajtu navyšujeme jejich počet až desetkrát," dodává pro Guardian. 

Související

Těžba ropy

Jedné z nejbohatších ropných zemí dochází hotovost, varuje Bloomberg

Když v roce 2016 tehdejší kuvajtský ministr financí Anas Sálih varoval, že nastal čas snížit výdaje a připravit se na život po ropě, setkal se s posměchem od obyvatel, kteří vyrůstali na zdánlivě nekonečném toku petrodolarů. O čtyři roky později ale jedna z nejbohatších zemí světa nemá dost peněz na pokrytí výdajů a prudký pokles cen energií vyvolává otázky ohledně dalšího fungování států v Perském zálivu, píše agentura Bloomberg.

Více souvisejících

Kuvajt globální oteplování oteplování ropa krize

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy