Přežije Islámský stát i pád kalifátu?

Rakka - Ztráta území na Blízkém východě a výrazné vojenské oslabení Islámského státu vede mnoho lidí k naději, že by válka v Sýrii mohla konečně skončit. Reportéři z Deutsche Welle požádali skupinu bezpečnostních odborníků a vědců, aby nastínili budoucí možný vývoj samozvaného kalifátu.

"Oznamuji vám zde konec falešného a teroristického státu, který sám sebe nazýval Islámským státem," začal svůj projev irácký premiér Haider al-Abadi, když po měsících bojů získaly státní bezpečnostní síly nazpět strategické město Mosul. mezinárodní vojenská spolupráce se poté soustředila na osvobození Rakky, která byla od roku 2014 hlavním operačním centrem radikálů.

"Z mého pohledu vznikl Islámský stát v Iráku, tudíž jeho vytlačení z iráckého území by mělo skupinu výrazně oslabit," řekl odborník Yezid Sayigh a dodává, že ale můžeme očekávat jednotlivé případy agrese a násilí či operace nearabských militantních skupin, které budou používat jméno IS.

I přes své ztráty se skupina silně drží v pohraničních oblastech a dále provádí teroristické akce mimo svého území. Jejich síla spočívá hlavně v tom, že dokáží své radikální myšlenky exportovat mimo hranice a ohrozit lidi žijící v severní, východní a západní Africe, Evropě či jihovýchodní Asii. "Nejvíce znepokojující je skutečnost, že skupina je velmi flexibilní v odezvě. I v případě porážky mohou dále plánovat teroristické útoky, které se uskuteční roky po zániku státu," tvrdí nizozemský poradce Tomas Olivier. Podle něj je hrozba v decentralizovaném džihádu, který může udeřit kdekoliv na světě, od Velké Británie po Filipíny.

Od roku 2014 zaznamenaly úřady více než 5000 osob s evropskými pasy, kteří cestovali do Sýrie s cílem přidat se k IS. Ti, kteří se vracejí zpět do svých domovů představují skrytou hrozbu "osamělých vlků", kteří budou i nadále zradikalizovaní a plní na dálku rozkazy kalifátu. Vlády se obávají, že nelze všechny mít pod dohledem a mnohdy je těžké jim dokázat, že patřili mezi bývalé džihádisty.

Ian Oxnevad, vědecký pracovník z Kalifornské univerzity, zmiňuje, že řada "spících agentů" se dopouští drobné kriminality. Podle vědce pokud budou tito džihádisté přijímat finanční dary ze zahraničí, mohlo by to velmi rychle vzbudit pozornost bezpečnostních sil, ale svoje aktivity musí nějakým způsobem financovat, proto se dopouštějí často krádeží.

Oxnevad dále varuje, že i kdyby se podařilo skupiny fyzicky zničit, jejich radikální myšlenky a extrémismus budou dále dostupné na sociálních sítích a internetových archivech. Pokud ideologie přetrvá, pak může kdykoliv v budoucnosti vzniknout nový kalifát a rozpoutají se další boje. Dosah IS totiž už dávno překročilo geopolitické hranice.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Terorismus radikalizace extremismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy