Je válka na Blízkém východě na spadnutí? Plány ambiciózního prince se mohou ošklivě zvrtnout

Rijál/ Bejrút - Saúdská Arábie dnes je dnes scénou, na které probíhají velmi dramatické scény. Zaprvé, korunní princ Muhammad bin Salmán nechal v rámci protikorupční kampaně zatknout 11 saúdských princů a další prominentní osoby. Zadruhé, libanonský premiér Saad Harírí rezignoval a odjel do Saúdské Arábie. Zatřetí, na Saúdskou Arábii byla vypálena raketa z Jemenu. Zatímco první událost se týká domácí politiky, další dvě mají mezinárodní přesah. Jak ovlivní situaci na Blízkém východě?

Marc Lynch, ředitel Institutu blízkovýchodních studií na George Washington University, vidí ve všech těchto třech událostech stejný vzorec. Taktika ambiciózního prince Muhammada bin Salmána spočívá porušování zavedených norem a pravidel. Některé tyto revoluční kroky, jako umožnění ženám řídit auta a omezení náboženské policie, jenž jsou na Západě chápány jako pokusy o reformu, znamenají v kontextu konzervativního království překročení rudých linií a rušení zavedeného pořádku v zemi.

Muhammad bin Salmán však na nich v podstatě jen zkoušel, co si může dovolit. Jeho skutečným šachovým tahem, jenž prověří sílu jeho opozice a schopnost saúdského režimu zvládnout praní špinavého prádla před očima veřejnosti, byl jím uspořádaný „puč“, jenž vedl k zatčení některých z nejdůležitějších postav země a jeho potencionální politické vyzyvatele.

Tím je např. Mutab bin Abdalláh, člen Národní gardy, která představovala primární vojenskou kontrolu Muhammadových ambicí doma i v zahraničí. Mezi zatčenými je i jeden z nejbohatších mužů arabského světa, Valíd bin Talál, který má podíly v mnoha investičních společnostech světa. Podle Lynche není jasné, jak zrovna on přesně ohrožuje ambiciózního prince, je však nepochybné, že i jeho zatčením měla být saúdská společnost šokována do takové míry, že nebude schopné jakékoliv organizované reakce.

Mezinárodní obtíže 

Zatímco na domácí scéně se princovi daří rušit systém vah a protivah, který by mu bránil v jeho cestě k vládě jednoho muže, v mnohem nemilosrdnější zahraniční politice jsou jeho ambicím kladeny mnohem obtížnější překážky k zdolání. Jeho taktika náhlých šokujících a na první pohled impulzivních rozhodnutí v mezinárodní aréně příliš nefunguje a naopak spíše postavení Saúdské Arábie komplikuje než že by přinášela výsledky

Nejzřetelnějšími příklady těchto neúspěchů je katarská krize a jemenská válka. V prvním případě Saúdská Arábie sama sebe dostala do nepříjemné pozice pyšného hegemona, který si arogantně osvojuje právo rozhodovat o v podstatě bytí a nebytí jiných států, aniž by ale zároveň byl schopný toto právo si vynutit. Na jednu stranu Saúdská Arábie izolací Kataru dostála Íránem hlásané pověsti blízkovýchodního tvůrce problémů, na druhou stranu se ukázala nebýt tím mocným hegemonem, za který se vydává, když se většina blízkovýchodního světa nepřidala k její blokádě.

Jemen je snad ještě horší katastrofa. Saúdská Arábie vynakládá ohromné částky na zničení tamních rebelských šiítských pučistů, ti přesto ale ovládají většinu země. Zoufalství ze strany Saúdské Arábie z neuspokojivé situace se projevuje stále brutálnějšími a bezohlednějšími způsoby války. Jemen je dnes považován za hrozivou humanitární katastrofu a komentátoři jej neváhají popisovat jako „saúdský Vietnam“, tj. válku, ve které na papíře mnohem silnější účastná strana nedokáže vyhrát a která je pro ní noční můrou, polykající značné množství peněz a zdrojů.

Válka na obzoru?

Muhammad bin Salmán většinu svých domácích politických změn doprovází i významnými politickými kroky v zahraničí. Takovým krokem je ostřejší rétorika zaměřená vůči Íránu, který Saúdská Arábie nařknula, že právě on stojí za vypálením rakety z Jemenu, což Írán (nepřekvapivě) ostře odmítl. Spekuluje se též, že rezignace libanonského a na saúdský režim napojeného premiéra byla též „připravena“ dle pokynů Saúdské Arábie. Harírí nařkl Írán, že se vměšuje do vnitřních záležitostí Libanonu a tvrdí, že mu dokonce jde o život.

Server Middle East Eye naznačuje několik scénářů, které rezignace Harírího může spustit. Zájmům Saúdské Arábie jeho odstoupení může vyhovovat v tom smyslu, že je lepší variantou než jeho možná prohra ve volbách v květnu 2018. Vytvoření politického vakua též nutí libanonský Hizballáh se věnovat domácím naléhavým politickým záležitostem a nezabývat se vytvářením vojenských strategií na potencionální válku s Izraelem, s kterým se průběžně libanonská politická a vojenská síla potýká v Sýrii.

Podle Richarda Silversteina, autora blogu Tikun Olam zabývajícího s izraelskými bezpečnostními otázkami, však Izrael a Saúdská Arábie mohou využít rezignace Harárího jako zmínku k rozpoutání války s Hizballáhem. Podle Silversteina jak Muhammad bin Salmán, tak izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jenž čelí obvinění z korupce, potřebují vytvořit vnějšího nepřítele, který by odvedl pozornost od jejich domácích záležitostí.

Saúdská Arábie může usilovat o podobnou ekonomickou blokaci, jakou uvrhla na Katar. Saúdská Arábie poskytuje obrovskou finanční a obchodní podporu Libanonu a jejím odvoláním by mohl Libanon velmi poškodit. Bahraj, vazalský stát Saúdské Arábie, už přikázal svým občanům v Libanonu vrátit se zpět a varoval je před tím, aby tam cestovali. Jak však ukazuje katarský případ, přání není totéž, co výsledek. Katar se postavil na odpor a nedá se očekávat, že by Libanon jednal jinak a zvláště, že by Írán seděl s rukama v klíně. Saúdská hra se velmi snadno může zvrtnout a přerůst v otevřenou válku s nejistým výsledkem.

Související

Více souvisejících

Saúdská Arábie libanon Muhammad bin Salmán (Saúdská Arábie) Írán Izrael

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 34 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

před 4 hodinami

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Fantastický snímek erupce na Slunci

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

před 6 hodinami

Velká Británie

Londýn vrátil Čagoské ostrovy pod kontrolu Mauricia. Národní skandál, píší tamní média

Britská vláda oznámila, že uzavřela dohodu s Mauriciem o předání kontroly nad spornými Čagoskými ostrovy, které se nacházejí v Indickém oceánu. Čagoské ostrovy, které Británie od roku 1814 spravovala jako součást svého impéria, se skládají z asi 60 atolů a leží přibližně 500 kilometrů jižně od Malediv a 2000 kilometrů severovýchodně od Mauricia. Ačkoli se jedná o relativně malé území s rozlohou pouhých 60 čtverečních kilometrů, jejich strategická poloha uprostřed Indického oceánu z nich činí důležité geopolitické území.

před 6 hodinami

Jaderný výbuch

Putinovy hrozby nejsou prázdné řeči, atomovek má tisíce. Západ by to měl brát vážně, vyzval jaderný expert

Expert na jadernou bezpečnost Bahram Ghiassee upozornil, že Západ by měl brát vážně hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina ohledně použití jaderných zbraní. V rozhovoru pro agenturu Reuters Ghiassee reagoval na nedávný návrh úprav ruské jaderné doktríny, který umožňuje nasazení jaderných zbraní, pokud by bylo Rusko napadeno státem podporovaným jadernou mocností.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Joe Biden

Biden řekl, jestli se Blízký východ může vyhnout totální válce

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že totální válce na Blízkém východě lze stále zabránit, ale vyžaduje to ještě mnoho úsilí. Biden to uvedl v době, kdy v regionu panuje velké napětí kvůli izraelským útokům v pásmu Gazy a Libanonu a očekává se reakce Izraele na masivní raketový útok z Teheránu z úterního večera.

před 9 hodinami

Fico žaluje Bárdyho: Kvůli přebalu knihy chce pět milionů. Je to šikana, reaguje novinář

Slovenský premiér podal žalobu na šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petera Bárdyho kvůli jeho knize, která se zabývá právě Robertem Ficem. Premiérovi vadí použití jeho fotografie na obálce a požaduje od Bárdyho i vydavatele knihy odškodné ve výši 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun) a omluvu. Bárdy ve čtvrtek oznámil, že žalobu vnímá jako formu šikany a hodlá se proti ní bránit u soudu. Stejnou částku chce předseda strany Směr vymoci i po nakladatelství Ringier Slovakia Media.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy