Válka, kterou západ prohrál: Islámský stát zcela ovládl internet

Sýrie/Irák - Spojenecké síly organizují nálety a slaví osvobozená města od nadvlády Islámského státu. Jenže čím víc se jim daří na zemi, tím více je i zřetelná prohra na digitálním poli. I bez fyzické existence je Islámský stát pořád hrozbou. Internetovou válku navíc za teroristy zvládne jediný muž - Mohamad al-Arefe, na kterého ani specialisté z USA, Evropy nebo Ruska nestačí.

Kdo je Mohamad al-Arefe? Člověk s velice mysteriózní identitou. Nikdo ho neviděl, ale spousta zajatých i přeběhlých džihádistů o něm mluví. Jeho popularita na sociálních sítích se rovná té, které si užívají velká jména Hollywoodu. Jenom na Twitteru má přes 20 milionů fanoušků. Sám však sleduje jen pět dalších účtu - všechny patří jemu a každý je veden v jiném jazyce.

Mohamad al-Arefe je podle všeho velmi schopný multilingvní agent a nadšenec v řadách Islámského státu. Na sociálních sítích komunikuje v indonéštině, turečtině, urdštině, perštině a samozřejmě angličtiny. Díky svým zprávám dokáže zaujmout miliony mladých muslimů po celém světě a mnohdy je přesvědčí i k loajalitě vůči chalifátu nebo páchání teroristických útoků mimo Blízký východ.

Jenže al-Arefe úřadům neustále uniká. Nelze ho obvinit, protože na veřejných příspěvcích otevřeně nenabádá k útokům, jenom ukazuje, v jakém směru jeho sympatie leží. Saudské síly zatím zjistily, že je mu kolem 47 let, což je na zdejší poměry pořád relativně "mladý a nezkušený" člověk. Po škole se mu nepodařilo najít práci a jako spousta je fanoušků, i on se cítí být odmítnutý většinovou společností.

Celosvětově je al-Arefe 86. nejsledovanějším člověkem na Twitteru, to mu dává na sociální síti více pozornosti, než má neúspěšná prezidentská kandidátka Hilary Clinton, ale pořád má mladý islamista méně fanoušků než takový Ed Sheeran. Stejně jako britský zpěvák mu však nechybí velké charisma, kterým láká další lidi.

Internetová scéna je vůbec tím nejsilnějším teritoriem Islámského státu. Bojovníků podobným al-Arefovi je v chalifátu nespočítaně. Mohamad al-Arefe však má mezi nimi zvláštní postavení. Je jejich hvězdou. Jeho primárním cílem není podněcovat lidi k agresi a útokům, ale má mezi davy šířit hlavně "pozitivní" mínění o Islámském státu.

Ukazuje lidem úspěchy IS a džihádistů, ospravedlňuje jejich útoky, aby veřejnost pak přijala existenci Islámského státu jako legitimní. Co al-Arefe ukazuje svým fanouškům, jsou vesměs velmi pozitivní zprávy. Islámský stát představuje jako velmi schopnou politickou strukturu, která není poskvrněná korupcí. Samozřejmě i v chalifátu si můžou dopřávat konzumní styl západní života, pokud ovšem budou dodržovat pravidla Koránu.

Proti lidem, jako je Mohamad al-Arefe, jsou bezpečnostní síly zcela krátké. Výborně rozumí pravidlům sociálních sítí a žádná jeho zpráva neporušuje podmínky užívání. Z toho důvodu ho ani Twitter, nebo jakákoliv jiná síť nemůže zabanovat. Nicméně studiem al-Arefových zpráv nám dává zajímavý pohled do toho, jakou taktiku nyní IS sleduje.

Jeho líbivé komentáře a způsob, jakým postuje propagandistická videa, totiž velmi silně připomíná triky západních reklam, kdy velké společnosti a značky platí velké sumy peněz psychologům na to, aby jim pomohli vytvořit dokonalou iluzi, kdy nám přímo pod nos podstrkávají svoje výrobky, aniž bychom se jich všimli. Islámský stát je tak mediální "pokrokovosti" mnohem dál, než většina států západní demokracie.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) propaganda sociální sítě

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy